Din rău, în mai rău: Statul taie din banii pentru serviciile stomatologice

Colegiul Medicilor Stomatologi din România şi-a exprimat îngrijorarea, vineri, cu privire la scăderea bugetului alocat decontării serviciilor pe care le prestează, în contextul în care România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa sănătăţii orale.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România atrage atenţia într-un comunicat asupra faptului că scăderea bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 vizite per capita, versus 0,9% vizite, media europeană.

„În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29.12.2023, precum şi prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, de la 4,5 lei la 3,3 lei”, se explică în comunicatul citat.

Organizaţia reiterează importanţa susţinerii programelor de prevenţie, atât pentru îmbunătăţirea stării sănătăţii orale a românilor, cât şi pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecţiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecţiunilor stomatologice avansate.

Colegiul Medicilor Stomatologi reiterează angajamentul de a sprijini eforturile autorităţilor publice în protejarea stării de sănătate a românilor, accentuând importanţa dialogului şi a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părţilor implicate în oferirea de servicii de sănătate.

„Reactualizăm în mod public solicitarea din data de 22 decembrie 2023 transmisă domnului Cristian Celea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluţiile optime prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătăţită”, susţine sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. „prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, de la 4,5 lei la 3,3 lei”, se explică în comunicatul citat.”

    Am inteles ca si medicii de familie vor primi mai putini bani. Din ce vad cum 25%. Cica le vor taia din salarii.
    Ca se poate.
    Numai „specialilor” nu li se poate taia din salarii si pensii.
    O fi adevarat?

  2. Sigur că este adevărat. Ce și-au zis psd iști și ciolacu , dacă românii tot nu mai au cu ce să-și cumpere mâncare, ce nevoie mai au de servicii stomatologice, pot sa bea apă și fără dinți. Dacă cu, covidul nu au reușit să decimeze populația, o fac psd iști distrugând sistemul de sănătate.

  3. Ce nevoie mai avem nevoie de dinti?!! Paine si ceai, ceva legume fierte asta este baza. Se molfaie fara dinti?!!

  4. fura stomatologii astia din 90 incoace…romanica da pretzuri ca in Ameri’ca
    o afacere ‘jidoveasca’ …
    stat in stat…

  5. Zelensky are nevoie de ajutor ce nu va e clar? Sa se taie de peste tot!

  6. Taie de pe unde au chef! Peste 1 milion de ruto vor costa alegerile de anul acesta și, propun că toți cetățenii sau cel puțin 85% sa boicoteze primul tur al alegerilor din Romania. Ce ziceți, facem? Eu și ai mei, destui la număr, boicotam alegerile de când a fost replantat de occi Petrov-betivul turnător.

  7. Cariile dentare sunt eliminate prin clătirea acizilor de pe dinți. DOAR ACIZII MANCA SMALȚUL. Alimentele și băuturile, altele decât cele care conțin acizi, nu au nici o acțiune asupra smalțului dentar. ZAHARUL NU ARE ACȚIUNE ASUPRA SMALȚULUI. Bacteriile nu pot deteriora smalțul (hidroxifosfat de calciu). Miliarde de rămășițe umane și animale arată că dinții și oasele sunt rezistente la organismele legate de pământ. Calciul și fosfații în dietă au ca rezultat remineralizarea dinților. Adenozin difosfataza furnizează fosfat dinților. FLUORUL, separă moleculele proteinelor ​​care aderă gingiile, de dinți. VITAMINA C ȘI FOSFAȚII ajută la aderarea gingiilor înapoi, la dinți. Îndepărtarea fluorurii din apa de băut, paste sau geluri salvează enzima adenozin difosfatază. A evita fluorul înseamnă a preveni mai mult de 114 afecțiuni enumerate cu referințe în cartea „Good Teeth, Birth to Death” de Gerard F. Judd, Ph.D. Aceste 114 reacții adverse medicale se extind de la cancer până la migrene cauzate de 1 ppm fluor în apă. 13 dintre aceste reacții adverse sunt dovedite printr-un studiu dublu-orb pe 60 de pacienți de către 12 medici, 1 farmacist și 1 avocat, mecanismul de distrugere a enzimelor de către fluor fiind dovedit prin studii cu raze X. Fluorul se pare că este cea mai mică particulă negativă de pe fața pământului si fiind atât de mică și atât de intens negativă, se conectează cu legături de hidrogen care țin bobinele spiralate enzimatice în loc și ruinează fiecare moleculă la concentrație foarte scăzută, în jur de 1-3 ppm. Aceste enzime sunt adesea de pana la 3.000 de ori mai mari decât dimensiunea particulelor de fluor. Efectul este absolut devastator. Fluorul are o afinitate chimică deosebită pentru aluminiu și plumb, se atașează de aceste metale, fac sinergie toxică și se acumulează în creier ca o neurotoxină foarte puternică. Otrăvitorii știu asta.

  8. Progresele stomatologice care sunt puse în practică sunt puține. In 2006 a fost dezvoltat ceva numit LIPUS – Low Intensity Pulsed Ultrasound. Acest sistem stimulează regenerarea dinților și se aștepta ca să fie implementată rapid, în schimb țări ca SUA au interzis-o. Pentru o scurtă perioadă au fost vândute pe Amazon/Ebay, dar acum este ilegal să expediezi o unitate LIPUS în Statele Unite. Această opoziție omniprezentă la tratamente sănătoase este endemică. Există modalități mai bune de a face față problemelor dentare decât obturații, coroane, canale radiculare, ceea ce avem acum. Dar aceste moduri mai bune sunt îngropate în mod activ. O amintire din trecut:
    Carii dentare pe alimente primitive și moderne [la 1000 de dinți examinați]
    Popoare Primitive Moderne

    Alpi 46 298
    Hebride 11 300
    Eskimosi 0.9 130
    Indieni 1.6 215
    S. Sea Is 3.4 308

    Weston A. Price: “Why Dental Caries with Modern Civilization ?” Dental Digest. martie/aprilie 1933.
    S. Sea Is: Grupurile de insule, cu excepția insulelor Hawaii, care includ Insulele Marquesas, Society, Cook, Tonga, Noua Caledonie, Fiji și Samoa
    Indieni: Indieni din nordul îndepărtat și interiorul Canadei

  9. INTOX, ai Mare DREPTate …
    Da’ Io stiuca am TOTI Dintii de la mama siTata, la 79 de Ani.
    CUM ?
    Periaj Vertical PE USCAT – la Inceput ca apoi apare Saliva in Valuri – NUMAI de pe GINGIE inspre DINTE, NICIODATA inapoi, ca BAGI Mizeria SUB Gingie, unde la Umbra putrezeste de PUTE … :
    DUPA asta, pui o Juma de Lingura de Sare de Bucatarie in Gura, tragi APA in Gura si clatesti viguros,pana iti ia Foc GURA.
    Clatesti BINE si mai dai cu Pasta de Fudulie sau daca Pasta ARE HidroxiApatita ca SensoDyne …

    DACAfaci ASTA Dimineata si SEARA,iar dupa fisteCare MASA, scobesti inre Dinti SI clateti bine, Ala esti:
    Ai scapat ca Mine cu Dintii Personali …
    NU te costa Tratamente Dentare, NU ai Dinti Pierduti …
    NU ajungila „Placa-Mesteca”, Proteza adica …
    NU ai Paradontoza, deci nu iti miroase a PUTE Gura …
    Desi MUUULTI Postacks de pe AICI, PLUS SOFTANGII Sabotori InDraciti ai Postarilor mele (DE CE ? De Narozi … 🙂
    NU ar merita sa le dau Sfauri BUNE.

    IO le dau Totusi, in Sperantza ca NAROZI si Lenesi fiind NU or sa faca regulat prodedura de mai sus … :).

  10. Este foarte normal sa tae din banii de sanatate ,pt. ca doar l-ati auzit pe tradatorul de la Cotroceni ca Romania va ajuta Ukraina ,atata timp cit va fi nevoie.Asa ca de unde sa aibe Romania atitea bani ca sa ii dea lui Zelenski,daca nu incepe sa mai tae de unde se poate .Stati linistiti ca deocamdata este doar inceputul !

  11. Munciti si platiti taxe ca fraierii, ca din banii vostri isi trag baietii contracte cu dedicatie, vile, masini, excursii.

  12. @intox
    -caria dentara e de origine metabolica:
    in mod normal din pulpa/radacina iese prin dinte Ca++ si intra la schimb H+, schimb ionic;
    tine de pH.ul salivei…
    daca fluxurile inceteaza atunci apare caria,
    toti am avut cazuri in care dentina se solubilizase si a mai ramas doar sa trozneasca smaltzul.
    placa bacteriana nu e decat cel mult un simptom nu o cauza.

    „originea metabolica” evident ca presupune cauze existe chiar inainte de eruptia dintilor,
    chestie de alimentatie samd.

    evident ca pe dentisti nu-i intereseaza „panseuri” d-astea,nu intereseaza pe nimeni adevarata preventie
    cat timp freza se invarte.

  13. @intox
    -toti se mira ca dobitocii de ce dentina/smaltzul au „canalicule”,
    nu au auzit de electrostenoliză*….

    *depunere de ioni sau de particule coloidale pe pereții interiori ai tuburilor capilare sub acțiunea unui câmp electric.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.