Fabulos: Are 115 ani și este sănătoasă

O străbunică din Spania în vârstă de 115 ani, născută în Statele Unite, este probabil decana de vârstă a planetei, a declarat un consultant al Guinness World Records, miercuri, la o zi după ce călugăriţa franceză cunoscută ca sora André, care deţinea acest titlu, a încetat din viaţă la vârsta de 118 ani, transmite AFP.

Maria Branyas Morera locuieşte de 20 de ani la căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din oraşul Olot, situat în nord-estul Spaniei. Instituţia a anunţat că va găzdui zilele următoare o „mică petrecere” cu uşile închise pentru a „sărbători acest eveniment foarte special”.

„Este sănătoasă şi este surprinsă şi recunoscătoare pentru interesul manifestat”, au precizat reprezentanţii căminului.

Consultantul principal în gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat că Morera este „probabil” cea mai vârstnică persoană din lume. Acest lucru, „însă, nu este confirmat în acest moment”, a notat el într-un e-mail adresat AFP.

Organizaţia Guinness urmează să ia o decizie oficială după verificarea documentelor oficiale şi intervievarea familiei lui Morera, a precizat Young, totodată director al bazei de date cu supercentenari a Grupului de Cercetare în Gerontologie.

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă din 1918 (numită şi gripă spaniolă), dar şi celor două războaie mondiale şi Războiului Civil Spaniol.

Fiica cea mai mică a centenarei, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a atribuit starea bună de sănătate a mamei sale „genelor” ei. „Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.

Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco (vestul Statelor Unite) la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia sa de origine spaniolă s-a mutat din Mexic în Statele Unite.

Familia ei s-a mutat ulterior la New Orleans (sudul Statelor Unite) în 1910, înainte de a reveni în Spania în 1915.

În 1931, Morera s-a căsătorit cu un medic, care a murit la vârsta de 72 de ani. Ea a născut trei copii – dintre care unul a decedat – şi are 11 nepoţi şi 11 strănepoţi.

Sora franceză André, născută Lucile Randon la 11 februarie 1904 în Ales, în sudul Franţei, a fost începând din aprilie 2022 decana de vârstă a planetei. Ea a murit în somn în noaptea de luni spre marţi, în căminul de bătrâni în care locuia la Toulon, în sudul Franţei.

Nicio organizaţie oficială nu atribuie aceste titluri de decan de vârstă, dar specialiştii au fost de acord că sora André era cea mai în vârstă persoană în viaţă, a cărei stare civilă a putut fi verificată.

Cartea recordurilor Guinness World Records a înregistrat recordul stabilit de sora André la 25 aprilie, după decesul japonezei Kane Tanaka, la vârsta de 119 ani. Tanaka s-a născut la 2 ianuarie 1903 în departamentul Fukuoka, în acelaşi an în care fraţii Wright au realizat primul zbor cu motor iar Marie Curie devenea prima femeie recompensată cu un Premiu Nobel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. N-a mincat salam cu soia … „O străbunică din Spania în vârstă de 115 ani, născută în Statele Unite …” ! Pai asta-i si explicatia longevitatii, s-a intors in Spania ! … Facutului de bani cu ghiotura si ritmului de viata dement american le-a preferat siestele lungi si dese, cheia marilor succese …

  2. ati cercetat la noi, pe la tara, prin munti, catune? oamenii care au trait o viata in aer curat si au muncit in aer liber au durata de viata indelungata…

  3. 115 Ani ! Arata ca la 80 de Ani ! Oare ce Mananca ? Apucam noi 115 Ani ? De la o Varsta de 100 de Ani , trebuie sa stea Omul la Azil , ca are Mancare Gata Facuta !

  4. „Maftei Pop (n. 1804, Valea Loznii, Sălaj – d. 15 martie 1952, Ciubăncuța, Cluj) a fost un român care deține un posibil record de longevitate, actul său de deces pretinzând că a murit la vârsta de 148 de ani.
    Maftei Pop a fost menționat și de Ana Aslan într-un interviu acordat ziaristului și scriitorului Mihai Stoian în anii 1970. De asemenea a fost menționat de academicianul Constantin Ion Parhon în cartea sa Biologia vârstelor, din 1955”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.