“…ESCU”, un spectacol alert, autentic românesc, în premieră pe scena Teatrului Mic

Teatrul Mic prezintă miercuri, 7 martie, la ora 19.00, în Sala Atelier, a doua premieră a anului 2018, spectacolul de Tudor Mușatescu, în regia și versiunea scenică a lui Doru Ana, un spectacol special creat pentru iubitorii textelor românești.

Descendent de seamă al lui Caragiale și unul dintre reprezentanții comediei românești interbelice, Tudor Mușatescu, a scris piesa …ESCU în continuarea acțiunii din Titanic Vals. Premiera absolută a spectacolului avut loc în urmă cu 85 de ani, la data de 11 decembrie 1933, pe scena Teatrului Național.

Comedia prezintă moravurile vieții politice din perioada interbelică, în special lupta avidă pentru putere a personajului principal, Decebal Necșulescu, interpretat de Ovidiu Niculescu, cu scopul de a obține, cu orice preț, un post-cheie în Guvern. Spectacolul pune în evidență actualitatea textului scris de Tudor Mușatescu, demonstrând că deși a trecut mult timp de la data scrierii piesei, moravurile lumii politice au rămas aceleași.

Pentru a observa de unde își extrage substanța comică această piesă, este necesară o incursiune în viața socială a epocii. Astfel, pentru un Parlament cu mult mai multe fotolii, pentru Ministerele care se succed într-un ritm extrem de rapid și mai ales pentru o organizare birocratică mult mai vastă decât până la Primul Război Mondial, erau chemați la putere oameni precum Decebal Necșulescu, care – asemeni lui Rică Venturiano – pretindeau că sunt reprezentanți ai „poporului” sau a ceea ce Caragiale numea „dictatori ai vorbei”.

“Viitorul unui om, ca şi al unei lumi, se construieşte, nu se visează. Minciuna premeditată nu mai e chestiune de fantezie, ci de caracter. De multe ori, vrând să dai pe unul deoparte, îl împingi înainte. O idee bine clocită trebuie să facă adepţi, nu pui. În drapelul unei naţiuni flutură sufletul colectiv al neamului”.

Printre astfel de mușatisme, personajul principal Decebal Necșulescu duce o  luptă acerbă pentru a ajunge în fruntea partidului și a obține un loc în guvern. Nimic din ce se întâmplă nu este irevocabil. Există o intrigă politică incertă, stinsă în final de o intrigă sentimentală și de adultere confirmate și infirmate în clipa imediat următoare. În acestă comedie pe linie caragialiană totul este posibil.

“Tuturor acestor campanii, intrigi, insulte, lucrături, delațiuni, subsemnatul nu le-am răspuns decât printr-un singur cuvânt:…escu (…)”, mărturisea Tudor Mușatescu.

Publicul nostalgic al Teatrului Mic va avea ocazia să se bucure de un spectacol alert, autentic românesc, interpretat de actorii deja consacrați ai teatrului, Ovidiu Niculescu, Dan Condurache, Adriana Șchiopu, Ana Bart, Radu Zetu, Petre Moraru, Avram Birău. Alături de ei este distribuită și o parte din trupa tânără a Teatrului Mic, Vlad Corbeanu, Irina Rădulescu și Ana Bianca Popescu.

Decor: Ștefan Caragiu. Costume: Liliana Cenean

Muzică originală: Ovidiu Niculescu

Primele spectacole, în avanpremieră, se joacă pe 2 și 3 martie, începând cu ora 19:00. Următoarele reprezentații: 9 martie și 1 aprilie, ora 19:00.

Credit foto: Mihaela Tulea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.