Disperarea piloților moldoveni capturați de teroriști ISIS

Cei doi piloți moldoveni ai elicopterului prăbușit în noiembrie 2015 în Afganistan și luați ulterior ostatici de gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) se află în viață și roagă autoritățile de la Chișinău să se implice în eliberarea lor.

Potrivit unor înregistrări video puse la dispoziție de politicianul Renato Usatîi, care ar fi fost făcute la sfârșitul anului 2017, cei doi se află în viață și se roagă să fie ajutați și eliberați.

„Sunt aproape doi ani de când stau închis, de când nu mi-am văzut familia. Cu gândul, cu mintea, sunt la voi și așa va fi mereu cât va mai bate a mea inimă. Mă rog ca să fiu eliberat în viață împreună cu nenea Mișa, cu care împart acest necaz și să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video și care vor lua decizii în privința noastră, din suflet vă rog, vă implor, AJUTAȚI-NE“, este mesajul înregistrat de pilotul Lionel Buruiană, absolvent al școlii de piloți din Brașov, capturat de militanții statului islamic.

„Simt că simțiți să sunt în viață“

„Dacă vedeți aceste filmulețe video înseamnă că mai suntem în viață. Suportăm chinurile și greutățile acestea… Să nu credeți că tare bine ne simțim aici. E foarte greu, stăm închiși, fără ferestre, nu vedem nici soarele… Vă rog, ajutați-ne cine poate să ne scoateți de aici. Mă rog la Dumnezeu să vină ziua ceea când să ne ajute cineva să ieșim din greutățile acestea. Mă rog pentru toată familia, mi-i dor tare de voi. Simt că simțiți că sunt în viață“, spune Mihail Crihan, inginerul secund care făcea parte din echipaj.

Imaginile au fost puse la dispoziție de Renato Usatîi, care susține că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi piloți și că eforturile i-au fost zădărnicite de autoritățile moldovenești. Și totul pentru că se urmărește aducerea acestora acasă în prag de alegerile parlamentare, pentru un plus de imagine celor de la guvernare, în frunte cu Partidul Democrat.

Usatîi susține că Lionel Buruiană și Mihai Crihan ar fi fost pasați la grupări diferite de teroriști în cei 2 ani și jumătate de când se află în captivitate și că s-ar solicita două milioane de dolari pentru eliberarea lor.

„Am făcut tot posibilul ca să-i eliberez pe acești oameni timp de doi ani. Le-am stabilit locul în septembrie 2017. O grupare de teroriști a omorât altă grupare și pe moldovenii noștri i-au luat ca bacșiș, ca ostatici, pentru ca să îi vândă. Am înțeles că s-a ajuns la autoritățile din Moldova cifra de două milioane de dolari, adică un milion pentru fiecare. Și am înțeles că pe unul trebuia să-l elibereze Igor Nicolaevici Dodon și pe altul cei de la guvernare. Chestia asta m-a șocat atât de mult. Bun, hai că înțeleg, unul de la PD vrea să fie prim-ministru, celălalt, să-și mențină ratingul. Am contactat autoritățile din mai multe state, zic, oameni buni, de când noi susținem teroriștii?! Cu două milioane de dolari câte aruncătoare de grenade o să fie cumpărate și câte alte elicoptere o să fie date jos?“, a precizat Usatîi în cadrul unei intervenții la postul de televiziune Jurnal TV.

Pe 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni și alți 18 pasageri militari din Afganistan. Unul dintre piloți și-ar fi pierdut viața, în timp ce ceilalți doi au supraviețuit.

Ultimele informații publice despre cei doi piloți rămași în viață au apărut la sfârșitul anului 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

2 Comentarii

  1. S-au dus pe cont propriu in Afganistan sau i-a trimis guvernul? Ca, e o MARE deosebire intre cele doua situatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.