Firmele își pierd încrederea în piața românească

Una din trei companii care activează în România consideră că în momentul de față condițiile generale de desfășurare a afacerilor în țara noastră sunt nefavorabile, conform rezultatelor consolidate ale Barometrului de conjunctură economică CCIFER (Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România) pentru anul 2018.

46% dintre companii au o percepție neutră și doar 20% apreciază condițiile ca fiind favorabile. Încrederea în factorul politic atinge pragul cel mai scăzut din punct de vedere istoric, cu 1,8 din 5, cu o regresie accelerată de 0,33 puncte față de anul 2017 și cu mai mult de un punct comparativ cu 2016. Acest pesimism se reflectă și în percepția cu privire la atractivitatea României care pierde încrederea directorilor generali cu 0,53 puncte.

Percepția unei evoluții negative a factorilor externi companiei (politic, economic, social, de atractivitate) duce la o scădere a perspectivelor pentru companii: profitabilitatea pierde 0,26 puncte față de 2017, evoluția numărului de angajați și a investițiilor pe termen scurt este, de asemenea, redusă.

Barometrul general, agregând toți indicatorii, este de 2,9, în scădere cu 0,23 puncte față de 2017 și de 0,63 puncte față de 2016. Principalii factori de îngrijorare exprimați de participanții la acest sondaj anual sunt lipsa forței de muncă, creșterea prea rapidă a costurilor forței de muncă pentru a fi compensată prin creșteri din producție, lipsa investițiilor publice pentru deblocarea proiectelor în transport și sănătate, lipsa de predictibilitate reglementară și fiscală, combinată cu instabilitatea politică.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a subliniat recent nevoia de a crește salariulminim, dar prin corelarea cu cresterea profitului în companii si performanța salariaților. Această creștere, necesară pentru a sprijini convergența indicatorilor sociali cu media europeană, trebuie să rămână previzibilă și durabilă pentru a evita în principal destabilizarea întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt cele mai vulnerabile la aceste schimbări.
CCIFER reunește 550 de companii membre cu o cifră de afaceri cumulată de peste 18 miliarde de euro și peste 125.000 de locuri de muncă directe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Javrele se dau victime. Chipurile nu mai sunt mulțumite de profitul obținut. Ne cred proști crezând că le înghițim vrăjeala pe nemestecate. În momentul în care nu mai ies la vopsea pleacă! Văitându-se speră să obțină și mai multe concesii!

  2. CICIFER s-a ofuscat ca nu se poate pricopsi mai mult. Ia plecati baieti!

  3. lasa statistica domnule ziarist, am descoperit ca noua stea economica nu-i Clujul sau Timisoara ci Iasul, unde sunt peste 20.000 de IT-isti, daca in marile orase sunt IT-isti, plangaciosii pot sa n-aiba incredere, sa plece, vor veni altii sa investeasca acolo unde este aur cenusiu sigur unii se vor dezvolta…drum buna nemultumitilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.