Eminescu și chelnerii austrieci

Mihai-Eminescu-1869-Fotografia-1-de-Jan-Tomás-Photography-Studio-Ro

În contextul flegmei pe fața țării mele, date de Austria, mă văd dator să le reamintesc conaționalilor mei ce înseamnă această țară potrivnică pentru români, și ce înseamnă să ai demnitate, mândrie și spirit, scrie poetul Teodor Burnar.

În Amintirile sale despre Eminescu, Teodor Ștefanelli, vechi prieten cu marele nostru poet, povestește un episod fabulos despre autorul Luceafărului, de o actualitate siderantă.

Se întâmpla în toamna 1875, la Cernăuți, unde austriecii, imperialiști și aroganți ieri ca și azi, sărbătoreau în mod provocator 100 de ani de la anexarea Bucovinei (!). Eminescu, care-i cunoștea bine pe austrieci, fiind în trecut și student la Viena, apare inopinat “aducând cu sine în birjă un cogeamite lădoi de lemn de o greutate foarte mare”, conținând samizdaturi, broșuri cu titlul “Răpirea Bucovinei”, care a doua zi erau toate împărțite printre românii lui.

Mai târziu, la o masă la hotelul Pajura neagră, frecventat de numeroși români, Eminescu vede un “advocat” austriac, Komariner, îmbrăcat într-un frac alb impecabil, care încerca să-i convingă pe ai noștri să ia și ei parte (!) la serbarea de 100 de ani a încorporării Bucovinei.

Și ce face Eminescu? După ce-și mușcă mustața, semn că era nervos, ridică paharul său de bere care era gol și-i zice avocatului austriac, în zeflemea: “Kellner! Un pahar de bere!”

La care românii, entuziasmați de ironia mușcătoare a lui Eminescu, repetă într-un cor comanda de bere! Umilit de toți românii, austriacul pleacă “foarte supărat”…

Asta înseamnă patriotism! Asta înseamnă demnitate și bărbăție! Se aude, herr Iohannis? Se aude, doctor Ciucă, Bode și ceilalți plagiatori de care e plin Guvernul?

Continuarea pe: https://teodorburnar.com/fragmentarium/eminescu-si-chelnerii-austrieci/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Author

20 de Comentarii

  1. Afară din România cu jefuitorii austrieci de păduri ,gaze și petrol …criminalii lui Eminescu

  2. Hai sa nu ne prefacem ca nu stim cine l-a votat pe johanis, si nu o singura data. ROMANII! Asa ca, sa ne bucuram pentru romani ca au conducatorii pe care si i-au dorit si, desigur, si consecintele alegerilor lor.

  3. Astfel, Ștefanelli consemnează episodul … „în anul 1875 autoritățile au sărbătorit 100 de ani de la încorporarea Bucovinei în Imperiul Habsburgic (cumva și în replică la sărbătorirea de la Putna). În seara festivității, Ștefanelli și Eminescu s-au dus la restaurantul hotelului „Pajura neagră”. Românii, ni se spune, purtau haine de toate zilele, în vreme ce la celelalte mese erau numai fracuri și uniforme. La un moment dat, de masa lor se apropie un avocat, Komariner, care vrea a-i convinge că „nu este la locul ei abstinența românilor față de aniversarea de 100 de ani a încorporării Bucovinei”.
    Urmează apoi episodul citat în articol …

    A citi despre aceste lucruri astăzi poate avea haz, însă când ne gândim la contextul istoric, de pildă la faptul că se confiscau și se ardeau unele cărți românești (bibliotecile românești erau interzise, cf. Ștefanelli), atunci ne dăm seama că această atitudine a poetului i-a atras și dușmănie. De fapt, nu doar de la autorități străine, ci și de la cei din țară, cărora Eminescu le reproșa, în publicistică sau în poezie, lipsa de moralitate, minciuna, egoismul.

  4. „Nu cunosc mândrie mai mare decât să fii român.” (Mihai Eminescu)

  5. Mare chestie a făcut Eminescu. L-a jignit pe ăla golănește. Așa cum ne a jignit ceva mai cu mănuși Csoma botond, nu? A adus samizdaturi? Pai puteau să l trosnească legal grav, dar pare că nu i s a întîmplat nimic. Altceva înseamnă literatura de samizdat..in Rusia obeleay nasol dc erai prins. Nu i nici o paguba neadmiterea. Au contraire, e un mare câștig de siguranță națională.

  6. „Mână doru-i tainic colo, înspre tine,
    Ochiul îmi sclipeşte, genele-mi sunt pline,
    Inima mi-i grea;
    Astfel totdeauna, când gândesc la tine,
    Sufletul mi-apasă nouri de suspine,
    Bucovina mea!” (M. Eminescu, La Bucovina)

  7. Patria lui Adolf Hitler nu s-a dezmintit nici de data asta, Austria e o rusine pentrui lumea civilizata

  8. Acesti austrieci sunt genetic aroganti hoti si mincinosi. In ziarele austriece de peste 20 de ani vad fel de fel de comentarii arogantcretinoide la adresa Romanilor si Romaniei din partea internautilor austrieci.Mi-am zis ca acesta este nivelul lor de cultura politica mult sub cea a Romanilor. Ei defapt nici nu cunosc ca asa zisi “ oameni de afaceri care vin din tara lor sunt defapt niste hoti care defriseaza padurile tarii care declara pierderi cand de fapt ei fac profit nu platesc redeventele daca cineva indrazneste sa ceara redevente mai mari prin constrangeri asupra politicului din Romania baga persoana respectiva in puscarie cam asa se comporta hotii din austria care pompos ei se autointituleaza oamenii de afaceri si cand colo sunt simplii hoti infecti. Cel mai bine pentru un viitor mai bun al Romaniei este ca acesti hoti veniti din Bolcevica si hoata austrie sa plece din Romania. Acesti hoti ordinari de austrieci au furat destul. Afara cu ei din Romania.

  9. Hai,înseninați-vă,lăsați încrâncenarea-amintiți-vă cum s-au măcelărit austriecii între ei la Caransebeș,la 1788(cred)și gândiți-vă cum le-„o coacem”-oare le mai place țuica cum le plăcea atunci?

  10. @gigione: :))) M-ai distrat; de nick name-ul tau care inseamna persoana proasta ,ingamfata,exagerata-ce parere ai?corect,nu ai consultat dex-ul l-ai luat din aer
    Dobby,eu nu te-am atacat,nu te baga la persoana ,serveste strict subiectul, sa nu ne vedem

  11. Ucigasii austrieci extensia ucigasilor teutoni. De ce imperiul Austro-ungar a trebuit sa se faca stapin pe teritorii clar ale altora? Si acuma e la fel dar sanitizata treaba.

  12. Să ne amintim că Eminescu s-a format intelectualicește la Viena și a semnalat la 1876, într-o celebră conferință („Influența austriacă asupra Românilor din Principate”) că Imperiul austro-ungar poate subjuga noul Regat Român și că „răul e deci înăuntru” – în principal exploatarea nemiloasă a țăranului! Spre uimirea străinilor turiști, precum Mircea Eliade sau Cioran, la București, poetul național Eminescu nu are nici în 2022 măcar o mansardă memorială la București. Dimpotrivă, adesea a-l înjura cumva a devenit un fel de criteriu de dosar pentru promovare în găștile culturale.

  13. Austriecii sunt niste friti de mana a doua. Au trait bine sute de ani pe spinarea slugilor supuse din teritoriile pe care le-au muls fara mila. Ungurii care se lauda cu statutul lor special au fost la randul lor tot niste slugi dar bine imbracate.

  14. Din păcate kellnerul e prezent la Cotroceni, ce are în dotare și șapca mericănească…

  15. „Patriotismul” partidului securist PSDPNL este să fie hârtie igienică pentru multinaţionale şi să trădeze poporul român.

  16. @Second hand :nici nu știți câtă dreptate aveți,rolul era chiar asumat:”cel mai mare maghiar”,contele Szechenyi îi explica lui Metternich cum ar trebui să fie relația dintre Austria și Ungaria:precum aceea dintre vânător și hăitașul care aduce prada în bataia puștii-cred că vă dați seama cine era priceputul hăitaș și cine vânătorul care nu trebuia să-și bată capul cu „prada” …dacă găsiți vreo asemănare cu prezentul…

  17. – prin politica imperialistă intraeuropeană relevanţa europei scade la sun 30% – uie austria, uie olanda, uie ue

  18. Si noi suntem condusi de un kelner. Un ospatar care ospateaza vestul Europei cu bunatatile din Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.