„E inacceptabil ca un magistrat să iasă la pensie la 50 de ani”

Preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Congresului formațiunii, referitor la dezbaterile despre pensiile speciale că este „inacceptabil” ca un magistrat să iasă la pensie la vârsta de 50 de ani, când are experienţa necesară şi „societatea are nevoie de această experienţă”.

Întrebat cum vede rezolvarea acestei probleme, Kelemen Hunor a spus că „tranşa a treia din PNRR este legată de acest jalon, de această reformă” şi că banii nu trebuie pierduţi.

„Tranşa a treia urmează să fie solicitată de la Comisie spre sfârşitul anului, în toamnă. Până atunci ar trebui să rezolvăm sau să cerem o rediscutare a acestui punct din PNRR. Sunt multe state care doresc o rediscutare, nu contează în acest moment la ce reformă se referă această rediscutare, dar există această posibilitate. Sigur, din punctul meu de vedere, noi nu trebuie să pierdem banii şi trebuie făcută această reformă”, a subliniat liderul UDMR.

El a adăugat că „înainte de a face acest pas, miniştrii de resort, cei care au în sistemul public pensionari cu pensie de serviciu, trebuie să ducă un dialog intens cu cei interesaţi şi trebuie să vină cu o propunere”.

„Eu cred că se poate găsi o soluţie, o soluţie în care principiul contributivităţii rămâne baza, pentru anii petrecuţi în serviciul public, cu toate interdicţiile, incompatibilităţile, se găseşte o soluţie, dar nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul. Furia oamenilor se referă la acele pensii mari care nu au nicio legătură cu contributivitatea şi care depăşesc de foarte multe ori salariul cu care pensionarul respectiv a ieşit la pensie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, un aspect important este vârsta de pensionare, mai ales la magistraţi, „fiindcă la militari lucrurile sunt puţin diferite”.

„Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să iasă la pensie un magistrat la 50 de ani, când are experienţa necesară – atât experienţa profesională, cât şi experienţa de viaţă – şi societatea are nevoie de această experienţă, dar pleacă la pensie”, a declarat liderul UDMR.

În final, Kelemen Hunor a subliniat că „este absolut important” să se facă ceea ce a fost asumat în PNRR şi că UDMR aşteaptă propunerile de la miniştrii de resort.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

15 Comentarii

  1. Unii judecatori nu capata nicio experienta la 50 de ani. De ce in Statele Unite cauzele grele se judeca de judecatori la 72-74 de ani?

  2. -nu va fi ca in Franta
    cel mult 7’500 de indivizi ar putea protesta
    daca nu aduce familiile,finii si afinii….
    (oricum unii dintre ei fac ca toti dracii prin activitatea lor)

  3. Dupa 20 de ani de nesimtire si bun plac la pensii si varste de pensionare,si-a dat seama si Kelemen Hunor
    Totusi ,se misca incet…

  4. Solutia este simpla, din pacate pentru viitor: cei care nu au lucrat efectiv in justitie minim 30 de ani sa nu primeasca pensia speciala de magistrat. Pentru ca vorbim de o pensie speciala si nu ca a muritorilor. Dar borfasii corupti care au fost mereu majoritari in parlamentul securist le-au facut mereu favoruri celor care ar fi putut sa-i lege.

  5. 2 maxtor: am gresit ..am vrut sa spun „Totusi ,se misca rfepede”

    PS Problema este ca putem identifica Dosarul si Parlamentarul,cum sa aiba curaj penalii din Parlament sa modifice ceva din nedreptatea facuta acum 20 de ani…abia ii asteapta magistratii , care ‘nu uita si nu iarta’

  6. Poate e mai acceptabil să iasă la 45 de ani, măcar în alte funcții bine cotate.

  7. Vă spun eu cum o să se termine discuția: respectivii vor primi o sumă babană compensatorie și vor ”lucra” din grau încă cinci ani. Oare de ce mă umflă râsul?

  8. ” Eu cred că se poate găsi o soluţie, o soluţie în care principiul contributivităţii rămâne baza, pentru anii petrecuţi în serviciul public, cu toate interdicţiile, incompatibilităţile, se găseşte o soluţie, dar nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul”. TREBUIA SA ABROGATI LEGEA 303/2004 si nu sa o republicati
    putin cosmetizata in 16/11/2022.
    Au interdictii ? Nu au interdictii la amnat procesele pana la prescriptie,nu au interdictie la luat spagi mari,mari de zeci de mii sau chiar sute de mii de euro.Pai cand jaful e de sute de milioane de euro ,spaga trebuie tratata cu demnitate, sa pastram proportiile. IN LOC SA ABROGATI LLEGEA 303/2004 ati cosmetizat-o putin si ati votat legea 303/2022 ,aceeasi MIZERIE.
    De ce nu a spus Hunor ca in noiembrie 2022 (acum 5 luni in urma) au vootat legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor si la art.211 tocmai s-au consfintit inca odata pensiile mai mari decat salariul si pesionarea dupa 25 de ani de activitat( nu zic munca),adica pana in 50 de ani sau foarte putin peste. LEGE nr. 303 din 15 noiembrie 2022privind statutul judecătorilor și procurorilor, EMITENT
    PARLAMENTUL ROMÂNIEI Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1102 din 16 noiembrie 2022
    art.211 „…. Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puțin 25 de ani …se pot pensiona la cerere și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.
    POLITICIENII MINT SI ISI BAT JOC DE POPOR!

  9. Sisitemul judiciar romanesc se poate eficientiza, prin infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, copind modelul Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician, un jurist si un calculator cu softul adecvat.

    • @ maxtor MOLUSCA esti hrana baltii……….cretiunle…………………

  10. @ Dacă despre cozile de la admiterile pentru magistratură și avocatură, alte instituții de ordine, siguranță și apărare, se poate zice că reflectă nivelul lipsei de educație și cultură a societății, proporțional probabil și cu salariile și veniturile avocaților și magistraților ,alte categorii, ca la legea cererii și ofertei în economia de piață, solicitări însă de infracționalitate, justiție și câștiguri materiale, ?

  11. Vorbim…discuții. În Evul Mediu, magistratura era sacră: azi, magistrații, în imensa majoritate, sunt niște profitori ordinari.

  12. Acum cu toate ca UE a condiționat acordarea transei din PNRR, de desființarea tuturor pensiilor speciale de la noi, dictatorul Iohanis și acoliții sai din PNL, inclusiv aliatii sai , nu vor sa desfiinteze aceste pensii speciale pentru ca beneficiarii acestora l-au avertizat ca vor scoate dosarele penale ascunse în sertare !!!
    Asa ca pentru multime Iohanis și gașca lui dependenta de beneficiarii pensiilor și salariilor speciale, au pus în mișcare propaganda parsiva pentru ” mulțime”, pasand în mod mizerabil , în spațiul public, ideia ca ministrul muncii trebuie sa desfiinteze pensiile speciale, pentru a-l scoate țap ispășitor pe acesta.!!!
    Desființarea pensiilor speciale este ușor de făcut prin adoptarea și aplicarea Legii unice de pensii (263/2020 modif. prin Lg. 127/2019) ce are la baza principiul contributivitatii, pentru toate catevoriile profesionale, aceasta cu voința și participarea efectiva a președintelui tarii, guvernului și parlamentului !!!!
    Aceiași procedura trebuie și la desființarea salariilor speciale, adoptând Legea unica de salarizare pentru toate categoriile profesionale ce sa aibă la baza competenta, calificarea, volumul dificultatea și responsabilitatea muncii, care vor diferenția nivelul salariilor și ulterior al pensiilor !!!

  13. Dar ca un miliȚian gardian de penistenciar, analfabet, să iasă la pensie la 46 de ani, e acceptabil?
    După ce a băgat ilegal în penistenciar zeci de telefoane pentru prietenii lui, deținuții… Nu gratuit, firește!
    După ce le-a dat „împrumuturi” în euro, ca o Casă de Ajutor Reciproc, celor care erau în nevoie (adică aveau nevoie să-i mituiască pe gardienii violenți, coledzii potențialului pensionar, ca să nu-i mai bată! …probabil la „sugestia” anterioară a potențialului pesionar dătător de împrumuturi)… Cu dobîndă de 20%, firește!
    Și ne mirăm de „50 de ani” la magistrați?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.