Emil Boc a decis – pleacă Marius Oprea, vine Vladimir Tismăneanu

Începând de sâmbătă, oamenii lui Traian Băsescu au preluat controlul investigării crimelor comunismuluiIoan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu au fost numiţi de premierul Emil Boc în fruntea singurei instituţii care nu era controlată de PD-L: Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Primul a fost numit în funcţia de preşedinte executiv, iar al doilea în funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific, funcţie inexistentă până acum în nomenclatorul instituţiei. Până în prezent conducerea instituţiei – de fapt au fost două distincte, dar care au fost comasate – era asigurată de istoricul Marius Oprea şi de fostul rezident la Paris, Dinu Zamfirescu.

Hertha Muller nu a fost băgată în seamă

În favoarea menţinerii echipei lui Marius Oprea în fruntea institutului au pledat intelectuali de marcă şi mai multe ONG. Pe 2 februarie a.c., singura româncă câştigătoare a prestigiosului premiu Nobel, Herta Muller a publicat o scrisoare deschisă în care şi-a anunţat sprijinul pentru ca Marius Oprea să-şi continue activitatea de „deconspirare a crimelor comunismului”.

Premierul Boc i-a demis pe Oprea şi Zamfirescu, aparent, din motive politice, cei doi fiind ultimii supravieţuitori ai cabinetului Tăriceanu. Oprea era un apropiat al fostului premier Tăriceanu, dar nu şi membru PNL, iar Zamfirescu, deşi are carnet de membru, nu este un personaj cu putere de decizie în PNL. Un alt motiv al schimbării decise îl reprezintă recompensarea lui Stanomir şi Tismăneanu pentru serviciile aduse şefului statului.

Radu Portocală demisionează din comitetul de garanţie morală

Radu Portocală – rudă directă a fostului ministru liberal (din perioada interbelică) cu acelaşi nume – a fost primul care a reacţionat la decizia premierului Boc. Într-o postare pe blog, Radu Portocală precizează:

"INMER a fost înfiinţat de Adrian Năstase, care a avut inteligenţa să pună în fruntea lui pe Dinu Zamfirescu, vechi liberal, exilat ani de zile în Franţa şi excelent cunoscător al istoriei exilului şi opozant declarat al regimului PDSR. Ce-a reuşit să facă, în ciuda mijloacelor modeste de care a dispus, este remarcabil.

IICCR a fost înfiinţat de guvernul Tăriceanu, care a avut inteligenţa să pună în fruntea lui pe Marius Oprea, cel mai tenace istoric al Securităţii din România. Şi el, în ciuda opacităţii arhivelor, a reuşit să facă mult mai mult decât s-au aşteptat unii şi alţii.

Contopirea celor două institute – act absurd, la care a contribuit, fie şi numai prin pasivitate, tânărul Paleologu – a fost preludiul măsurii anunţate azi. Mulţi dintre vechii exilaţi au gândit, cum era şi firesc: "Năstase consideră că istoria noastră e demnă de a fi cercetată de un institut, Boc crede că nu."

Putem să ne aşteptăm acum la schimbări în structura celor două entităţi, la eliminarea unor cercetători capabili cu diverse "emanaţii" pedeliste. Sîntem în faţa unei decizii grave, care nu va întîrzia să aibă consecinţe la fel de grave.

Încă de la înfiinţarea INMER, Dinu Zamfirescu mi-a cerut să fac parte din comitetul de garanţie morală a institutului. Am acceptat, în primul rînd, din încredere faţă de el – ceea ce, evident, mi-a atras o serie de insulte, din partea celor care considerau că eram cu toţii "vînduţi lui Năstase". Nu eram, fireşte, dar între Năstase care a înfiinţat INMER şi Boc care îl distruge, îmi pare rău, alegerea mi se pare simplă. Îmi voi da, bineînţeles, demisia din acest comitet, chiar dacă gestul meu va fi doar simbolic şi nu va impresiona pe nimeni."

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.