„Este un nou pas spre normalitate”. Veste bună pentru șoferi

Guvernul a aprobat, miercuri, 24 mai, ordonanţa de urgenţă care permite furnizarea de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor în România.

Actul normativ aprobat astăzi creează cadrul legal pentru conceperea, operaţionalizarea şi gestionarea unei aplicaţii prin care cetăţenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis Agerpres.

Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din MAI şi va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale.

„Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vehiculelor, prin oferirea posibilităţii efectuării acestor operaţiuni în regim online reprezintă un progres major pentru simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile publice. Continuăm, prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, amplul proces de modernizare şi eficientizare a serviciilor oferite cetăţenilor. Posibilitatea de a înmatricula sau radia online un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituţii, pentru peste un milion şi jumătate de cetăţeni, care solicită aceste proceduri anual”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Potrivit ministrului, această măsură „este un nou pas spre normalitate”, confirmată şi de succesul de care se bucură în rândul cetăţenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul MAI: eliberarea online a certificatului de cazier judiciar, accesarea online a istoricului sancţiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea paşaportului, obţinerea avizelor pentru construcţii şi amenajarea teritoriului în format online.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) şi au fost efectuate 167.847 operaţiuni de radiere.

Aplicaţia este programată să devină operaţională în cursul acestui an.

„Oferirea posibilităţii ca procedurile de înmatriculare şi radiere a vehiculelor să fie realizate online este al cincilea mare proiect de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023. MAI a creat şi gestionează platforma online hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relaţiei cu cetăţenii”, arată sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. onlain trebuie sa fie o optiune si nu o obligatie. trebuie sa fie alegerea individuala a fiecaruia. cui ii foloseste si are posibilitatea sa o faca. pentru restul ramane optiunea „la ghiseu”. aceasta este NORMALITATEA. Orice impunere a unei proceduri care implica consum de energie si aparatura si cunostinte in domeniu, fara ca statul sa dea aceste posibilitati ESTE UN ABUZ – EXACT CA SI „DIGITALIZAREA” BIROCRATIEI DIN INSTITUTIILE POO*OOLICE. DESI NUMARUL PARAZITILOR RAMANE CONSTANT, BA CHIAR SE FAC ANGAJARI, OAMENII SUNT INDEPARTATI DE INSTITUTII PRIN SCUTUL „DIGITALIZARII!” NU RASPUNDE NIMENI LA TELEFON! NUMAI ROBOTI! DACA AI O PROBLEMA TOTI TE IMPING ONLAIN. SI DACA NU AI ONLAIN? SAU NU STII? TREZITI-VA BHAI!

    • Trezește-te tu, tataie. Nu mai vrea nimeni să stea la cozi interminabile „la ghișeu” când poți primi documente online, prin poștă, etc. E timpul să treci și tu în secolul 21. Sănătate!

  2. @alex

    marin spune ca TREBUIE sa ramana macar 1 ghiseu
    daca tot nu mai este aglomeratie:
    pentru „tataie” ala!
    -praful sa se aleaga de neamul tau!

  3. sunteti disperati securicilor. Nu am scris „un ghiseu”. am scris LA GHISEU – la modul generic. Invatati sa cititi baieti. NORMALITATEA ESTE POSIBILITATEA DE A ALEGE. NUMAI DICTATORII SI ABUZUL DE IDEOLOGIE SI INTERESE DE BUZUNAR IMPUN. cine are posibilitatea si vrea onlain sa o faca, cine nu sa depuna LA GHISEU. ESTE DREPTUL CONSTITUTIONAL DE A ALEGE DEPUNEREA ACTELOR, PLATA IN NUMERAR. ADICA, pe intelesul vostru – LIBERTATE. Am LIBERTATEA DE A REFUZA ACEASTA TICALOSIE. SI ROMANII, CHIAR DACA AU POSIBILITATEA TREBUIE SA REFUZE TOT CEEA CE ESTE „CU FORTA, SPRE BINELE LOR” – ASTA ESTE DICTATURA TIP CHINEZ MAO. de ce nu va carati voi putorile in china, ma baietzi, ca va place mult dictatura…ah, acolo nu puteti fura su face afaceri cu statul! va man’ca aia de vii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.