Din “Mica Unire” a rămas doar ocaua mică

Vorba regretatului meu prieten, Ştefan Ciocan, la 24 ianuarie 1859, “paşoptiştii i-au tras Europei de atunci o şmechereală tipic românească, scrie Victor Lungu în Ziar de Cluj.

Autorul continuă:

Până să se dezmeticească turcii, ruşii, austriecii, francezii şi englezii, Principatele aveau acelaşi domn şi erau în fapt unite.”

Unirea de la 1859 a fost primul pas spre o Românie modernă. Noul domnitor, ales la Iaşi şi Bucureşti, a început să pună în aplicare o serie de reforme care paradoxal l-au făcut nepopular. Pentru că şi atunci, ca şi acum, “moşul Ion Roată şi ai lui” erau foarte uşor de manipulat.

Mă rog şi Cuza avea năravurile “pământului” şi, cum s-a văzut la putere, a început să-şi impună neamurile, cumetrii, amantele şi rudele amantelor prin tot felul de dregătorii. Aşa a devenit, de fapt, vulnerabil în faţa propagandei marilor boieri şi a Bisericii Ortodoxe. Astea şi faptul că a avut curajul să se atingă de pământul marilor proprietari, odată cu Reforma agrară şi de averile mănăstireşti pe care le-a secularizat.

Legile instituite de Cuza, primele Coduri – civil şi penal – Legea contabilității, Legea consiliilor județene, Legea instrucțiunii publice, precum și crearea Consiliului de Stat, au rămas chiar şi după ce el a fost exilat. Copiii boierilor români, ajunşi să studieze prin Paris, Viena, Berlin sau Budapesta s-au întors în ţară cu idei novatoare şi au continuat sub conducerea principelui Carol I modernizarea României, culminând cu Declaraţia de independenţă şi proclamarea Regatului.

Problema e că toate aceste instituții realizate “sub” Cuza nu au funcționat pe baza unor principii de tip modern, pe baza unor norme sitematizate, ci au fost “puse în mișcare” de voința domnitorului. Vă sună cunoscut? De unde credeţi că am rămas cu “nevoia” de “tătuc” şi de “chip cioplit” de la conducerea partidelor politice, până la cea a instituţiilor statului? De unde credeţi că toţi liderii români au impresia că sunt izvor de lege?

Tot de atunci avem de dus povara promisiunilor neonorate de către politicieni. Practic, Iaşul şi-a vândut statutul de capitală pe un sac de promisiuni. Decăderea de după 1859 este catalogată de unii istorici, cel puţin din punct de vedere economic, drept „o catastrofă de pe urma căreia Iaşul nu şi-a mai revenit”, iar căderea economică se poate echivala „cu pierderile suferite în urma unui război”.

În 1862, Mihail Kogălniceanu propunea compensaţii pentru Iaşi: consolidarea Universităţii, antrepozite, reducerea de taxe, realizarea de şosele, transformarea Prutului în canal navigabil până la Ungheni şi o cale ferată care să lege Iaşul cu Bucureştiul. Propunerile lui nu au fost votate în Parlament.

Anterior, conform istoricului Xenopol, a existat o propunere intens dezbătută: mutarea Curţii de Casaţie la Iaşi. Şi aceasta a fost, de asemenea, respinsă inclusiv prin votul lui Kogălniceanu.

În 1866, în contextul mişcării separatiste de la Iaşi, se fac noi promisiuni: 500.000 lei pe an pentru îmbunătăţirea pavajului şi alte lucrări, refacerea de şosele, completarea studiilor privitoare la navigarea Prutului, strămutarea Şcolii Militare la Iaşi, completarea tuturor facultăţilor Universităţii, revizuirea legii comunale, strămutarea Curţii de Casaţie (propunere respinsă din nou în 1867, vot negativ fiind dat şi de deputaţi ieşeni) şi, nu în cele din urmă, descentralizarea administraţiei.

Vă sună cunoscut? Din păcate, românii din Transilvania n-au priceput nimic din Unirea de la 1859 atunci când s-au încrezut în promnisiunile Bucureştiului la 1 decembrie 1918.

Vă citez dintr-un memorandum al lui Iuliu Maniu către regele Carol al II-lea din decembrie 1938: “În general, românii ardeleni şi bănăţeni, în loc de a spori forţa lor economică, se găsesc într-o situaţie inferioară faţă de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoţimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a ţărănimii au suferit pierderi de miliarde. (…) Singura clasă socială care a sporit ca număr în Ardeal şi Banat este funcţionărimea, în special clasa micilor salarizaţi publici, trăind din lefuri foarte modeste.(…)”.

Acelaşi tip de şmecheraşi politici ne conduc şi acum.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

17 Comentarii

  1. Cica pe obrajii lui moș Ioan Roata pe care a fos scuipat de mosierul liberal al satului a poposit sărutul domnitorului Cuza și așa a scăpat de rușine! A sărutat pe cineva în public Johannis?

  2. Hai să facem un test de imaginație, dacă nu se realizau cele două uniri, cum s-ar fi dezvoltat cele trei teritorii în timp Moldova,Valahia(renumitul iorga a schimbat titulatura în țara romanescă!…se stie că era adeptul naționalismului legionar) și Transilvania ?…
    Acum să-i văd pe mari gânditori ai țării cum răspund la această întrebare…

  3. Așa și la nemți și la italieni capitalele vechilor state au pălit față de Berlin și Roma. Dacă pui așa problema ajungi la țările din fosta Iugoslavie care au revenit fiecare cu capitala lor și nu Belgradul. E bine?

  4. Păcat de autor! Vede numai lucrurile mici. Mai și aiurează pe alocuri!

  5. „Ziarul de Cluj”…?! R-ar mamitica voastra a (editat) de (editat) cu fundu in doua luntrii. Sunt destui ciudati si printre voi in stare sa ne enerveze…?! As scuipa pe voi insa nu pot rememorand entuziasmul cu care romanii ardeleni adevarati de pretutindeni au aderat la Unirea cu Patria Mama. Ce mas mai lepada de voi…?! Din 1859 si pana la 1 Decembrie 1918, vechiul regat, la care fusese alipita si Dobrogea, depasise in frumusete, bogatie si infrastructura de zece ori intregul Ardeal cu Banat cu tot. Este unul dintre motivele pentru care a existat si acel entuziasm al aderarii si Unirii cu Patria Mama al romanilor ardeleni. Numai si singura Dobrogea va depaseste la toate capitolele. Ah ce as mai vrea sa veniti cu pasaport vara pe Litoral, (editat) care sunteti. Insa nu putem din cauza majoritatii romanilor ardeleni adevarati.

  6. Ziarul de Cluj…?! R-ar mamitzica voastra a Draku de ciudati cu fundul in doua luntrii…?!

  7. Da! A fost odata! S-a intamplat candva! Acum e unirea escrocior si hotilor mincinosi pentru dezbinare totala a natiunii si distrugerea tarii.

  8. A fost un domnitor patriot, capabil si innoitor, dar depravarea l-a pierdut……[Rumburak]

  9. aha! Derbedeule! A ajuns Cuza cauza tuturor relelor din Romania!
    Prima Unire, fara de care n-ar fi existat a doua de te 2cai si acuma ungureste, a ajuns Ocaua Mica

  10. Mica Uimire a fost FĂCUTĂ DĂ Masoni! …nu mai elucubrați, bă, p’-a’ci, cu „maicăl vitezu’, „bălcescul” pă care-l chema dă fapt Petrescu, „Muoș Iuon Ruoatî” cari aștiepta PROGRAMAT, ca Gorghiu ieri…
    Boală lungă, moarte sigură…[]Rumburak, în coor mă trag]

  11. Daca cei de atunci din Iasi ar fi fost ‘telectuali’ ca securistii actuali clujeni si-ar fi facut pana si scola de politisti sau fabrica de doctorate la ei in batatura. Dar stiau ca iesenii reuseau primii peste tot unde era vorba de carte. Vulpea si Rus si-au tras scoala de militisti in Cluj pentru toti narozii lor din zona. Admiterea la scoala de traditie din Campina era prea costisitoare pentru nepoti lor. Ii costa prea multa palinca. Stiau asta din experienta lor proprie.

  12. Fara sa scuipe Koloshvar in itzari, nu se putea! Pacat de Avram Iancu! Si azi , la fel i-ati fi omorat pe Horia, Closca si Crisan? Sunteti tare mandri de Boc, nu-i asa? Si foarte multumiti de gandirea urbanistica si de UNTOLD? Dormiti cu poza lui sub perna?

  13. Securistii globalisti din cluj, dupa ce au slobozit asupra noastra obuze gen asztalos, kovesi, coldea, lazar, maior, rus, joianis si multi altii, vin si cu un articol menit sa loveasca in unitatea teritoriala. Asta este scriptul primit din exterior…

  14. @ „Alcibiade.Braila.”, 24 ianuarie 2023 la 17:20
    „entuziasmul cu care rominii ardeleni adevarati de pretutindeni au aderat la Unirea”?
    Bre, au fost MOBILIZAȚI de P.N.R.-ul lui Iuliu Maniu, la fel cum P.N.L. și P.S.D. își duc azi membrii la Bukale, cu avtobuzele!
    „acel entuziasm al aderarii si Unirii cu Patria Mama al rominilor ardeleni”?
    https://www.corneliu-coposu.eu/articol/index.php/1939-traian-vuia-s-a-opus-unirii-fara-conditiuni-hydeparkro-1-decembrie-2011/
    „Din 1859 si pana la 1 Decembrie 1918, vechiul regat, la care fusese alipita si Dobrogea, depasise in frumusete, bogatie si infrastructura de zece ori intregul Ardeal cu Banat cu tot”?
    Regatu’ erea FALIMENTAR la 1908-1914. bre, de-aia a vrut nemernicul brătian prim-menestrel Transilvania bogată și HARNICĂ, nu gioarsa Bassarrabiia lîngă putorile Valahiia și Moldova.
    La 1928 s-au adunat pe același cîmp TOT 100 000 de țărani ardeleni, pentru a cere DEZ uimirea:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Mar%C8%99ul_asupra_Bucure%C8%99tiului
    „Numai si singura Dobrogea va depaseste la toate capitolele”?
    HAHAHAHA!
    https://www.ziarultimisoara.ro/special/3028-memorandumul-lui-maniu-mai-actual-decat-oricand
    „Ah ce as mai vrea sa veniti cu pasaport vara pe Litoral”… Gind-la-gind, cu bucurie! Deși cred că nu venim nici acu’, și nu vom veni nici atunci! Avem sora Croația lîngă noi.
    „Insa nu putem din cauza majoritatii rominilor ardeleni adevarati”?
    HAHAHA! Spune-mi unu’! …unu’ singur! …da’ ardelean, nu venetic imigrat din Regat sau plod de-a’ lui, cum avem acu’ 1/3 din populime, veniți cu papornițele goale LA FURAT, că de „bogat” ce erea Regatu’ ‘lii.

  15. https://www.libertatea.ro/stiri/sofer-roman-de-tir-rupt-in-bataie-de-colegii-romani-pe-care-i-a-prins-ca-i-au-furat-o-tona-de-motorina-intr-o-parcare-din-slovenia-4321899
    Șofer român de TIR din Cavnic, Maramureș, rupt în bătaie de colegi romîni, trei șoferi din Argeș pe care i-a prins că i-au furat o tonă de motorină, într-o parcare din Slovenia. „O revenit un al treilea camion în care erau 5 indivizi. M-or atacat și mi-or spart capul și mi-or rupt urechea. Da, m-or agresat complicii. O sunat un polonez, că eu nu știu slovenă. Și o sunat după poliție, dar nu o mai venit poliția. M-am dus cu colegul polonez în PECO, tot sânge, și doamna de acolo mi-o dat niște servețele să mă șterg și ea o sunat la poliție. Or venit rapid, dar mi-or zis să nu mai depun nici o plângere, că nu îi mai găsește nimeni, oricum. Am toată filmarea de la băiatul polonez, că avea cameră de bord și mi-o trimis pe telefon. Am vorbit cu patronul în Romînia, care o anunțat poliția la noi în țara. Toate cele trei camioane erau de Argeș”, a mai spus maramureșanul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.