Dragnea: UDMR poate participa la construcția unui proiect nou pentru România

Prezent sâmbătă la Congresul UDMR, care se desfășoară la Zalău, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcția unui proiect nou, pentru România.

Liderul social-democraţilor a adresat, de asemenea, invitația ca, la 100 de ani de la crearea statului român modern, cele două formațiuni politice să lucreze împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani.

„Apreciez că UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcția unui proiect nou, pentru România, pentru următoarea sută de ani. La anul vom sărbători împreună Centenarul. Dincolo de rănile istoriei sau de abuzurile unor regimuri profund nedemocratice, avem o istorie comună, mai ales aici, în Transilvania, care a însemnat conviețuire pașnică, prietenie și solidaritate între oameni, dacă ne uităm la nivel comunităților. Chiar dacă politica învrăjbește, și învrăjbește, mai ales în campaniile electorale, vă invit să fim raționali și pragmatici și să discutăm aici problemele noastre, aici în țară, pe care să le rezolvăm împreună. (…) Dacă vom accepta strategiile de dezbinare, unele construite chiar în interiorul țării, avem șanse să pierdem unele lucruri pe care le-am clădit împreună, și cu greu, și cred că cel mai important lucru pe care trebuie să nu îl pierdem este încrederea între maghiari și români. Vă invit ca, la 100 de ani de la crearea statului român modern, să lucrăm împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani”, a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că din 1990 s-a produs un salt uriaș în acordarea de drepturi egale pentru minorități, procesul este în curs și multe lucruri se vor rezolva în viitorul nu foarte îndepărtat.

În același context, liderul PSD a precizat că este grav faptul că în ultimii 27 — 28 de ani, perioadă în care s-au cheltuit miliarde de euro în România, nu există o autostradă care să traverseze Carpații.

Liviu Dragnea a subliniat că este de acord cu învățământul în limba maternă, pentru etnicii maghiari, dar i-a sfătuit pe maghiarii din țară să îi învețe pe copii și limba română, pentru a avea mai mari șanse în găsirea unui loc de muncă în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.