Doctorii au preferat tratarea pacienților în locul grevei

Bolnavii nu le-au permis medicilor să-și întrerupă azi activitatea, așa cum plănuiseră. Chiar dacă știau că este zi de protest, ei au venit luni la Camera de Gardă a Spitalului Municipal din Capitală, ca într-o zi normală, într-un număr la fel de mare.

 

Medicul Florin Chirculescu, președinte al Sindicatului ,,Ioan Cantacuzino”, ne-a spus că protestul de azi a fost doar o mișcare de solidarizare, „un fel de grevă japoneză”. El susține că dacă spitalul ar fi intrat cu adevărat în grevă, atunci acțiunea lor s-ar fi soldat cu sute de morți, pacienți de care nu mai avea cine să se ocupe pe perioada mitingului.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Popescu, a declarat pentru cotidianul.ro că până la ora 12.00, ora încheierii protestului, au fost consultați la urgență 400 de pacienți, dintre care 221 au fost internați.

Protest timid

O mână de salariați au organizat azi un protest timid în fața spitalului. Mai puțin de 200 de angajați, dintr-un total de 3.000, scandau pe un fond muzical asurzitor „Jos Guvernul!” sau „Vrem salarii, nu pomană!”. În spatele lor, pacienții și rudele lor ieșeau și intrau încontinuu din și în spital.

Cu toate acestea, câțiva dintre internații la Municipal au ieșit să-i susțină pe medici, în parcul din fața clădirii. O doamnă în vârstă ne-a spus cum doctorii au venit la vizită în această dimineață ca într-o zi normală.

De pe margini, însă, angajații spitalului se îndemnau unii pe alții să se alăture grupului. Liderii mișcării își chemau colegii la protest, spunându-le „să nu se mai ascundă la ferestre, după perdea”.

Același medic ne-a explicat că au participat cu rândul la protest, astfel încât să fie asigurate, încontinuu, supravegherea și tratarea pacienților.

„Nu putem să ne strângem aici prea mulți. În fiecare secție trebuie să rămână câte un medic, o asistentă și o infirmieră”, ne-a explicat o asistentă medicală, participantă la miting.

În spital, nici vorbă de grevă

În incinta spitalului, toată lumea își continua activitatea. Paznicii, liftierele, infirmierele, asistentele și medicii, toți lucrau ca într-o fabrică, pe bandă rulantă. Pentru ei, greva nu era decât la televizor, o mișcare a colegilor, membri de sindicat.

În același timp, la Camera de gardă, pacienții erau aduși cu salvarea, cu taxiul sau cu mașina de către rude. Peste 40 de medici, asigurând 19 specializări, erau azi, în zi de grevă, la datorie. Consultau, internau și scriau rețete.

Triajul, oftalmologia, neurologia, ginecologia sau traumatologia, toate erau pline de pacienți. În sala de așteptare, alte zeci de bolnavi urmau să intre la consultație. Cei mai mulți dintre ei erau pe picioare. Se puteau deplasa și nu erau însoțiți de rude. Medicii însă i-au consultat pe toți.

Medicamente și feșe aduse de acasă

” Nu vă putem înlocui ghipsul aici. Nu avem cu ce. Trebuie să mergeți la alt spital sau la medicul specialist”, i-a spus doctorul de la triaj unei bătrâne cu piciorul bandajat, care spunea că nu poate pleca de la spital fără să i se schimbe ghipsul.

Ulterior, medicul chirurg Florin Chirculescu ne-a explicat că la Universitar lipsesc o serie de medicamente și materiale necesare atât operațiilor, cât și tratamentelor.

În ultimele zile, din ce în ce mai multe rude ale pacienților au fost trimise la farmacie după analgezice, antibiotice, tifon sau filme pentru radiografii.

„În acest moment nu mai avem decât ampicilină și derivatele ei, în tot spitalul. Restul trebuie adus de pacienți”, a precizat medicul.

Motivul protestului: Nu salariile, ci condițiile

Sindicaliștii au mai spus că, în realitate, condițiile mizere sunt motivul protestului, și nu scăderea salariilor, cu care „oricum suntem obișnuiți”.

„Noi, medicii, ne-am obișnuit cu salariile mici, dar cum să-i explicăm pacientului, care și-a plătit contribuțiile la asigurările sociale, că nu avem cu ce să-l tratăm?”, susține liderul Sindicatului ,,Ioan Cantacuzino”.

Din această cauză, o altă cerință a protestatarilor este și aceea a depolitizării Casei Naționale a Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Ei susțin că, dacă nu ar fi condusă centralizat, banii de aici ar fi suficienți pentru tot sistemul sanitar. Sindicaliștii spun însă că veniturile colectate de la Casa de Asigurări iau adesea alte destinații, precum plata pensiilor și a salariilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.