Emil Constantinescu, confesiune la 30 de ani de la Revoluție

Viața mea s-a schimbat radical atunci când am auzit sunetul armelor automate care trăgeau în oameni

La întrebarea – De ce Revoluția română a început la Timișoara? – poate vom primi un răspuns de la specialiștii în istorie, economie, sociologie, cultură și civilizație, psihologie colectivă. Eu am răspunsul meu, bazat pe o relație cu Timișoara și oamenii ei de-a lungul unei jumătăți de secol, din momentul în care am început activitatea de cercetare pentru teza mea de doctorat în Banat. La sfârșitul unor luni de lucru în teren, Timișoara era premiul pe care mi-l acordam. Pentru că, și în regimul comunist, Timișoara era altfel.

Viața mea s-a schimbat radical atunci când, noaptea târziu, am auzit la Europa Liberă sunetul armelor automate care trăgeau în oamenii Timișoarei, pe care îi simțeam ca pe frații mei. Am simțit că, din acel moment, nimeni nu mai poate trăi ca până atunci. Poate nu era valabil pentru toți dar, din fericire, a fost valabil pentru toți cei apropiați mei. Fiul și fiica mea, fără să-mi spună, au plecat în 21 Decembrie 1989 spre Piața Romană și apoi spre Piața Universității. Studenții și colegii mei au fost acolo. Atunci, în zilele următoare, în anul următor și în cei care au urmat. Au rămas, cu mintea și sufletul, credincioși idealurilor din 16-21 decembrie 1989. Acum suntem mai puțini. Unii și-au pierdut viața chiar atunci, alții, mai târziu. Unii și-au pierdut idealurile, alții, poate, doar le-au uitat. Avem nevoie de recuperarea memoriei sacrificiului fondator pentru a înțelege adevărul istoriei.

Schimbarea celui mai represiv şi criminal sistem din istorie ţine de domeniul miracolului. Este adevărat, a existat o presiune militară externă asupra imperiului comunist sovietic atras de Occident şi în special de SUA într-o cursă a înarmării la care nu am mai putut face faţă economic şi tehnologic. Este adevărat că a existat o presiune politică şi civică a Occidentului pe tema respectării drepturilor omului şi un canal de comunicare deschis prin posturile de radio finanţate de SUA. Dar acestea au fost doar condiţii, nu cauze.

Nicio conspiraţie externă sau internă nu putea să organizeze această schimbare dacă nu ar fi existat determinarea unor mulţimi de oameni care au crezut în idealuri şi au fost dispuse la lupte şi să moară pentru aceste idealuri. Aceste momente sunt rare la nivelul întregii istorii a lumii.

Revoluţiile din 1989 din Europa de Est au fost unul din momentele pe care istoria le descrie drept definitorii. În astfel de momente cruciale popoarele nu acţionează numai pe baza intereselor, ci conform modului de a fi, adică prin acel comportament care le defineşte identitatea. Sunt popoare care, în momente cruciale, acţionează pe baza mitului naţional. Sau îşi pot crea unul. Mitul care mi se pare definitoriu, pentru acel moment, este mitul construcţiei prin sacrificiu. Asumarea mitului creaţiei prin jertfă ca un mit politic definitoriu  poate disloca din mentalul colectiv pasivitatea, inducând în comportamentul social spiritul constructiv de care avem nevoie acum, în cu totul alte coordonate politice și sociale, pentru a realiza un proiect național bazat pe valori culturale și morale, care să ne ajute să ne regăsim nu numai identitatea, dar și demnitatea națională.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Adanc, din putul gandirii…
    Dar cum ramane cu Insula Serpilor, Tnutul Herta, Bucovina de Nord, Basarabia de Sud…
    Cu strigatele de disperare ale romanilor traitori in aceste locuri…
    Cum ramane cu suferintele provocate in chiar Noaptea de Inviere, zecilor de mii de crestini ortodocsi…
    Dupa momentul ’89 scena politica romaneasca a fost invadata, sufocata de patriotarzi

  2. O legumă a ajuns fără merit ca scroafa-n copac. Istoria nu-l va ierta pentru pitigăierea „O actiune necesară și legitimă”. Dacă ar fi avut o minimă cultură a istoriei ar fi stiut că, la un moment al istoriei, Tara Românească ar fi trebuit să se unească cu Serbia. Sârbii ne sunt frați, respect. Toată jena, și încercați să-l ignorați: un nimeni.

  3. Omul asta a fost un profitor toata viata lui,maica,cand ma uit la el il vad pe Halaicu,alt profitor!Nici ala nu se tinea de treaba,doar cu papagalu…

  4. Academicianul Eugen
    Mihăescu: Silviu Brucan
     a plănuit din apartamen-
    tul meu lovitura de stat
    din ’89 ! La sfârșitul verii
    ’88, Silviu Brucan a locuit
     în apartamentul meu de
     la New York. De acolo a
    vorbit cu Moscova, Londra
     și Washington. „Scrisoarea
    celor șase” s-a scris în apartamentul meu. Ce s-a
     văzut la Televiziunea
     Română „Liberă” a fost o
    mișcare de figuranți, la
    propriu, regizată de Sergiu Nicolaescu !

    „Gelu era un supervizor a hotararii dictate de domnia sa si impusa si de Roman si de Brucan”
    Avocatul Ceausestilor generalul Lucescu, despre alogenii care au dat lovitura de stat din decembrie 1989 pentru a deveni colonia occidentului imperialist iudeomason :
    – decidentii jidani Silviu Brucan-Bruckner si Petre Roman-Neulander ;
    – supervizorii  Gelu Voican si Virgil Magureanu-Asztalos ;
    – executantul Stanculescu.

  5. Un aiurit. Un tampit. El a aprobat decolarea si aterizarea avioanelor americane de la Giarmata ce bombardau orasele iugoslave, inclusiv in Noapte de Inviere.?! In anii „Presedintiei” sale, intr-o singura zi de august 1997, a distrus economic judetul Braila si dat in somaj peste 34.000 de muncitori, maistri, ingineri, economisti din industria constructoare de excavatoare, laminate, constructii de nave, celuloza si hartie, agricultura si prelucrarea produselor de natura vegetala si animala,etc. A distrus, tot, tot, tot…?! Idiotul, idiotilor…?!

  6. Multumim, domnule Presedinte, pentru acest articol si pentru cele deja publicate!
    Ati fost singurul adevarat Presedinte al acestei amarate Romanii!
    Nu conteaza comentariile celor dinainte, asa au primit ordin, asa au ramas programati. Ei cred ca asa e bine.
    Dar exista oameni care v-au pretuit si va pretuiesc si azi!
    Cu deosebit respect!

  7. Domnule Constantinescu, deși am un respect deosebit pentru domnia voastră, conștiința mă obligă să vă contrazic total…
    După 30 de ani vedem că regimul Ceaușescu nu a fost nici cel mai represiv și nici cel mai criminal… ci regimul Băsescu continuat de regimul Iohannis.
    În perioada așa zisei revoluții din decembrie 1989 nu a existat nici-o determinare a vre-unui grup de români ci doar multă manipulare și grupuri de comando formate din KGB-iști care-au intrat în România cu mașinile dar mai ales cu trenul prin vama Sculeni (am informații precise în acest sens). Românii noștri de-atunci sunt ca și cei de azi… mămăliga nu explodează.
    „Revoluția” din decembrie 1989 a fost realizată de CIA via KGB.

  8. „Mister” victor, ptr. ce „respect”?
    Pentru umilintile si suferinta la care sunt supusi fratii nostri din tinuturile date cadou de acest libidinos, pentru umilintile la care sunt supuse parohiile romanesti din aceleasi tinuturi, pentru ororile indurate de fratii nostri sarbi
    Unde s-a mai pomenit ca, pe timp de pace, un conducator de tara sa dea cadou, halci din trupul propriei tarii; este unic in istoria lumii…
    Asta si lacheii lui au calcat in picioare toata istoria acestui popor
    In orice alta tara ar fi dat seama pe loc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.