Egiptenii se întorc la vot după o săptămână de represiuni violente ale armatei

Egiptenii au început să voteze de miercuri dimineaţa în cel de al doilea tur al alegerilor legislative, organizate într-o treime dintre provinciile ţării, după cinci zile de confruntări între manifestanţi ostili puterii militare şi forţelor de ordine, la Cairo, soldate cu 14 morţi, transmite AFP, citată de Mediafax.ro.

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 8.00 (8.00, ora României) într-o treime dintre provinciile egiptene, inclusiv la Gizeh (care cuprinde o mare parte din vestul oraşului Cairo), Suez (nord-est) şi Aswan (sud). Aceste alegeri sunt organizate pentru o treime din totalul mandatelor, care urmează să fie atribuite printr-un scrutin uninominal. Tot acum au loc alegeri şi pentru unele mandate care vor fi atribuite prin scrutin proporţional, care au fost amânate prin hotărâri judecătoreşti, în trei provincii.

Majoritatea mandatelor puse în joc în cadrul scrutinului uninominal vor fi atribuite printr-un „duel” între Fraţii Musulmani şi salafişti. Scrutinul se desfăşoară timp de două zile.

Islamiştii revendică cel puţin 70 la sută dintre voturi în această etapă, după ce au obţinut 65 la sută în cursul primeia, care a debutat la 28 noiembrie.

Este vorba despre cea de a doua etapă a alegerilor pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor), care urmează să se încheie în ianuarie, într-o treime dintre provinciile ţării. Ulterior, procedura se va repeta pentru alegerea membrilor Shurei (Camera superioară, consultativă), care urmează să se încheie în martie. Sunt prevăzute şi alegeri prezidenţiale, cu puţin înainte de sfârşitul lui iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.