Elicoptere şi blindate au intervenit la a doua semifinală a Cupei Africii

Relatare pe larg a gravelor incidente de joi noaptea de la Cupa Africii. Măsuri forte luate de autorităţi. Un meci care a durat 82 + 2 de minute. Ce trebuie să facă Partidul Democrat din ţară gazdă după scandalul monstru din sferturi.

După goluri, ploaie de pet-uri cu apă

A doua semifinală a Cupei Africii pe Naţiuni avea din start o mare fravorită: Ghana. O echipă puternică, experimentată, cu jucători din campionatele de top din Europa. Era greu de crezut că şi în cazul implicării arbitrilor, adversara sa, modesta Guineea Ecuatorială ar putea emite pretenţii, mai ales că „The Black Stars” au demonstrat, faţă de alte echipe favorite, că este în formă. Din primele minute anticipările au fost confirmate. Ghana a fost net peste echipa gazdă şi faptul că nu a marcat repede s-a datorat formei bune a portarului advers, Felipe Ovono şi a apărării care a juca destul de precis, făcând un marcaj eficace în propria treime. În minutul 42, Ovono îl agaţă în careu pe Kwesi Appiah, penalty, şi Jordan Ayew înscrie. Şi din acest moment, mai începe şi un al doilea „meci”, în paralel. Publicul local obişnuit cu „altfel” de arbitraje îşi manifestă nemulţumirea, la peluze în special situaţia fiind extrem de tensionată. Jucătorul gazdelor, Ivan Edu, toarnă gaz peste foc făcând gesturi incitatoare către tribune, pe teren se aruncâ cu pet-uri cu apă şi partida este întreruptă două-trei minute pentru calmarea spiritelor. Jucătorii gazdă se aruncă în atac în minutele suplimentare ale primei reprize, dar un contraatac devastator, 3 contra 2 al ghanezilor modifică tabela de marcaj, 2-0. Se fluieră finalul reprizei, dar jucătorii ghanezi nu pot intra la vestiare din cauza bombardamentului cu pet-uri cu apă din tribune. Cu mare greutate, şi doar sub protecţia scuturilor poliţiştilor, ghanezii ajung la vestiare. În pauză se fac apeluri peste apeluri la staţia de amplificare şi se părea că atmosfera s-a calmat.

Suporterii gazdelor declanşează „jihadul”

În partea a doua jocul este plat, ghanezii oprind motoarele la adăpostul celor două goluri diferenţă. Totuşi, în minutul 75, la o eroare în careul ecuatorienilor, Andre Ayew înscrie din 5 metri şi în tribune se declaşează „jihadul”. Cei cca 500 de supoteri veniţi din Ghana sunt atacaţi de suporteri locali, în timp ce spre teren zboară „proiectile”: sticle de plastic pline cu apă !!, cutii de conserve, telefoane, brichete. Suporterii ghanezi au marele noroc că Nuevo Stadio din Malabo a fost construit de chinezi şi nu a fost prevăzut cu garduri înalte care să împiedice invadarea terenului (în China aşa ceva se lasă cu condamnări penale, deci nu prea se întâmplă) şi se refugiază până în spatele porţii gazdelor. Imediat un cordon de poliţişti foarte bine echipaţi formează se interpune între peluză şi „refugiaţi” pentru a împiedica molestarea lor. Este minutul 82 şi meciul se întrerupe. Apelurile la restabilirea ordinei sunt făcute în van. Imediat, la tribuna oficială se întruneşte un comitet de urgenţă al Confederaţiei Africane de Fotbal. Se discută cu legătură telefonică directă cu ministrul de interne şi preşedintele Guineei Ecuatoriale. Oficialii CAF propun suspendarea partidei, ministrul de interne se opune.

„Operaţiunea” elicopterul

După 10 minute deasupra peluzei de unde au fugit suporterii ghanezi îşi face apariţia un elicopter de luptă care survolează arena la 15,9 metri înălţime (faţă de gazon, cam 9-10 metri faţă de peluză) şi încearcă împrăştierea localnicilor cu presiunea făcută de elice. Rezultatele sunt modeste şi se decide suspendarea partidei. Jucătorii celor două echipe rămân însă în zona centrală a terenului şi socializează între ei. După alte 5 minute îşi face apariţia un al doilea elicopter care împrăştie gaze lacrimogene. Rezultatul se vede, imediat peluza se goleşte. Între timp se primesc informaţii privind organizarea în spatele peluzei a suporterilor gazdelor în „formaţie de bătaie” pentru a-i ataca pe suporterii ghanezi. Se reconfirmă suspendarea meciului.

S-a evitat un al doilea „Heysel”

Oficialii gazdelor mai încearcă o soluţie: scoaterea celor 500 de suporteri ghanezi prin tunel şi prin zona vestiarelor şi cantonarea lor într-o zonă de protecţie. Concomitent, afară, blindate cu tunuri de apă şi lansatoare de grenade lacrimogene reuşeşte să împrăştie „detaşamentele” suporterilor gazdă. După ce se confirmă că suporterii ghanezi sunt îmbarcaţi în autocare şi că vor fi excortaţi de blindate până la graniţă, se decide reluarea partidei, după o întrerupere de 37 de minute. Se mai joacă 2 minute (deci până în minutul 84) şi se fluieră finalul meciului. Construcţia stadionului şi intervenţia energică a forţelor de ordine au făcut să se evite o nouă tragedie gen „Heysel” (în 1985 în timpul finalei CCR dintre Juventus şi Liverpool, suporteri englezi i-au atacat pe cei italieni, aceştia s-au refugiat spre graduri încercând să-şi găsească salvarea pe pista stadionului, s-a creat o presiune foarte mare şi foarte mulţi au fost striviţi, în plus un gard despărţitor s-a prăbuşit peste masa de suporteri. S-au înregistrat 39 de morţi şi peste 700 de răniţi. După această tragedie, timp de 4 ani echipele engleze au fost suspendate din toate cele 4 cupe europene şi pe 5 ani din CCE). Acum urmează sancţiunile. Pe site-ul oficial al competiţiei nu a apărut nici măcar un sfert de ştire privind incidentele. Doar o declaraţie a lui Avraam Grant, antrenorul Ghanei despre ce bine este că echipa s-a va juca finala şi o ştire triumfalistă, „golul 2 al Ghanei a fost cel cu numărul 1.500 în istoria turneelor finale” sunt singurele referiri la meciul desfăşurat în condiţii teribile.

În Franţa a început o campanie anti-CAN

În Franţa (reamintim, prima ligă a avut 52 de jucători la Cupa Africii pe Naţiuni, iar ligile 2 şi 3 alţi 21 de jucători) imediat după gravele incidente din semifinala Ghana – Guineea Ecuatorială a început o campanie anti-CAN. Hebdomadarul „France Football” a şi solicitat cititorilor să răspundă prin da sau nu, dacă „La CAN a-t-elle perdu de somn credit”. Până la redactarea acestui articol, se pronunţaseră 385 de cititori, 82% spunând „da”, restul de 18%, „nu”. La Marsilia, oficialii lui Olimpique s-au aflat în stare de alarmă privind integritatea corporală a unuia dintre cei mai buni jucători a lor, André Ayew şi a fratelui său Jordan, împrumutat pentru un sezon la Lorient. Este posibil ca pe viitor marile cluburi să îşi de-a „accidentaţi” jucătorii şi să nu-i mai lase la naţionalele africane. Aşa a procedat acum West Ham United, care l-a anunţat chiar înainte de începerea competiţiei pe senegalezul Diafra Sakho accidentat, dar pe 25 ianuaire, acesta a jucat bine merci în meciul de cupă cu Bristol City, când a marcat şi unicul gol al partidei. Cum pe 27 ianuarie, Senegalul a pierdut nu doar meciul contra Algeriei dar şi calificarea în sferturi, a cerut daune şi FIFA a amendat pe „ciocănari” cu 100.000 de franci elveţieni.

O finală anticipată

Finala Cupei Africii pe Naţiuni se va disputa duminică seara între Ghana şi Coasta de Fildeş. O finală anticipată între două dintre cele mai bune echipe prezente la turneul final. Ivorienii au învins fără drept de apel, miercuri în prima semifinală, pe DR Congo cu 3-1. Finala se va juca pe Estadio di Bata, Bata fiind cel mai mare oraş şi fosta capitală a Guineei Ecuatoriale. Nu se ştie la această oră dacă finala pentru locurile 3-4, Guineea Ecuatorială – DR Congo se va disputa sâmbătă pe Nuevo Estadion din Malabo – stadionul pe care s-au înregistrat incidentele de joi noaptea, sau se va alege o altă locaţie.

Sancţiunile după meciul Guineea Ecuatorială – Tunisia

După cum Cotidianul.ro a relatat, în sfertul de finală dintre echipa ţării gazdă şi Tunisia, în urma arbitrajului scandalos în favoarea gazdelor (care au câştigat cu 2-1 după prelungiri) s-au înregistrat incidente după meci atât pe gazon cât şi în zona vestiarelor, tunisienii cerâdn violent socoteală arbitrului. Întrinit la Bata pe data de 3 februarie, Comiteul de Urgenţă al CAF, a decis mai multe sancţiuni.

În ceea ce-l priveşte pe arbitrul Seechurn Rajindrapasard (Mauritius):

– trimiterea lui acasă

– suspendarea din arbitraj pe o perioadă de 6 luni

– eliminarea lui din corpul arbitrilor de categorie A-Elite

În ceea ce priveşte Federaţia de fotbal din Tunisia

– obligarea la plata distrugerilor provocate de jucătorii şi oficialii tunisieni la stadion în zona vestiarelor. Cuantumul distrugerilor urmează să fie calculat de…Partidul Democrat din Guineea Ecuatorială !!!! (singurul partid mare şi care evident se află la putere)

– se condamnă comportamentul incalificabil al dlui Wadie Jary, preşedintele FF din Tunisia şi totodată membru al Comitetului de Organizare al AFCON

– amendă de 50.000 de USD pentru „comportamentul insolent, agresiv şi inacceptabil din timpul meciului al jucătorilor şi oficialilor echipei.

– Obligarea FF din Tunisia de a trimite până pe data de 5 februarie o scrisoare de scuze pentru insinuările de părtinire (a echipei gazdă) şi acuzele de lipsă de etică la adresa Confederaţiei Africane de Fotbal şi a membrilor ei.

– În cazul în care nu se prezintî scrisoare de scuze, se vor aplica sancţiuni suplimentare, existând posibilitatea excluderii Tunisie de la CAN 2017. (Conform comentatorilor Eurosport, până joi, cu 2 ore înainte de expirarea termenului, FFT nu a trimis scrisoare de scuze)

În ceea ce priveşte Federaţia de fotbal din Guineea Ecuatorială:

– 5.000 de USD amendă pentru invadarea după meci a terenului de către unii suporteri

– solicitarea de a fi asigurate toate măsurile de securitate necesare pentru buna desfăşurare a meciurilor din semifinale şi finale (ce măsuri s-au luat, aţi citit mai sus!!).

Update: Pe reţelele de socializare circulă zvonul privind existenţa a doi morţi în rândul suporterilor ghanezi în urma unor ciocniri cu grupuri ale suporterilor gazdă în afara stadionului-

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.