Exportăm masiv gaze și curent în Republica Moldova

România vinde joi în jur de 700 MW energie electrică Republicii Moldova prin conexiunea Iscaccea-Vulcănești și 2,5 milioane metri cubi de gaze naturale prin punctul de interconectare de la Ungheni. Pentru că în utimele săptămâni,

Chișinăul s-a confruntat cu mari probleme în ce privește achiziția de curent și gaze, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii critice din Ucraina, principalul furnizor de energie a devenit România.

Din 1 decembrie SA Energocom, furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova cumpără energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 MWh bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 lei/ MWh. Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5.100 MWh în zile de lucru și 5.800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10.000 MWh.

Republica Moldova reușește astfel să primească curent la prețul pe care producătorii de curent de la noi sunt obligați să-l vândă, 450 lei/MWh, pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică.

Cât privește gazele naturale, azi, 8 decembrie, România a vândut prin Ungheni o cantitare record de gaze, dublu față de recordul de acum câteva zile. Cantitatea de 2,5 milioane de metri cubi este chiar mai mare decât cea pe care Chișinăul o primea din Ucraina prin Coridorul Transbalcanic, de 1,9 milioane de metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Sa-i mai aud pe imbecilii de guvernanti ca pomenesc de intreruperi de energie electrica si/sau gaze sau de majorarea preturilor la acestea…

  2. De ani buni de zile astia nu traiesc decat din cersit. Cele doua pupeze (Maia si Gavrilita ) se reped ba la Bucuresti. ba la Bruxell. Felicitari celui ce a folosit sintagma ” Artista poporului ” . Maia.

  3. „prețul pe care producătorii de curent de la noi sunt obligați să-l vândă, 450 lei/MWh”
    Piață? Liberalizare? Nuuuu, hoție!
    Pt BOTurile că dăm ieftin sau gratis, depinde de cîți neuroni sau nesimțire are cel ce le programează:
    „Chișinăul ar urma să primească energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, la prețul de 73 USD/MW – ceea ce înseamnă cu 11 USD mai scump față de prețul la care aceeași centrală livra curent Chișinăului până pe 1 noiembrie 2022”. (DW – Chișinăul s-a lăsat prins în capcana energetică rusească)
    De cîte ori dau mai scump cei din România fraților de peste Prut? Zic din România că nu sîntem conduși de străini și înstrăinați, cozi de topor.

  4. Exportam in Ucraina, tara Satanei, via Tinutul uitat de timp Basarabia, unde e presedinta de colhoz Marioneta Sandu.

    Romanii dorm in picioare si viseaza la Schengen ca prostul la padurile Romaniei furate de austrieci cu acordul Tradatorului Criminal Negustor de copii Joianis Shase Kase.

  5. Din Transnistria, curentul electric e mai ieftin decat din Romania cu 20 euro/MW. Dar e insuficient, de aia cumpara din Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.