Europa, fără Pax Americana

„Post-adevăr, post-Vest, post-ordine“ este titlul raportului Conferinţei de Securitate de la München, care se va defăşura în perioada 17-19 februarie. Organizatorii germani ai conferinţei, în frunte cu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA şi cel care a contribuit decisiv la apariţia statului Kosovo, sunt îngrijoraţi că „ştirile false“ au ajuns să submineze politicile editoriale ale marilor publicaţii şi astfel s-a produs influenţarea proceselor electorale. Apoi, Ischinger este îngrijorat de ascensiunea unor „actori neoccidentali“ care influenţează afacerile globale, „în detrimentul cadrelor care au stat la baza ordinii internaţionale liberale începând din 1945“. Liderii lumii occidentale se tem, în cele din urmă, de moartea acestei ordini liberale care le-a permis impunerea unei guvernanţe globale.

„Consecinţele pentru ordinea internaţională ar putea fi teribile: dacă SUA se retrag, atunci vidul va fi umplut de alţi actori. Instituțiile-cheie vor fi slăbite, iar profitorii vor fi încurajaţi. Unii aliaţi ai SUA ar putea putea rămâne doar cu alternativa de a căuta alţi parteneri. Alţii vor încerca să convingă administraţia SUA că alianţele conduse de SUA sunt bune şi că angajamentele pe termen lung sunt bune“, arată raportul pregătit de organizatorii Conferinţei.

Conflictele din Siria şi Ucraina sunt trecute în plan secund în acest an la München şi chiar temele din raportul de mai sus pot fi ignorate în mare parte, pentru că atenţia se va concentra pe mesajul noii echipe de la Casa Albă. Fosta capitală vest-germană Bonn, acolo unde are loc Summit-ul G20, şi Münchenul găzduiesc la finalul acestei săptămâni primele întâlniri între ministrul rus de Externe, cancelarul Angela Merkel şi secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, vicepreşedintele Mike Pence şi şeful Pentagonului, James Mattis.

Care sunt adevăratele intenţii ale administraţiei Donald Trump? Să creadă Germania în criticile aduse Berlinului şi NATO de Donald Trump, în sugerata apropiere de Rusia, sau să creadă în declaraţiile aceluiaşi Trump care îi cere lui Vladimir Putin nici mai mult, nici mai puţin decât să înapoieze Crimeea Ucrainei. Mai-marii unei Europe dependente de securitatea furnizată de SUA aşteaptă o limpezire a acestei ceţe, cu ocazia evenimentelor de la Bonn şi München.

În timpul întâlnirii de la Bruxelles cu omologii săi din statele aliate, James Mattis nu a vorbit despre un „NATO învechit“, precum Trump, ci despre „o piatră de temelie pentru SUA şi pentru comunitatea transatlantică“. Însă şeful Pentagonului a dat frisoane când a transmis un avertisment fără precedent în relaţia cu Europa: dacă aliaţii nu-şi vor spori cheltuielile militare, „SUA îşi vor reduce angajamentul“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.