Film, jazz şi clasic în evenimentele explozive de vineri

Uniunea Studenţilor din România organizează cea de-a XV-a ediţie a celui mai mare festival cultural studenţesc din România, UNIFEST. Din 2001, deviza acestuia este „distracţie gratis, nu degeabă!” şi organizatorii reuşesc să-l onoreze în fiecare an. Timp de 11 zile, mai exact perioada 4-14 noiembrie, 13 centre universitare organizează diferite activităţi culturale, educaţionale, de divertisment sau sportive. Deschiderea oficială a festivalului are loc pe 4 noiembrie la ora 11:30 în sala de festivităţi a Primăriei Municipiului Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă, ca mai apoi să urmeze numeroase activităţi.

Arad

FILM. La Centrul Cultural Judeţean Arad, de la ora 10.00, Manuela Hărăbor prezintă pelicula „Pădureanca”, în care a jucat unul dintre rolurile principale în 1986.

Bacău

MUZICĂ. În Valhalla vine trupa Jukebox. De la 22.00, trupa care a stat în spatele microfoanelor la Cronica Cârcotaşilor anunţă că „invadează tărâmul vikingilor dinBacău!… să rupem opincile!”.

Botoşani

CLASIC. De la ora 18:30, la Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, dirijorul Liviu Condriuc este la pupitrul Orchestrei Filarmonicii pentru un program cu lucrări de J. S. Bach (Concertul pentru vioară şi orchestra în mi major), P. Nardini (Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor), Alfred Alessandrescu (Amurg de toamnă) şi J. Haydn (Simfonia nr. 100, în sol major, „Militara”). Solist este violonistul Florin Ionescu Galaţi.

Braşov

CLASIC. Flautistul Bogdan Ștefănescu şi pianistul Horia Mihail sunt la 18.30 în sala Patria a Filarmonicii dinBraşovpentru un Recital cameral Extraordinar.

Bucureşti

FESTIVAL. Noaptea Albă a Teatrului Studenţesc nu va lipsi nici anul acesta din programul UNIFEST, iar pe tot parcursul festivalului, studenţii vor avea acces gratuit la teatre şi muzee din Bucureşti, iar aceştia pot intra în posesia biletelor în fiecare zi, de pe 4 până 13 noiembrie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 venind la Sediul Uniunii Studenţilor din România, situat pe Calea Plevnei, nr. 61, camera 9-10.

MUZICĂ. Hard Rock Cafe cheamă fanii de la ora22:30la un nou concert Robin And The Backstabbers. Biletele sunt 49 de lei, cu loc la masă, în sală, 65 de lei, VIP, cu loc la masă în faţa scenei (număr limitat la 80 de bilete). Sunt disponibile şi bilete fără loc, în picioare, la preţul de 49 de lei. Hard Rock Cafe Bucureşti se află în parcul Herăstrău – Şoseaua Kiseleff, nr. 32.

CLASIC. Orchestra Naţională Radio dirijată de Gabriel Bebeşelea interpretează de la 19.00 „Prelude a l’après-midi d’un faune” de Cl. Debussy, „Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie” de L. Bernstein şi lucrarea lui M. Ravel, „Alborada del gracioso Rapsodie espagnole”. Solist este violonistul Liviu Prunaru.

MUZICĂ. Două dintre trupele legendare are rockului românesc – Celelalte Cuvinte şi Conexiuni – se reunesc pentru a susţine de la ora 18.00, la Arenele Romane din Bucureşti, în sprijinul Campaniei Naţionale Oamenii Timpului, al cărei scop este de a recunoaşte şi promova personalităţile de prestigiu din spaţiul românesc şi proiectele acestora. Biletele au preţul de 50 de lei.

CLASIC. Sala mare a Ateneului Român va răsuna în acordurile lucrărilor Nopţi în Grădinile Spaniei de Manuel de Falla şi Simfonia nr. 4 de Gustav Mahler în viziunea dirijorului Koichi Inoue. Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu“, solişti sunt Dan Atanasiu şi Akiko Hayakawa de la ora 19.00.

CLASIC. Festivalul SoNoRo aduce de la 19.00 la Muzeul Naţional de Artă recitalul cameral al muzicienilor Diana Ketler (pian), Louis Lortie (pian), Ollie Mustonen (pian), Philippe Graffin (vioară), Mihaela Martin (vioară), Hugo Ticciati (vioară), Răzvan Popovici (violă), Lars Anders Tomter (violă), Christian Poltera (violoncel) şi Thorsten Johanns (clarinet). În program sunt lucrări de Clara Schumann (Romanţe op. 21, pentru vioară şi pian), J. Brahms (Variaţiuni pe o temă de Robert Schumann, op. 23, pentru pian la patru mâini) şi R. Schumann (Marchenerzahlungen op. 132, pentru clarinet, violă şi pian şi Cvintet cu pian în mi-bemol major, op. 44).

MUZICĂ. Zdob şi Zdub cântă la Berăria H, începând cu ora 22:15. Biletele la concertele explozivilor rockeri moldoveni au preţuri cuprinse între 30 şi 80 de lei.

TEATRU. La Sala Atelier a Teatrului Naţional se joacă „20 de ani în Siberia” după Aniţa Nandriş-Cudla. Spectacolul realizat în cadrul Programului „Procesul comunismului prin teatru” este un monolog dramatic adus pe scenă de Sorin Misirianţu în interpretarea Amaliei Ciolan. Reprezentaţia începe la ora 20.00.

TEATRU. La Odeon este seara reprezentaţiei cu „Soldatul de ciocolată”, adaptarea piesei lui Bernard Shaw gândită de Dana Dima şi pusă în scenă de Andrei Șerban.

Buzău

MUZICĂ. Releveu vine în Underground Pub (Cuza Vodă nr.59) cu DJ Șerbănescu şi Phormula de la ora 21.00. Suportul artiştilor este 15 lei.

Cluj Napoca

MUZICĂ. Noua stea a muzici dance Wilkinson vine în Form Space (Aleea Stadionului 2) de la ora 23.00.

VERNISAJ. Pentru expoziţia expoziţia ,,DIY” (Do It Yourself), care se deschide la Gara Mică, „20 de artişti tineri care îşi unesc forţele într-un efort de a aduce la cunoştinţă o problemă cât se poate de actuală şi anume: lipsa acută a spaţiilor dedicate acţiunilor culturale contemporane în Cluj-Napoca, dar şi în România. Considerăm că această problemă poate fi rezolvată prin comunicare şi colaborare atât între comunităţile de creatori (fie ei regizori, artişti plastici, muzicieni sau designeri) cât şi între aceştia şi organizaţiile dispuse să se implice în diverse demersuri culturale”, notează organizatorii. Artiştii care participă sunt Ajder Roxana Daniela, Andreea Victoria Anghel, István Bába, Adriana Bădoi, Balarău Rareş, Ionela Blaj, Patrick Biris, Botis Stefan, Gagyi Botond, Erjon Çuli, Norbert Filep, Szilard Gaspar, Pavel Grosu, Andrei Ispas, Kopacz Kund, Sergiu Laslo, Laszlo Mathe, Mădălina Mihailovici, Pacurar Matei, Stefan Norbert, Todor Tamas, Andrea Tivadar şi Matei Tigareanu.

CLASIC. David Crescenzi dirijează Concertul Vocal Simfonic de la ora 19.00. Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” interpretează un program cu lucrări de J. Haydn (Simfonia nr. 104 în Re major, Hob. I: 104) şi Giacomo Puccini (Messa di Gloria). Solişti sunt tenorul Hector Lopez şi Beniamin Pop (bas-bariton). Corul este dirijat de Cornel Groza.

DANS. Eteroclit este un spectacol de teatru dans cu Roxana Fânaţă şi Robert Nagy. Coregrafia Melindei Jakab şi viziunea regizorală a Alexandrei Felsenghi pun pe scenă cea mai simplă poveste a celor mai complicate stări. Biletele au preţuri cuprinse între 20 şi 25 de lei.

FESTIVAL. De la 20.00, Sala Radio este scena concertului susţinut de Alessandro Rossi Quartet (Italia) în cadrul Transilvania Jazz Festival 2016.

FESTIVAL. La sala Urania din str. Horea nr 4, este prezentat filmul documentar “Paşaport de Germania” în regia lui Răzvan Georgescu. De la ora 18.00, pelicula produsă de HiFilm, Februar Film şi HBO spune povestea vânzării populaţiei germane din România către RFG.

MUZICĂ. Fantome şi Fraţii Grime îşi dau mâna pentru o cântare în Euphoria Music Hall Calea Manastur, nr. 2-6, de la ora 23.00. Biletele sunt 25 de lei.

Constanţa

MUZICĂ. Delia cântă în Princess Club (Soveja-Parc Tăbăcăriei) de la 17.00.

CLASIC. Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului ajuns la ediţia XLII programează de la ora 18.30 un Concert simfonic dedicat celor 40 de ani de activitate dirijorală ai maestrului Radu Ciorei. Sebastian Tegzeşiu şi Cristina Oprean sunt soliştii spectacolului de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Orchestra TN de Operă şi Balet interpretează lucrări de R. Wagner (Uvertura „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”), W.A. Mozart (Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în Si bemol major, KV 207), D. Capoianu („Pasărea Phoenix” pentru narator şi orchestră) şi G. Enescu (Rapsodia nr.1 în La major , op.11).

MUZICĂ. În Doors Club (Strada Traian), Byron vine să aniverseze un deceniu de cântări de la ora 20.00.

MUZICĂ. Heavens Hell din Bdul Alexandru Lăpuşneanu nr. 192 este scena show-ului promis de Alan & Kepa de la ora 21.00. Biletul este 15 lei.

Craiova

TEATRU. Teatrul Marin Sorescu programează o nouă reprezentaţie a celei mai recente premiere craiovene, montarea „O lună la ţară” după Turgheniev în regia lui Cristian Juncu. Din distribuţie fac parte Claudiu Bleonţ, Iulia Colan, Claudiu Mihail, Ioana Manciu, Costinela Ungureanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Iulia Lazăr, Valentin Mihali, Adrian Andone, Tamara Popescu, Dragoş Măceşanu, Alina Mangra şi copilul Alexandru Dragomir. Spectacolul are loc de la ora 19.00 la Sala „Amza Pellea”.

Giurgiu

TEATRU. La Valea Seacă, de la ora 16.00 este programată întâlnirea „Vorbesc! Piesă de teatru forum despre violenţa domestică”. „Piesa s-a născut din întâlnirile unor femei care au nevoie, vor, pot să schimbe ceva în vieţile lor. Aceste femei sunt atât de generoase încât vor încerca să schimbe, în bine, şi vieţile altora. Sunt trei poveşti reale, din păcate, ce au ca punct comun violenţa împotriva femeii. Trei poveşti cărora vom încerca împreună să le găsim un alt fel de final. Ele au îndrăznit şi sunt eroinele mele!”, spune Oana Rusu, coordonatorul spectacolului.

Iaşi

MUZICĂ. James Zabiela, Reset Robot, Olivian Nour, Punu şi Tania petrec de la 22.00 în faţa Palas Mall.

TEATRU. Piesa „2h” se joacă în Teatrul FiX de la 19.00. Spectacolul lui Florin Caracala este interpretat de Ancuţa Gutui, Alex Iuraşcu, Stanca Jabeniţan, Cătălin Mîndru şi Andreea Spătaru şi este recomandat spectatorilor care au depăşit vârsta de 16 ani.

CLASIC. „Pe aripile … muzicii” este un concert dirijat de Cristian Mandeal. De la ora 19.00, la Teatrul Luceafărul, Filarmonica de Stat „Moldova” interpretează un program cu lucrări de Franz Schubert (Simfonia nr. 8 în si minor, D 759 Neterminata), Richard Strauss (Burlesca pentru pian şi orchestră) şi Robert Schumann (Simfonia nr. 1 în si bemol major, op. 38, Primăvara), Pianista Oxana Corjos este solistă.

Oradea

MUZICĂ. La Urban Place, la 19.00, ajunge turneul de lansare al albumului „Aproape” al trupei Luna Amară.

Piatra Neamţ

TEATRU. Montarea lui Vlad Cristache după „Cum vă place” de W.Shakespeare este la Teatrul Tineretului de la ora 19.00. În distribuţie sunt Cristina Mihăilescu, Emanuel Becheru, Sabina Brânduşe, Valentin Florea, Mircea Postelnicu, Dragoş Ionescu, Aida Avieriţei, Cătălina Bălălău, Andrei Merchea Zapotoţki, Daniel Beşleagă, Lucreţia Mandric, Dan Grigoraş, Rareş Pîrlog, Răzvan Bănuţ, Florin Hriţcu şi Dan Covrig.

Piteşti

MUZICA. Viţa de Vie lansează Șase (+), prima parte a albumului Șase/Șase şi demarează turneul naţional de promovare a noului material în clubul Hush din Str. Panselelor nr.2.. „Șase/Șase este spart in două albume, prima parte o lansăm pe 29 octombrie la Arenele Romane în Bucureşti, iar a doua, pe 20 mai 2017. Este «planul nostru cincinal» pe un an jumătate, început pe 20 februarie 2016 cu un concert aniversar şi susţinut, de-a lungul anului, cu un single pe fiecare 20 ale lunii”, spune solistul Adrian Despot.

Sibiu

FILM. Festivalul Filmului Francez vine la librăria Habitus şi rămâne aici până duminică. Prima zi începe cu „Willy 1er”, peliculă nominalizată în secţiunea Queer Palm la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2016, de la ora 18.00. Filmul premiat cu Cannes Soundtrack Award şi nominalizat la categoria Palme d’Or, „Ma Loute”, este proiectat de la ora 20.30.

Târgu Mureş

FESTIVAL. Timp de două zile sunt progamate recitaluri explozive în cadrul Freedom blues Festival în clubul din Strada Sinaia nr.3. Prima seară este dedicată concertului cu Storytellers Acoustic Blues Experience (cu Marcian Petrescu şi Florin Giuglea), lui Berna Pely şi Foxy Lady Band, care începe la ora 21.00.

Timişoara

EXPO. Până pe 10 decembrie, la Reşedinţa Episcopală din Str. Augustin Pacha nr. 4 poate fi vizitată expoziţia „Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european“. Vizitatorii vor avea ocazia să viziteze, în spaţiul renovat al Muzeului Diecezan, dar mai ales marcat de arhitectura şi atmosfera secolului al XVIII-lea, o expoziţie pregătită de Claudiu Călin, arhivist diecezan, istoric şi de Ciprian Glăvan, muzeograf, istoric.

EXPO. Aproximativ 50 de lucrări semnate de Sorin Ilfoveanu sunt la Palatul Baroc din Piaţa Unirii. „Tablourile lui Ilfoveanu din ultimii ani aduc în atenţia privitorului scene inedite, diferite ori mai complexe comparativ cu acelea din anii precedenţi: relaţia minotaurului cu femeia descriind ample metamorfoze biologice; mişcarea labirintică a relaţiilor interumane în care El şi Ea, dar şi un presupus Noi, descriu un joc inimitabil, generând un mesaj filozofic; ambivalenţele naturii umane întruchipate de personaje sofisticate”, arată directorul Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.