Fierbe lumea: Altă operațiune, numită ”Răzbunarea”

Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ”Răzbunarea” şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Armata azeră ”a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte”, printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate.

Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba.

Moscova ia ”măsuri pentru a stabiliza situaţia”, care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ”Răzbunarea” pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii ’90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor ’90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul – care îl consideră pe Paşinian drept un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluţii colorate” – a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Nikol Paşinian – Parșivian mai exact e tipul de parvenit printr-o ”revolutie colorata”, antiarmean, dar care a cerut apoi, cu tupeu, ajutor rusesc. De ce mai este la conducere?

  2. Dar din lumea arabă nimic-nimic! Irakienii s-au ridicat. Buldoexcavatorul este mult mai tare decât tancul. Este eficient și pe timp de pace și la răzbel.

  3. Poate ca pentru o mai buna intelegere a dedesubturilor ar fi trebuit sa amintiti si faptul de notorietate ca regimul extrem de autoritar (si condus de o singura familie!) azer colaboreaza economic si militar extrem, extrem de strans cu un anume stat din orientul apropiat care, la randul sau, colaboreaza foarte strans cu un anume stat de peste ocean :-). Nimic nu se intampla … intamplator in ziua de azi …

  4. Azerii vor să-și incerce norocul. I-a îmbătat mirosul de sânge din 2020. Nu au învățat nimic din infrangerea armenilor. In loc sa fie generoși cu inamicul înfrânt si sa le dea armenilor din Karabah autonomie si să facă o pace durabila, ei o cauta cu lumanarea in speranța ca rușii sint prea ocupați cu Ucraina… Memoria oamenilor este foarte scurtă.

  5. Azerbaidjan a mirosit ca Rusia e pe duca si ataca Armenia!Cine seamana vant aduna furtuna,..Gargara cu apararea ortodocsiei nu mai tine..

  6. Cum se poate asa ceva?EU nu mai vrea gaz de la criminalul Putin si a incheeat contracte de livrare cu DEMOCRATICUL si iubitor de pace Azarbaigean.Cata imoralitate la gunoaile din EU.

  7. E clar … prea se legase frumos lantul de iubire intre Erdogan si Putin …

  8. Cind lucrurile sint prea calme pe Planeta, n-aveti grija ! Apar intotdeauna niste baieti care au grija sa inventeze vreun „conflict de frontiera” pina si intre Paraguay si Indonezia ! …

  9. @ Prostia 10:18
    Iar ai ghicit in zațul de cafea ?
    Vezi ca la articolul cu leghebeteii si ?-ul de la Kiev ai fost absent, la fel la cel despre panoul cu „Basarabia e Ukraina” proaspat montat la Odesa.
    Nu s-au dat ordinele pe unitate respective ? ?

  10. @Krixus 9:44

    „Spune-mi pe cine nu ai voie sa critici, ca sa-ti spun cine conduce cu adevarat”.

    Apropo de expresiile foarte prudente gen „un anume stat”…dintr-un anume Orient Mijlociu. Foarte multe figuri de stil, luari de pozitie alambicate, de ce? Pentru ca toata lumea stie ca unele chestiuni trebuie spuse cu mare prudenta, stiut fiind ca traim intr-o mare si vibranta democratie.

  11. Rusia nu este capabila sa sustina un al doilea front in Azerbaidjan.
    Probabil ca se va pune cu distrugerea oraselor prin bombardamente cu rachete de mare calibru si cu exterminari si deportari masive, domenii in care exceleaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.