Energia gravitațională a ajuns și la minele din Valea Jiului

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. (CEVJ) și Green Gravity au încheiat astăzi un Acord-Cadru de Cooperare pentru a explora posibilitatea aplicării tehnologiei inovative de stocare a energiei Green Gravity în șaptesprezece (17) puțuri de mină în cele patru (4) operațiuni miniere din Valea Jiului din România.

Acordul conturează domeniul și obiectivele unui studiu comun pentru a evalua aspectele tehnice, economice și de mediu ale conversiei minelor de cărbune existente ale CEVJ în facilități de stocare a energiei, folosind tehnologia și expertiza proprietară a Green Gravity. Studiul va evalua de asemenea beneficiile și provocările potențiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă și cu sursele de energie regenerabilă.

Acordul reprezintă un parteneriat strategic între CEVJ și Green Gravity, deoarece ambele părți împărtășesc o viziune comună de avansare a tranziției energetice și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, creând în același timp noi oportunități pentru dezvoltare economică și bunăstare socială. Acordul se aliniază de asemenea cu Pactul Verde al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să facă Europa primul continent climatic neutru până în 2050.

România trece printr-o tranziție energetică majoră, având ca scop creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic și reducerea dependenței de combustibilii fosili. România și-a stabilit obiective ambițioase pentru energia regenerabilă pentru 2030.

„Salut această inițiativă, care demonstrează potențialul cooperării dintre România și Australia în domeniul energiei curate și al acțiunii climatice. Sprijin eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaționale din vechile puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat în același timp dependența noastră de combustibilii fosili. Iată că facem rapid primii pași în reinventarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, o șansă de dezvoltare și noi locuri de muncă pentru întreaga regiune”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja

La rândul său, Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity, a declarat: „Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere și inovație. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, care poate ajuta la echilibrarea rețelei electrice și la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE.”

„Implementarea cu succes a stocării energiei gravitaționale în Valea Jiului va oferi un exemplu de lider pentru tranziția de succes a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicații globale pentru climă, locuri de muncă și investiții.”

„Tehnologia de stocare a energiei Green Gravity reprezintă o inovație în căutarea stocării pe durată lungă și economice a energiei regenerabile. Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menținute scăzute. Folosind gravitația ca și combustibil, ne dispensăm de consumul critic de apă, teren și substanțe chimice pe care alte tehnologii de stocare se bazează.”

Eusebiu Durbaca, Director General al CEVJ, a declarat: „Suntem plăcut impresionați să parteneriem cu Green Gravity, o companie de clasă mondială în domeniul energiei curate. Acest proiect face parte din strategia noastră de a diversifica portofoliul nostru energetic și de a explora noi oportunități pentru crearea de valoare din activele noastre de cărbune. Credem că stocarea energiei gravitaționale este o abordare inovatoare a tranziției energetice și ne angajăm să contribuim la tranziția energetică a României și a Europei și la regenerare ecologică.”

Green Gravity, dezvoltă și operează sisteme de ultimă generație pentru stocarea energiei gravitaționale. Sistemul de stocare a energiei Green Gravity mișcă greutăți mari vertical în puțurile de mină moștenite pentru a captura și elibera energia potențială gravitațională a acestor greutăți. Utilizând pur și simplu piese mecanice dovedite și puțuri de mină neutilizate, tehnologia de stocare a energiei Green Gravity este cu costuri reduse, durată lungă de viață și ecologic atractivă. Pentru a gestiona variabilitatea inerentă a regenerabilelor, stocarea energiei trebuie adăugată la rețelele electrice. Soluția tehnologică utilizează componente mecanice convenționale pentru a permite instalarea stocării de energie la costuri reduse la siturile miniere moștenite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. nu mai bine construim o piramida?
    -alea din Egipt au deja 4’000 de ani
    si inca se tin bine!

    pana in 1999 minierii s-au deshteptat,
    Statul a vazut in ei o amenintzare
    acum i-ai de unde nu-s!

  2. sa nu provocati un incendiu in subteran care sa provoace un dezastru pe care nici mama Europei sa nu-l poata controla…

  3. au inceput unii sa faca experimente dubioase in Romania cum faceau acum 60 de ani prin insulele pustii din pacific.
    intai au venit americanii de la NuScale cu reactoare nucleare modulare, proiect experimental care nu a mai fos construit in nici o tara din lume. Zilele trecute s-a anuntat ca proictul care urma sa fie construit in SUA (Utah) a fost anulat pe motiv de suplimentare a costurilor cu 50% dar numai ei stiu care sunt motivele reale.
    Acum vin Australienii cu sisteme de stocare a energiei gravitationale. Pe intelesul tuturor niste greutati de zeci de tone care prin cadere controlata in puturile minelor, grutati ancorate la un sistem de scripeti si cabluri si un generator electric cuplat la axul unia din scripeti. Ceva rudimentar precum morile de apa folosite de stramosii nostri. In Romania poti experimenta orice si nu te costa nimic, mai primesti si ajutor.

  4. Ca sa nu umpli puturile cu greutati dupa ce acestea au ajuns jos, cum le readuci la suprafata pentru o noua tura? Folosind mai multa energie decat cea generata. Pen-ca randamentul e intotdeauna mai mic decat 1. Asta e caz clasic de „s-a-ntalnit hotu’ cu prostu'”. Romanii merita tot ce e mai bun!

  5. Green Gravity,”marea companie” din Australia si-a inceput activitate anul trecut,in 2022 ca sa fim precisi cu niste pensionari din minerit si nu are nici o capacitate in functie cifra de afaceri pe 2022 fost de 985000 dolari australieni (1 dolar australian cca 3 lei)care sa demonstreze teoria lor,doar praf in ochii fraierilor ca si capacitatile nucleare Nu Scale de mica capacitate, proiectul Reactoarelor Modulare Mici-SMR alt fiasco

    E blestemul Romaniei sa tot ia tepe in energie,o vizita in SUA sau Australia orice trepadus din minister viseaza chiar si un Burduja,nu mai vorbesc de pafaristii care-l antureaza ca secretari de stat sau directori

    PS Nu mai avem ‘servicii’,nici documentare tehnica,numai papagali in ministere
    D-le ministru vedeti ca au un Green Gravity lab in Port Kembla :))))si doar 2 membri in bordul companiei

  6. Directorul Durbacă şi dl Burduja ao absolvit măcar şcoala ajutătoare? Probabil că nu, fiindcă ar fi aflat că energia potențială E=mgh, deci dacă pui o greutate de 3 tone şi o cobori într-un puț de 100 de metri obții o energie mai mică de 1 kwh! Ce vor să facă, experimente didactice?
    În domeniul energetic se discută cu ordine de mărime de 10,000 – 100.000 de ori mai mari!!!
    Nu vă sunt suficiente pungăşiile cu reactoarele atomice americane pe care nimeni nu le foloseşte altundeva decât la nave, nefiind destul de economice şi fiabile pentru uz industrial?
    Doamne, (editat)

  7. Deci din australia pina in Romania nu au reusit sa prosteasca pe nimeni ? Cit vor sa fure ? Puturi adinci de peste 600 m sint doar la Petrila .

  8. Cel mai mult mă deranjează modul slugarnic în care se comportă ditamai directorul unei mari cmpanii naționale ene4getice şi ministrul energiei din România în fața unor escroci din Australia.
    În loc să-i trimită la plimbare pe maimuțoii ăştia australieni, cu tot cu soluțialor ridicolă, se minunează ca şi cum acum au aflat de legea conservării enrgiei şi modul în care energia potențială se transformă în energie cinetică şi viceversa.
    Alo, voi chisr nu ați fost la şcoală? Ce-i cu mesajul.acela emoționant de slugarnic al directorului CEVJ? Afară cu acest (editat)!!! Ce salariu are acest (editat)? Cum a ajuns în funcția asta?

  9. Energia pe bază de cărbune este energie solară captată acum 100.000.000 de ani.Ciclul carbonului e vital pentru natura în care viul are la bază carbonul iar teoria conform căreia cei 0,3% CO2 din atmosferă sunt creatorii efectului de seră este neverificată și nevirificabilă.În schimb, mangla pe prostii”regenerabile”doar în teorie, pline de rahaturi nebiodegradabile, radioactive, radiotoxice și mari emițătoare de CO2 în realitate, cu termen de garanție incomparabil de scurt, sare în ochi.Dar Davosul pe care nu l-a ales nimeni și oengeurile cu obiective politice, ilegitime-n fond, nu vor să ne lase in pace.Îmi pare căEuropa nu prea mai are multe de oferit și evoluția ei constituie un risc inacceptabil pe termen mediu și lung.

  10. Vrajeala asta e mai SF decat orice SF! Daca cineva ar putea extrage energie electrica direct din atractia gravitationala (adica altfel decat cum o fac hidrocentralele care se folosesc de caderea apei atrasade gravitatie), atunci ar primi Nobelul. Numai ca nu este cazul de asa ceva in situatia de fata!
    @cib & @postăkel gudurău – Corect! 👍

  11. De cand s-au inchis minele si s-a depopulat valea de mineri, se pare ca a scazut dramatic coeficientul de inteligenta. Coroborat cu ticalosia mafiotilor politici de toate culorile, rezultatul e un rahat globalist. Petrosani e un oras planificat pentru experimentul criminal numit „orasul de 15 minute”, fara consum de carne, lactate sau circulatia masinilor. Experimentul GreenLine care a inghitit deja multi bani e o mare pacaleala. Asa va fi si prostia cu Green Gravity despre care pacalicii de la Combinatul Minier (acum denumit CEVJ, dar e aceeasi gaura neagra de inghitit bani si de transferat in buzunarele hotilor) nu stiu nimic si inghit orice minciuna globalista.

  12. Randamentul fiind subunitar instalatia nu va produce energie electrica utila fiindca va fi neserara un surplus de energie pentru ridicarea acestei greutati la nivelul initial sau a altei greutati de acelasi fel daca sistemul lucreaza in tandem, o greutate va fi ridicata in timp ce a doiua greutate coboara.

  13. Ahahaha…

    Am inteles: pentru ridicarea greutatilor si readucerea la suprafata nu se va consuma energie electrica, ele vor fi manipulate de Durbaca, Burduja, ortacii politici si alte loaze idioate :)))

  14. Cine stie ce interes au prin minele alea, mai ales ca avem cel mai bun carbune si ce-o mai fi pe acolo, metale rare, inclusiv in saline.

  15. Sub adapostul lucrarilor de investitii, nefiind controlati de catre alte institutii competente, sa nu ne trezim ca au transformat vechile puturi miniere in depozite cu mai stiu eu ce substante periculoase sau fac prospectiuni pentru cu totul alte scopuri.

  16. Nota 4 Burduja!
    Mâine vii cu Ciuca tuns la zero la scoala!

  17. Treaba este foarte clară, dar voi nu vă prindeți. Se urcă și se coboară electric sau cu spinarea minerilor o greutate de 50 de tone (o locomotivă), iar Burduja trafichează contorul de energie electrică, la fel ca tac-su borderourile băncii. Astfel randamentul ro crește cât vrea mușchii noștri!

  18. in primul rand ce vor folosi ca greutati? Deseuri? sau ”diamante”? Burduja vrea sa fie gunoierul Australiei? Australia ce deseuri toxice are de care vrea sa scape si le ”stocheaza” in minele noastre prin naiva idee de obtinere de energie verde prin cadere. Sau salvarea Australiei de deseuri va fi mare actiune Verde un act de „eroism” si invers pt liberalii nostri loiali. Nu a spus L Orban la Zagreb ca a impiedicat-o pe Rovana Plumb sa ajunga comisar ca sa aiba PPE-ul un comisar in plus, pe principiul datul la „gioale” este bun ca sa obtinem avantaje indifernt daca e sau nu moral si UE/PPE sunt de o moralitatea sclipitoare:”Scopul scuza mijloacele. Se pare ca vom fi si cu bani luati si cu deseuri cat casa, numai sa nu fie radio…

  19. Nu e nici o tehnologie nouă. Oamenii, cu siguranță mulți din cei ce scriu p’acilea, s-au gândit la așa ceva. Cu siguranță că se poate dar întrebarea este dacă azi merită.
    Cărbune, precum alte hidrocarburi, este destul în lume, acestea fiind de origine minerală, anorganice nu organice, din putrefacție, cum ne mint în școli. Măcar dac-ar zice că sînt două păreri despre originea hidrocarburilor dar v-o predăm, nu știe nimeni de ce în afara marilor petroliere, doar pe aceasta organică, cea cu sperietoarea.
    Cărbunele este mai ieftin de adus din America Latină, SUA, Africa decît să fie scos din România. Nici în Polonia nu le rentează. Germnaia este printre primele țări, a cincea parcă, la rezerve de cărbune în lume.
    Treaba cu verzile n-o mai pot ține, minciuna are picioare scurte, și apar din ce în ce mai des articole critice în media dominantă iar mulți științifici părăsesc, precum șobolanii, barca verde; se gată fondurile de muls.
    Așa că să ne așteptăm la redeschiderea termocentralelor pe cărbune. Rasul dealurilor să se scoată lignit în jurul CEO este o barbarie. Susțin importul de cărbune, cîtă vreme este ieftin, și ținerea unor mine atît de suprafață, Oltenia, cît și de adîncime, Valea Jiului, ca, la nevoie, să se poată redeschide, să nu se piardă tradiția, know-how-ul, și să se rafineze tehnologia de extracție.

  20. E la mișto scoasă la interval legătura între firme, cocacarii din politica românească și europalamentarii români au semnat cu câțiva ani în urmă, închiderea tuturor minelor din Romania! Și asta se va întâmpla pentru că au semnat acte și angajamente fara un referendum cetățenesc la baza!
    Zilele astea, a fost un articol cu Ungaria și comisia europeană, abia azi au dezvăluit de ce exista contondentă între părți! Citez doar ce e interesant și de baza „Ungaria a cerut Comisiei Europene (CE) să lanseze procedura de infringement contra Bulgariei, care recent a introdus o taxă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti, a anunţat vineri pe Facebook secretarul de stat ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, transmite MTI.”. Mare lucru sa nu fie pe felia rusnaca din austrica.

  21. CRED CA RANDAMENTUL ACESTOR INSTALATII PE GREUTATI ESTE MULT SUB 50%.

  22. CRED CA RANDAMENTUL ACESTOR INSTALATII PE GREUTATI ESTE MULT SUB 50%.BANUIESC CA ATUNCI CAND ESTE SURPLUS DE ENERGIE IN SISTEM SUNT RIDICATE ACELE GREUTATI IAR CAND ESTE CONSUM MARE PENTRU ECHILIBRAREA CONSUMULUI SE COBOARA ACELE GREUTATI.

  23. este mai ușor, sa ridici greutăți cu o macara sau sa pompezi apa?
    Porniți o data Tarnita aia, ca 80% este gata.
    Noi știm ca guvernanții au dat bacul pe la 36 de ani dar măcar întrebați niște profesioniști când mai scoateți perle…

  24. Era o vorbă mai veche “Proști de bubuie” se potrivește de minune ăstora care se află la butoanele energetice românești și nu numai …

  25. @Ce …este mai usor…
    Asta cu greutatile in puturi e o prostie mare cat ei ))
    Corect , Tarnita e o hidrocentrala cu pompaj care va fi fiarte utila.
    Bateriile electrice / acumulatorii cred ca nu au cum sa ajunga la un raport mic pret/durata de viata.
    De ce nu am face noi o hidrocentrala prima din lume?)) cu pompaj si turbine Pelton (cadere mate, adancime mare).
    E ca si cum ar fi deja construit barajul, trebuie doar pompe submersibile foarte eficiente, iar costul pompelor si turbinelor este o parte foarte mica din pretul unei hidrocentrale cu pompaj unde sunt si expropieri, terenul agricol inundat, baraj periculos la cutremure mari
    Probabil nu-i duce capul, nu ma mir cand repetentii din penultimul an de facultate au terminat cu 10 pe linie si la licenta.
    Individul a ajuns director imediat, cu banii lui taticu, telatiile mamicii …extraconjugale :)) samd .
    De-aia suntem colonie si imprumuturile cresc din ce in ce mai mult.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.