Dosarul lui Sorin Oprescu, punct și de la capăt

Dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, era cercetat pentru fapte de corupție a fost repus pe rol chiar joi, în ziua în care instanța trebuia să anunțe sentința definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuia ca joi să pronunțe sentința definitivă în procesul în care este implicat fostul primar Sorin Oprescu. Tot joi, s-a decis repunerea pe rol a dosarului, fiind schimbată încadrarea juridică a faptelor.

„În temeiul art.395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art.386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu”, se arată în minuta instanței.

Sorin Oprescu a fost condamnat, în 2019, la 5 ani și 4 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Oprescu fusese trimis în judecată în 2015 într-un dosar de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Procurorii DNA au stabilit că începând de la finalul anului 2013, Oprescu a condus un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Conform DNA, pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro. Banii au fost primiți de la subalternul Bogdan Popa și ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

DNA spune că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Tipic pentru Justitia Masonica din Romania, un caz clar de luare de mita,cu banii prinsi asupra incasatorului mitei, Sorinel”fiu de generel” e tergiversat de 8 ani! Oare ca de fapt numele real de familie a lui Oprescu e Hirsch? Oare ca e Mason in grad superior? Cine mai poate sti..Altii in 3 luni au fost judecati si condamnati doar pe o promisiune de mita,banii in cash nu au existat

  2. Asta-i românia normală și educată..cu o justiție de căcat împrăștiat!!..și vă mai mirați că nu vă primește în schengen!!..în veci nu veti intra !!..

  3. @Margelatu
    Asa de „protector” a actionat Justitia in cazul Oprescu, ca l-au bagat la arest preventiv si , stiind ca sufera de diabet in forma grava i-au luat insulina, ca poate, poate…… Asta era rasplata pentru ce a facut pentru bucuresteni in calitate de primar si pentru ce a facut pentru pacienti in calitate de medic.
    A trebuit sa intervina Avocatul Poporului pentru ca Dl Oprescu sa scape cu viata.

  4. Sorin Oprescu a fost poate singurul primar adevarat al Bucurestiului din 89 incoace. Dar cum Bucurestiul nu are voie de sus sa se dezvolte e si cred singurul caruia i s-a dat la cap… adica halaicu petrov si ceilalti dubiosi au fost ca lacrima de curati.

  5. Toti primarii capitalei din 1990 până azi au fost proști administratori.
    Unii au fost corupti si foarte corupți,alții leneși și nepricepuți și au fost si hahalere care i-au dat doar cu fleanca.
    Un exemplu; se discută de o sală a sporturilor in Bucuresti de 15 ani. Si nimic. La fel cum fac guvernările cu spitale regionale. HA HA LE RE !
    Rezultat pentru bucureșteni; ZERO.

  6. Din nou se fasaie rusinos o facatura a deneaului cheovesist. Oprescu a avut norocul unui avocat de top, dar alti amarati de ordinul miilor au facut si inca fac puscarie grea pe baza unor astfel de facaturi procuriste. Dar judecatorii de ce au pus botu’? Pot fi considerati complici.

  7. @Oana
    Ar fi mai bine, in opinia mea, sa va standardizati comentariile (sa zicem vreo 10 valabile pentru orice ocazie).
    In acest mod ati putea posta fara sa va mai irositi timpul si „talentul”, angajatorii ar fi si ei multumiti, iar dvs ati putea sa va incasati faramitele de bitcoini, fara prea mare bataie de cap.

  8. Oprescu a luat, Oprescu grup infractional…. rahat pe băț ! Oprescu a fost singurul primar cu viziune, care a facut lucruri si care era omniprezent. Daca a luat spaga, a luat putin ! Noi luam lumina de la „leț meik america greit ăghein” dar nu am luat si nivelul spagii de acolo. Si nimeni nu e inchis pe acolo, treburile merg struna intre gealati, zgarie-norii prospera, orasele put – capitalism nene !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.