Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, acord cu Transgaz

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări semnează un acord pentru a investi în infrastructura de gaze naturale din România

SNTGN TRANSGAZ SA („Transgaz”) informează că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF („3SIIF”, „Fondul”), un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est, pentru a colabora în ceea ce privește construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România, se arată într-un comunicat Transgaz.

Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF are plăcerea de a anunța că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Transgaz SA, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din România, pentru a colabora în ceea ce privește construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România.

Acordul privind foaia de parcurs care a fost semnat astăzi, în data de 24 mai 2022, la Davos, la Casa celor Trei Mări, recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări.

Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referință conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România („Proiecte”), prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect („SM”) deținute de Transgaz și 3SIIF.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deține și va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă.

Semnatarii au luat act de progresul discuțiilor purtate și, sub rezerva acordului și aprobării unor termeni satisfăcători, au reafirmat întregul lor sprijin acordat inițiativei. Părțile semnatare anticipează finalizarea și semnarea documentației privind tranzacția în cel de al treilea trimestru al anului în curs, iar constituirea unei prime societăți mixte de proiect este prevăzută înainte de sfârșitul anului.

Beata Daszyńska-Muzyczka, președinta Fondului, a declarat: „Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanță mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generație pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creștere economică din UE și cred cu tărie că acest lucru va continua să atragă capital privat pentru investiții în infrastructura din regiunea noastră.”

Ion Sterian, director general al Transgaz, a adăugat: “Compania Transgaz, operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale din România, este interesată să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon.

O asociere cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice și sporirea conectivității și cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice, ar fi un pas important în atingerea obiectivelor Transgaz”.

 Dorin-Alex Badea, Director Executiv în cadrul Amber Infrastructure, a declarat: “Suntem încântați că Fondul și Transgaz au convenit asupra acestei foi de parcurs care conduce către construirea acestei infrastructuri de transport al gazelor naturale esențiale pentru România. Investiția are la bază o structură de finanțare inovatoare care are potențialul de a atrage noi surse de capital privat pentru multe alte proiecte strategice din regiune.”

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări

3SIIF este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est („ECE”). Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport și digitală din statele membre ale Uniunii Europene („UE”) din ECE care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din UE. Regiunea celor Trei Mări cuprinde 12 state membre ale UE din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Investițiile Fondului cuprind: Cargounit, cel mai mare operator de leasing de locomotive din Polonia, care se extinde în prezent în regiunea celor Trei Mări; Enery, o companie de producție de energie regenerabilă care dezvoltă proiecte în regiunea celor Trei Mări; și Greenergy, o platformă de centre de date care vizează satisfacerea nevoilor de calcul și stocare de date din regiunea celor Trei.

Amber Infrastructure Group este consultantul de investiții exclusiv al Fondului și este responsabil pentru serviciile de inițiere, gestionare a activelor și de strângere de capital.

Amber Infrastructure Group

Amber Infrastructure („Amber”) este un manager internațional de investiții specializat, axat pe inițierea de investiții, administrarea activelor reale și gestionarea fondurilor. Activitatea principală a Amber se concentrează pe identificarea, dezvoltarea, asigurarea de consultanță, realizarea de investiții și gestionarea activelor de infrastructură în sectoarele infrastructurii publice, de transport, energetice, digitale și demografice care sprijină viața oamenilor, a locuințelor și a întreprinderilor la nivel internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Cele trei mări, Gondor, Rohan, Mordor; o perjă-n desagă si apoi iar; Schuman, Flancul estic, Cele 5 armate, Arma3;

  2. Avem ‘mână bună’ în participațiile la diverse fonduri, vor urma ‘succesuri’.

  3. Astăzi, Davos, nu poți sa nu te întrebi de ce acum / cine sunt adevărații câștigătorii ?!

  4. Încă un pas spre falimentul transgaz
    Romgaz e pe același drum

  5. „Investitiile” sunt echivalentul „privatizarilor” din anii de succesuri 2000… o sa ramanem cu praful de pe toba, au dat cateva sute de milioane de $$ din care o sa palmeze niste baieti destepti, dupa care resursele o sa fie amanetate pe veci.

  6. Ce are de cîștigat o țară cu tradiție, infrastuctură și rezerve de gaze, România, de la alta ce n-are, Polonia.
    Beata este șefa băncii de stat poloneze ce-i în spatele la struțo-cămila cu 3mări.

  7. O sa fie o ‘golaneala” tip extractia de gaze „romanesti” din Marea Neagra?

  8. Proiect tipic ocultei de la Davos, din care Romania iese perdanta cu certitudine. Sterian a fost numit la Transgaz stiind foarte bine de ce si cum a fost pus acolo. Sintem din ce in ce mai mici, pe mina unora cu sortulete si sedinte secrete, care decid in numele prostimii. Mai devreme sau mai tirziu starea asta orwelliana se razbuna.

  9. Exxon Bahamas (cumpărat recent de statul român), Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Transgaz TREBUIE SĂ FACĂ LEGEA în țara românească ȘI ÎN JUR, privind energia, producție, distribuție și politica de prețuri. Nu stăpânii de țeavă din pusta de la Budapesta, cu mațele fripte, nici austriecii gușați, fost imperiu scăpătat. Trebuie continuate investițiile masive în producție, distribuție și valorificare economică a energiei românești. Cei care încă mai predică privatizări directe sau indirecte de active energetice românești (pe Bursă), vor muri în somn sau „după o grea suferință”. S-a terminat cu JAFUL asupra românilor. Gheara de Oțel a României (SRI, SIE, STS, DIA-MAPN, SS-MAI, CYBERINT, DIICOT) va duce la îndeplinire acest obiectiv, cu orice preț. Și punct. O zi bună în continuare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.