Drama lui Ion Creangă. Boala moștenită de la mama sa

Duminică, 31 decembrie 2023, se împlinesc 134 de ani de la moartea marelui povestitor român Ion Creangă. Preotul Florin Tuscanu amintește în rubrica sa de pe Facebook, DREPTUL LA NEUITARE…, că Ion Creangă a trecut la cele veșnice, la vârsta de 52 de ani, la numai câteva luni după moartea bunului său prieten Mihail Eminescu.
Câteva detalii despre moartea povestitorului ni le oferă George Călinescu în volumul „Viaţa şi opera lui Ion Creangă”, citate de: Florin Tuscanu. „Creangă a moştenit de la mama sa epilepsia, o boală ce i-a dat mari bătăi de cap în ultimii ani de viaţă. Ion Creangă ameţea des şi chiar cădea pur şi simplu din picioare.
Starea sa gravă de sănătate îl facea pe scriitor să îşi ia concedii medicale de câteva luni, iar uneori acestea se întindeau şi pe durata unui an de zile. În aceste perioade, Ion Creangă mergea la băi, la Slănic, iar când se întorcea, de fiecare dată se simţea mai bine. Cum nu se sinchisea să slăbească, aşa cum l-au sfătuit medicii şi continua să mănânce mult şi să bea din belşug, corpul său devenise mult prea slăbit.
Creangă a suferit un atac de inimă puternic, iar multă lume a crezut că scriitorul a decedat. Unele ziare din Bucureşti chiar au dat ştiri cum că Ion Creangă ar fi trecut la cele veşnice.
„Dacă atâta era să-mi fie toată jelania după moarte, îmi pare bine că n-am murit încă-şi deie Dumnezeu să mor când m-or găsi oameni cărora să le pese ceva mai puţin de unul ca mine”, aşa a reacţionat scriitorul la ştirile cu privire la decesul său.
În ultimii trei ani de viaţă, starea de sănătate a lui Ion Creangă devenise atât de gravă, încă nici nu mai putea să scrie. Titu Maiorescu, chiar a menţionat acest fapt, într-o scrisoare pe care a trimis-o în 1887 către România Jună de la Viena: „Poate ar mai scrie şi Creangă (institutor la Iaşi) ceva, dar este bolnav, devenit epileptic: nu prea avem noroc cu oamenii noştri de talent”.
Pe la jumătatea lunii decembrie 1889, tipograful Ionescu îl găsi pe Ion Creanga retras în bojdeuca lui. Era cam bolnav și avea iar gust de glumă. Dar era încredințat ca va muri : „Bre – se căi el – tare îmi pare rău ca-s bolnav și mă tem c-am să mor și n-am să pot scrie anecdota cu moș Haralambi și încă vreo doi – trei ce le am în cap”.
În ziua de 31 decembrie acel an (1889), „vremea era urâtă, a ploaie şi zăpada îngreuia mersul. Povestitorul intră pe la vremea prânzului (aşa cel puţin pare mai probabil) în tutungeria lui din strada Goliei 51, unde se afla frate-său Zahei. Era o prăvălie întunecoasă şi urâtă, cu o mică odăiţă în fund, dând spre o curte murdară. Aci Creangă se prăbuşi deodată, lovit de atac şi de apoplexie laolaltă, ori numai de cea din urmă. Se pare (amintirea contemporanilor e ceţoasă) că trupul fu dus de frate la bojdeucă. Unii şi-aduc aminte că au ridicat mortul din Ţicău, altul îl văzu la biserică, probabil biserica cimitirului. Avea două lumânări la cap şi lumea îl privea. Faţa îi era rumenă şi gura întredeschisă ca pentru vorbire. Numai flăcările pâlpâitoare ale făcliilor dădeau ochilor scufundaţi luciul ceros al morții…”.
Fiind sărbătoare ( Sf. Vasile cel Mare ), nu toată lumea știu de moartea povestitorului. Tipograful Ionescu și Miron Pompiliu se îngrijesc de înmormântare. Zahei aleargă și el pe la cine știe cine, și părintele Gheorghe Ienachescu pretinde a fi avut el sarcina îngroparii. Vasile Pogor, care era primar, dădu locul de veci la cimitir. În sfârșit, se răspândi în pripa o invitație ( …) concepută în acest stil: „IOAN CREANGA – Profesor în vârstă de 52 de ani, după o lungă suferință a încetat din viață în ziua de 31 decembrie 1889. Înmormântarea va avea loc marți, 2 ianuarie, ora unu precis la cimitirul „Eternitatea ” (Iași) unde se află depuse rămășițele lui. Fiii, frate și surori roagă pe toți amicii, colegii și cunoscuții a asista la înmormântare”.
La slujba de înmormântare însă „nu au asistat prea mulți, fiindcă invitațiile nu au fost împărțite la timp și mai ales deoarece vremea era rea. Ploua de două zile, zăpadă se topise și deodată un ger umpluse ulițele de ghețus. Lumea se temea sa iasă pe strada. Veniră învățătorii, elevi și studenți și tânărul licențiat Nicolae Iorga, Artur Stavri, Eduard Gruber și alții.
Sicriul era înconjurat de coroane, dintre care numai una din partea unui junimist, anume Nicu Gane. Pe panglica coroanei lui Constantin Creangă ( fiul povestitorului ), (…) se citi inscriptia : „Voitorului meu de bine scump prieten și tata”.
Se ținută obișnuitele cuvântări. Eduard Gruber cuvântă în numele cercului literar (…) a rostit următorul necrolog:
„Jalnică adunare -vorbi el – o dureroasă datorie , cea de pe urmă, ne adună azi pe toți în fața mormântului unde în curând va odihni pentru vecie Ion Creangă, acest fruntaș al literaturii române. Nemângaiatul fiu, rudele, prietenii și tinerimea entuziastă, admiratoare a lui Creangă, își simt acum inima zdrobită și cugetarea înnourată în fața muțeniei și a neclintirei în care el zace, muțenie și neclintire care ne face să ne îngrozim și să ne podidească lacrimile, pentru că nu mut și nu neclintit a fost Creangă în viața lui”.
„Altă moarte se cădea feciorului Smarandei și al lui Ștefan a Petrei, care se rătăcise dincolo de Siret, adus de căruța lui moș Luca. El trebuia să fie purtat în căruță cu boi, în port țărănesc, cu mâinile încrucișate, bocit creștinește de babe și de multele lui rubedenii, tămâiat și prohodit de popii și dascălii satului său, înmormântat în ograda bisericii pe lângă care se jucase și învățase, pentru ca femeile să presare la praznice tămâie într-un hârb, pe groapa sa năpădită de ierburi și să se jeluiască cu capul rezemat de strâmbă cruce, în apropierea ruinoasei cetăți a Neamțului, prin care seara trec domoale vitele, acolo unde se vede încețoșat Ceahlăul și Ozana s-aude clipocind. I-a fost dat altfel”.
Ultimul drum al povestitorului presărat cu peripeții:
De la Barbu Lăzăreanu (via poetul Ioan Păun Pincio) ne-a rămas un amănunt macabru de la înmormântarea lui Ion Creangă. Ioan Păun Pincio locuia, în acea vreme, la Iași pe o stradă râpoasă, în apropiere de bojdeuca cu cerdac a lui Creangă. Acesta a participat la inmormântarea povestitorului pe 2 ianuarie 1890 și a consemnat un detaliu neplăcut ce s-a întâmplat după prohodul și cuvântările din biserică, atunci când sicriul a fost ridicat și cortegiul a pornit spre groapă. Era un ger cumplit, cu ghețuș și zăpadă topită. Păun povestea că au trebuit să ducă sicriul cu rămășițele pământești ale lui Creangă pe umeri, deoarece dricul cu cai nu s-a încumetat să coboare povârnișul repede și alunecos.
În aceste împrejurări, unii dintre purtătorii năsăliei au alunecat, căzând, iar trupul lui Creangă a fost aruncat afară din coșciug, rostogolindu-se prin zăpada topită până în vale. Cineva dintre cei prezenți ar fi șoptit în glumă: „Ioane, nici acum nu ai stare!”.
Poetul Ioan Păun Pincio a dat și el o mână de ajutor ca trupul neînsuflețit al marelui scriitor să fie ridicat, pus în sicriu și dus cu băgare de seamă la locul de odihnă.
Veșnica sa fie pomenirea lui și amintirea lui din neam în neam!, încheie preotul emoționanta postare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

21 de Comentarii

  1. „Dar si sarac asa ca în anul acesta, ca în anul trecut si ca de cand sunt niciodata n-am fost !” (Ion Creanga) … Dumnezeu sa-l odihneasca !

  2. Tipic evoluția de mare hipertensiv fara nici o măsură de regim igieno dietetic, că medicație la vremea aia de unde? Păcat.

  3. Si boala betivanelii tot de la ma-sa o fi luat-o, caci prin Moldova se cam poarta. Cand treceam in studentie prin Targu Cucului (langa Golia), unde erau niste ,,bombe”, era imposibil sa nu vezi vreuna beata-moarta cazuta pe trotoar sau sant, zacand nederanjata de nimeni intr-o balta de urina proprie……[Rumburak]

  4. Dumnezeu sa_l ierte, pe Nica lu’ Ștefan a Petrei, din Humulesti ! Ne_a incantat cu scrierile sale copilăria, tinerețea și acum, amurgul vieții….. Fie_i țărână ușoară !

  5. Oare cine ne va povesti despre pupaza? Aia din Schei , ca aia din tei s-a dus in negura timpului…..

  6. Schei vine de la ,,schiau”, care insemna ,,sclav”.
    Scheii-sclavii din Brasov nu aveau dreptul de a locui in cetate. Locuiau in afara cetatii, unde este actualui Schei. Ptr muncile prestate in oras, treceau prin poarta care se vede si actual si doar dupa control si dovezile de la stapani prezentate la poarta le era admisa intrarea in cetate……[Rumburak]

  7. Ba, HruBuracke,
    A DREACuu’ ESTE CA_CARE Carnitza pre Talica.
    SI Djegos la Sufletzel …:)

  8. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe marele nostru povestitor cu neuitatele lui „Amintiri din Copilarie”, povesti, povestiri, invatator al copiilor si neobosit tiparitor al multor scrieri! O personalitate de exceptie a neamului romanesc pe care se cade sa-l cinstim cu drag.

  9. Autore,
    Desi ai citit ȚViata si Opera lui Ion Creanga a lui George Calinescu, NU ai citit-o intreaga.
    Creanga NU a fost „Povestitor”, d’Astia sunt si apar mereu in Bobor …

    A re-creat in Forme UNICE Felul de A FI al Poporului Roman.
    Incolo, foate bine ca ai scris Articolul.

    Intr-o Lume (INCA) ROMANeasca, SPURCATA special cu Cockallarism-Manelisme, a mai afla cate Ceva despre Ion Creanga este ca o Adiere de Bun SIMT si NORMALitate …
    La Multi Ani !

  10. Mie mi-a placut genul Horror, practicat de Creanga. Povestea ptr copii a caprei cu trei iezi, intrece pana si romanele de groaza ale lui Stephen King.

  11. O poveste ptr copii minunata. Va recomand s-o cititi fiilor si nepotilor prescolari inainte de culcare. Eventual in acelasi timp ce vizioneaza filmul recent. Nici nu stiti ce fericiti vor adormi……[Rumburak]

  12. Apropo de BOLI, genetice sau NU.
    A „te rade” de Bolile omenesti este o MARE Magarie …

    Mai ales de cele GENETICE, la care sarmanul BOLNAV chiar ca NU are f’o Vina.
    Chiar SI de SIFILIS si SIFILITICI NU se cde sa „ne radem”.

    ASA de usor se poate lua si chiar far’ de VINA si se poate sa NU STII Zeci de Ani.
    NU stiu daca in Prezent se mai face Analiza Wassermann la Angajare, la Comunisti era OBLIGATORIE, inclusiv Tratamentul GRATUIT.

    In Primii Ani ai Comunismului Situatia BTS era catastofala, Mostenire de la FERICIREA Sociala generala a Regimuui Boierilor ROMANI in IntereBelic, mult laudat de IMBECILI sau IGNARI si cei gasiti Purtatori erau „UMFLATI” de pe Strada
    (DACA NU se duceau de Buna Voie la Tratament, se facea Introgatoriu (Cu CINE te-ai TUFULIT, pe Ala La Fel … si internati “FORTZAT” intru VINDECARE.

    Ai DREACuu’ EI de Comunisti, CE abuzivi “iereau” ei!

    S-a scris mult si cu Rautate despre „SIFILISUL” lui Eminescu.
    Inclusiv George Calinescu, fara Rautate, da’ A SCRIS ca a avut …

    Ori, NU avea Acces la Documente, INTEGRAL.
    Ori, i-a fost FoarteDestuldeMult FRICA de CeiCare l-au executat pe Eminescu, SOCIAL si FIZIC …
    STIA G.Calinescu CE stia …
    Precautia i-a prins bine dupa 1944 … 🙂

    DESI in Introducerea la „Istoria Literaturii Romane de la Origini si pana in Prezent” (1942) i-au scapat NisteOarece Sageti cu Tinta pe f’o Cateva Minoritati sau Vecini… 🙂
    CAND o sa am Timp vi le voi prezenta spre Amuzament …

    In fine, „BETIVANEALA” „Ma-sii” lui Ion Greanga.

    Nicaieri NU se atesta ASAO Cestie, doar in Mintile TURBAT-Tulburate de Ura Tampita si SIGUR SI de Intoxicatiune Alcoolica REALA ale UNORA,, pecum HruBaRache Asta care comise Magariile cu Bolile lui Creanga SI ale “MA-SII”…

    Apoi, a avea Sifilis pe acea Vreme era Ceva Curent si NU din Lipsa de Igiena CI, de Lipsa de Informare accesibila.

  13. CONTINUAREA CONTINUARII …

    ORICINE poate CADEA in Prapastia Betivanelii !
    “Rezistenta” la Betie
    (“IO NU cad pe Strada sau in Shantz”, “IO NU ma bat, NU fac Scandal”) etc.

    este o Prostie care NU probeaza NIMIC, in niciun Caz Barbatia sau o Sanatate de Fier !
    Pentru ca Alcoolul NeFIIND in Dieta OMului, NU are nicio Semnificatie UTILA in Evolutie.
    Problema in Cazul Alcoolului este ca exista un Punct de NonRetur dupa care Individul NU mai se poate “intoarce “ la Situatia de dinainte …

    Acest Punct este o Cestie care NU se poate determina NICIODATA inainte, in niciun Fel!
    Variaza de la Individ la Individ …
    Alcoolul este o Mare “JIGODIE” : te inseala ca iti da Puteri, Minte, ca TU oricand te poati lasa de Consum.

    NIMENI NU poate STI cand si cum I se instaleaza Dependenta !

    NU ai CUM sa afli, decat daca … BEI mult Timp !
    Da’ ODATA ce- ai aflat DREACuu’ te-a SI luat.

    Afara de ASTA, OriCE Consum de Alcool TE otraveste si iti ataca :
    FICATUL,
    PANCREASUL,
    Organe VITALE si in cele din Urma INTREG Organismul.
    Imediat CE ajunge in Ficat, este transfomrat in … ALDEHIDAACETICA, o Puternica OTRAVA.
    Deci, NU va jucati cu ‘Mnealui, Alcoolul !

    Va VA FXXE EL, NU voi pe EL !
    Paradoxal, da NORMAL este ca Dipsomanii, CeiCare beau RAR da’ TEMEINIC, Zile in Sir, cu Perioade destul de MARI de Abstinenta Naturala, far’ Gretzuri de Constiinta, traiesc mai MULT decat Bautorii “BARBATI”: CeiCare NU se imbata, nu cad in Sant, Nu fac Scandal, etc.
    Da’ BEAU zilnic …

    O Reteta de “Succesuri” pe Felia Abtinerii SIGURE la Alcool:

    NU cumparati,
    NU cereti,
    NU acceptati Invitatiunile la CONSUM de Alcool, de OriCE TIP !
    Povestile cu “Vin NaturaL” “Tuica de Pruna, naturala” “VINuu’ (Fu)NEGRU care face Sange”, sunt Povesti DUIOS_NeMuritoare, proPULsate chiar de Unii Medici APROXIMATIV!
    Valabil SI penru TIGARI :
    NU CUMPARATI,
    NU CERETI (Adica NU fumati “ALTORA” .. 😊

  14. INCHEIEREA DIZERTATIUNII FFF UTILE PENRU MUUUULTI … 😊

    TOATE Bauturile Alcoolice CONTIN Alcool, o OTRAVA in sine.
    Cele NATURALE contin in principlalAlcool Etilic, DAR si Alte Alcooluri si mai otravitoare direct (Metilic, IzoPropilic, IzoButiric, etc.) dar in Cantitati MICI.

    Cele mai putine OTRAVURI Auxiliare de acest Gen le contine Tuica de Prune !
    Celelalte, de OriCE Fruct fermentat si distilat AU mai multe si mai Grele OTRAVURI.

    Odata trecut unctul de NonRetur, pe care IMENI de NIMENI dintre Doftori NU il poate identifica si preveni ci, numai de Avertizare – IO le-am citit in Urma cu circa 20 de Ani, dar am pierdut Datele lor, Autori si Titluri, “amanTREI” Cartile erau germane.

    STIAM de Copil la Generala despre Efectele Alcoolului.
    Comunistii aveau Obiceiuu’ “PROST” sa lumineze BOBOruu’ prin Diseminarea STIINTEI si CULTURII in BOBOR !
    NU aveau Frica de OAMENI Sanatosi si DESTEPTati !

    Existau pese TOT, To’arashi Brosurele la UN LEU Pret, de le ziceau NAROZII Lenesi la Ciribomflexer “SARACIE,” de la

    Colectia SRSC, Societatea pentru Raspandirea Stiintei si Culturii in care se tratau difeite Subiecte, precum AZI pe You Tube … 😊 PentruCaSa SE Ilumineze BOBORuu’ … 😊
    DACA te duci la DezINTOX in Spital, si
    DACA scapi de Otrepele UMANOIDE care te pandesc in Juruu’ Spitalului sa iti DEA Alcool -STIINFD javele lu’ DREACuu’ – ca esti in Sevraj, este PERFECT atata Vreme CAT NU mai pui NICIODATA o Singura Picatura de Alcool in Talica !

  15. Ma indoiesc ca scriitorul a mostenit ceva de la mama sa. Probabil au mostenit amandoi ceva din vaccinuri. Stim că toxine microbiene din infecții dentare se pot răspândi la creier de-a lungul venelor, precum și de-a lungul nervilor cranieni provocand convulsii. Stim acum ca si EMF provoaca convulsii. Medicamente anticonvulsisve cum este Epilim (sodium valproate) provoacă malformații congenitale, cum ar fi spina bifida. Sindromul anticonvulsivant fetal (FACS) a afectat zeci de mii de bebeluși – de zece ori mai mult decât oribilul Thalidomide care afecteaza ADN-ul, modelul genetic și, prin urmare, lasă ,,mosteniri” în generațiile viitoare.

  16. Pupaza din tei a fost inlocuita, in zilele noastre, de pupaza de la Sibiu ! Ca pupazoiu’ e la Bucale, la Cotroceni ….

  17. Felicitări dle Contestar pentru comentarii. Felicitări, de asemenea, Redacție pentu marcarea trecerii la cele veșnice a marelui român I Creangă.

  18. @SUS PATRIA, Salutul lui Eminescu !

    Merci pentru Remarci.
    ATAT pot a face pentru POPORuu’ ROMAN, impins cu Multa Zmeckerie SI Brutalitate pe Drumuu’ Transforamrii in BOBOR!
    Sa ARAT CE stiu, in Sperantza ca AceiaCARE rezoneaza, vor retine si vor disemina in POPOR Ceea CE scris …

  19. ca si Mihai Eminescu si multi altii, nu doar in sec al 19-lea, un mare talent, un om muncitor pe taramul literar si o constiinta mare si luminoasa.
    vesnica pomenire marelui povestitor al romanilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.