Dosarul încă e la procurori

Doi ani de la moartea poliţistului Bogdan Gigină

Vineri se comemorează doi ani de când poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în timp ce deschidea, cu motocicleta, coloana oficială lui Gabriel Oprea.

Familia încă aştepteaptă găsirea unui responsabil. Dosarul este în continuare la procurori. Bogdan Gigină avea 28 de ani.  El  era angajatul Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei de opt ani.

În seara de 20 octombrie a anului 2015, Bogdan a fost desemnat să deschidă, cu motocicleta, coloana oficială a vicepremierului și ministru al Afacerilor Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea.

În zona Bulevardului Ştirbei Vodă, agentul a pierdut controlul motorului şi a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor.  Era o ploaie măruntă, vizibilitate redusă şi  mergea cu 84 km/h, spun procurorii,

„Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat.

În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel.

Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”, precizau procurorii anticorupţie în septembrie 2016, după aproape un an de la moartea lui Bogdan.

Tot atunci, instituția anticorupție a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senatorii respingând cererea.

Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în faţa Senatului protestând față de această decizie. Au transmis  mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenţi apără un impostor”.

„Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în faţa legii”.

Ulterior, Gabriel Oprea a demisionat. El a fost apoi chemat la DNA pentru audieri şi s-a declarat nevinovat.

„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului.

Polițistul a căzut în cele trei gropi care nu erau semnalizate corect, nu erau semaforizate”, a spus Oprea.

Declarațiile fostului ministru de Interne au revoltat familia polițistului. Mama lui Bogdan.

„Sunt nevinovat, repetă domnul Gabriel Oprea pentru a nu știu cîta oară în decursul celor doi ani de cînd copilul meu nu mai călca pămîntul. Nevinovat, domnule Oprea, este copilul meu care a murit pe o șosea plină de apă într-o baltă de sînge, după 12 ore de program; după ce timp de ore v-a așteptat în dispozitiv cu hainele ude pentru ca dumneavoastră să ajungeți în siguranță acasă. Este ca și cum ați fi urcat un orb pe motor și i-ați fi cerut să vă deschidă drumul.

Casca nu era funcțională, era în ora 12 de program, solicitarea verbală a lui de a se retrage din dispozitiv nu a fost acceptată, iar de „coloană oficială” nu poate fi vorba. Așa este: gropile nu au fost semnalizate… dar copilul meu se află acolo la ORDIN, nu era plecat la plimbare!”, a scris Carmen Gigină pe pagina sa de socializare.

Mai departe, DNA a început, în decembrie 2016, urmărirea penală față de Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu pentru folosirea resurselor umane și materiale ale MAI pentru a beneficia în mod ilegal de coloană oficială și ucidere din culpă.

Au fost puși sub urmărire penală şi reprezentanții firmei de proiectare și execuție de instalații de gaze naturale, care nu au semnalizat groapa în care a căzut agentul de poliție. În ancheta lor, procurorii au verificat trei cauze care au dus la decesul lui Bogdan: prezența sa ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice și modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil.

„Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale și lui Corcodel Adrian, șeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia. Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian”, arăta DNA.

În același dosar, Gabriel Oprea este cercetat și pentru abuz în serviciu. Acesta ar fi  încheierea unui protocol în baza căruia Tiberiu Nițu a beneficiat, în mod nelegal, de coloană oficială.  Procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ și-a dat ulterior demisia.

Lucrurile nu s-au mișcat însă mai mult de atât în ceea ce privește găsirea unui vinovat, dosarul fiind şi acum, la doi ani de la eveniment, pe masa procurorilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.