Guvernul, ținut în suspans artificial

Dragnea nu se grăbește

Termenele lungi privind învestirea noului guvern ascund o serie de dedesubturi politice. Liderul PSD, Liviu Dragnea, caută să lase impresia că cel de-al treilea cabinet propus de socialiști, și format alături tot de cei de la ALDE, va fi unul care respectă toate regulile democrației.

De asemenea, Dragnea vrea să tragă de timp și pentru a cerceta mai bine trecutul membrilor echipei cu care Viorica Dăncilă va merge la Palatul Victoria. „Băieților cu ochi albaștri“ sau suspectați că ar avea vreo legătură cu statul paralel li s-a transmis în ședințele Comitetului Executiv să facă un pas în spate și să nu mai depună diligențe ca să intre în noul Guvern. Aceeași atenționare au primit-o și cei care își doresc să ajungă miniștri, în ciuda faptului că justiția pune din ce în ce mai multă presiune pe ei. Toată această strategie de „primenire“ anticipată a viitorului cabinet se vrea o carte pe care Dragnea o joacă atât pe plan intern, cât și pe cel extern. Șeful socialiștilor a fost sfătuit de echipa sa de consultanți israelieni să-și stabilească noi relații cu marile puteri, iar aceeași transparență să o probeze și în interior, astfel încât să mai diminueze din acuzațiile care i se adresează direct fie de către protestatari, fie de opoziție.

Proceduri parlamentare în relanti

Liviu Dragnea a precizat din capul locului că nu se va umbla la osatura cabinetului. Potrivit acestuia, structura guvernului va rămâne aceeași, cu trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, plus doi miniştri delegați. Pe lângă faptul că vom avea aceeași formulă supradimensionată, liderul PSD a avansat și un termen destul de lung până la care noul guvern va primi votul în Parlament. Mai mulți pesediști susțin că s-a ales data limită de 29 ianuarie pentru convocarea ședinței extraordinare a Legislativului, astfel încât puterea să îi aibă în bănci pe toți parlamentarii săi. Ca să nu mai existe vreo scuză a unor aleși, că nu s-au putut întoarce din vacanțele exotice din cauza datelor fixe de pe biletele de avion, s-ar fi decis ca termenul să fie cât mai apropiat de debutul sesiunii de primăvară a Parlamentului, respectiv 1 februarie. Numai că alți socialiști, nemulțumiți că nu le-a ieșit pasența privind înlăturarea lui Liviu Dragnea de la șefia partidului cu Mihai Tudose, susțin că, de fapt, liderul lor vrea să pozeze într-un personaj care și-a însușit lecțiile și care devine din ce în ce mai democratic. Afirmațiile contestatarilor par să se justifice, mai ales că responsabilitatea desemnării viitorilor miniștri se vrea, cel puțin la nivel de impresie, să fie una comună a întregii conduceri a partidului. De asemenea, audierile viitorilor miniștri în comisiile de specialitate ar urma să se desfășoare mai pe îndelete, în așa fel încât candidații pentru portofoliile ministeriale să nu mai fie prinși cu lecțiile neînvățate și să alimenteze cârcotașii. Și în cazul cabinetului Grindeanu, și în cel al lui Tudose, audierile în Parlament au fost ținute pe repede înainte, majoritatea bâlbelor candidaților fiind păstrate în spatele ușilor închise ale comisiilor, departe de urechile și ochii presei.

Plesneala cu Grindeanu și Tudose

Dacă pentru instalarea în funcție a celui de-al 129-lea guvern al României, a Cabinetului Dăncilă, nimeni de la putere nu are vreun mare interes să se grăbească, nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte două guverne PSD-ALDE în ultimul an. După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat, la finalul lui 2016, prima propunere din partea PSD pentru funcția de premier, și anume pe Sevil Shhaideh, a fost înaintat numele fostului prim-ministru Sorin Grindeanu. Pe 30 decembrie 2016, Grindeanu a fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis. În ciuda Revelionului, componența Guvernului Grindeanu a fost anunțată pe 3 ianuarie 2017. A doua zi, pe 4 ianuarie, au avut loc audierile miniștrilor în comisii. Mai mult, guvernul a fost supus votului de încredere în Parlament, primind 295 de voturi „pentru“ și 133 „împotrivă“. Tot în aceeași zi a avut loc și ceremonia de depunere a jurământului la Cotroceni și a fost publicat decretul în Monitorul Oficial. Viteza cu care a fost trimis la Palatul Victoria nu a părăsit Cabinetul Grindeanu de-a lungul funcționării sale pentru doar șase luni. PSD și ALDE au retras guvernului sprijinul politic pe14 iunie 2017. Toți miniștrii, în afară de premier și ministrul Comunicațiilor, și-au depus demisia. În ciuda cooptării fostului premier, Victor Ponta, în funcția de secretar general al Guvernului, cabinetul a căzut o săptămână mai târziu, în urma unei moțiuni de cenzură. Tot într-o mare viteză, respectiv în doar 8 zile, a fost înlocuit cu Guvernul Tudose. Mihai Tudose a preluat funcția de prim-ministru pe 29 iunie 2017. 16 dintre cei 27 de miniștri au făcut parte și din guvernul Sorin Grindeanu. Unii dintre ei n-au apucat demisia prim-ministrului din 16 ianuarie 2018, fiind schimbați din funcție în octombrie.

Presiunea teritoriului și a străzii

Negocierile în interiorul PSD sunt destul de complicate privind reprezentarea regiunilor în Guvern. Pretențiile unor organizații din teritoriu care n-au mai avut miniștri, deși sunt fiefuri tradiționale ale partidului, sunt destul de numeroase. Pe de altă parte, se afirmă în PSD că doar sub presiunea străzii se poate lua în calcul urgentarea procedurilor pentru învestirea noului cabinet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „Șeful socialiștilor a fost sfătuit de echipa sa de consultanți israelieni să-și stabilească noi relații cu marile puteri,”??!

    Pai, „marile puteri” nu baga in seama un condamnat penal cu suspendare(e-adevarat!), cu inca 2 Dosare pe rol!
    Iar la Brussels ma indoiesc eu ca va avea vreo trecere vreodata, dupa aparitia Dosarului OLAF!
    Cand OLAF spune ca esti implicat in ILEGALITATI cu fonduri europene, esti Condamnat si PLECI din politica, oricum NU ramai la varf!
    Asa e in celelalte state UE.
    In Romania ramai, votantii PSD pot fi manipulati usor de Dragnea si compania de penali.
    Brussels-ul NU.
    NU poate fi nici mintit si nici manipulat de Dragnea si PSD.

  2. Observati lentoarea conducatorilor PSD de a face un nou guvern ? Nici nu-i intereseaza ca tara nu are inca un guvern legal !!! Problemele lor este pe cine sa nominalizeze ca ministri, secretari de stat, subsecretari , mii de consilieri , diferiti sefi- conducatori la departamentele descentralizate, etc, etc ! Ii doare in spit de noi si de tara ! O sa ne iubeasca doar cand vor fi din nou alegeri…

    • Si ce graba sa-l demita pe Tudosee desi a 2-a zi a sosit Premierul Japoniei pe care l-au trimis sa-si plimbe sotia prin parcurile Bucurestiului!!!!!!
      Graba mare!

    • Cum a subminat PSD viziata Premierului Japoniei în România.
      Surse: Dragnea a refuzat să amâne execuţia lui Tudose.
      L. Dragnea NU a vrut să amâne şedinţa CEx în care a fost mazilit M. Tudose, deşi fusese avertizat că a 2-a zi acesta trebuia să-l primească la Palatul Victoria pe Shinzo Abe, premierul Japoniei.
      Până şi partenerii din ALDE i-au cerut lui Dragnea să amâne CEX-ul, dar s-au lovit de refuzul liderului PSD.
      Mai mulţi oameni din tabăra Premierului i-au transmis lui Dragnea să amâne CEX-ul cu o zi, în condiţiile în care Mihai Tudose urma să-l prrimească pe 16 ianaurie pe omologul său nipon, Shinzo Abe, care sosea în România însoţit de o delegaţi de oameni de afaceri cu scopul de a parafa investiţii.
      Unul dintre vicepreşedinţii PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea a refuzat, pe motiv că „fiecare zi care trece este în avantajul lui Tudose“.
      Erau zilele în care atât Dragnea, cât şi Tudose îşi căutau aliaţi în teritoriu pentru a câştiga lupta pentru putere în PSD.
      NU doar colegii de partid l-au rugat pe Dragnea să mai amâne „execuţia“ lui Tudose, ci şi partenerii din ALDE, partid din care face parte ministrul de Externe Teodor Meleşcanu.
      Dragnea a fost de neclintit.
      Subiectul, inexistent în partid Surse din conducerea PSD au povestit pentru „Adevărul“ că, în timpul CEX-ului în care a fost executat Tudose, nimeni n-a scos o vorbă despre vizita premierului Japoniei în România, cu toate că demisia premierului Tudose ar fi afectat imaginea guvernării PSD.
      Aceleaşi surse susţin că la finalul şedinţei CEX, Tudose a anunţat că nu va asigura interimatul tocmai ca să se răzbune pe Dragnea, ştiind că, a 2-a zi dimineaţă, nu va avea cine să-l primească pe Shinzo Abe.
      „Dragnea era fericit că scăpase de Tudose. Pe cine mai interesa Shinzo Abe?“

  3. Nu se grabeste,ca i-a gasit pe unii fara dosar penal,si e suparator!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.