În plină pandemie

Fiecare cu ce-l doare

Aproape 500 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat, de la 1 aprilie şi până în prezent, pentru alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro.

Conform site-ului Autorităţii Electorale Permanente, dintre aceştia 146 au optat pentru votul la secţia de votare, iar 352 – pentru votul prin corespondenţă.

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze. Astfel, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în cea din străinătate.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa lui de corespondenţă. Optând pentru această modalitate de vot, persoana care se înscrie pentru a-şi exercita dreptul de a alege prin corespondenţă va fi radiată pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Potrivit legii, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, arată AEP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Din punct de vedere al rezidenței, diaspora nu trebuie să participe la ‘localele’ noastre, o pot face rudele lor care au DOMICILIU în țară .

  2. Cel mai elegant ar fi ca DIASPORENII sa voteze chiar si dupa anuntarea rezultatului !!! Astfel , daca democratic este sa votezi cu cine vrei tu , din urne iasa cine trebuie !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.