Expert: Sonda rusească Phobos-Grunt, la un pas de a produce o catastrofă

Căderea sondei interplanetare ruse Phobos-Grunt, care miercuri a eşuat în înscrierea pe traiectoria de zbor spre Marte, ar putea avea cele mai grave consecinţe în istoria accidentelor spaţiale de până acum, consideră expertul american James Oberg, fost angajat al NASA, citat de AP.

„În cazul în care experţii Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) nu vor reuşi să restabilească controlul asupra sondei şi aceasta va ieşi de pe orbită, Phobos-Grunt va fi cel mai periculos dintre toate aparatele spaţiale care au căzut vreodată pe Terra”, a avertizat el într-o declaraţie făcută joi, indicând că la bordul sondei se află câteva tone de combustibil extrem de toxic.

Mai exact, pericolul îl reprezintă cele şapte tone de tetraoxid de azot şi hidrazină de la bordul sondei, ceea ce o transformă în cel mai toxic aparat căzut vreodată pe Terra.

În acest sens, expertul american afirmă că o posibilă catastrofă a Phobos-Grunt ar putea avea consecinţe mult mai grave decât prăbuşirea unui aparat cosmic rusesc lansat în 1996 pe Marte şi care a căzut în Anzi sau prăbuşirea satelitului-spion american cu combustibil toxic la bord, doborât întâmplător de forţele aeriene ale SUA în 2008.

Între timp, şansele de salvare a primei sonde interplanetare, lansată de Rusia la 15 ani după un eşec similar, scad de la o oră la alta. „În noaptea de joi spre vineri, au fost înteprinse mai multe tentative de a obţine date telemetrice ale aparatului. Din păcate, toate au eşuat. Şansele de a salva sonda sunt foarte, foarte reduse”, a recunoscut o sursă din cadrul sectorul spaţial rus într-o declaraţie pentru agenţia de presă Interfax, preluată de AFP şi citată de Agerpres.

Potrivit sistemului american de supraveghere a spaţiului cosmic, din subordinea Comandamentului Strategic al Pentagonului, Phobos-Grunt ar putea cădea pe Pământ în jurul datei de 26 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.