S-a vândut o bucată din OMV Petrom

Fondul Proprietatea a vândut 4% din OMV Petrom, pentru 978,25 milioane de lei, ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate în 19 ianuarie 2022, conform unui raport transmis Bursei de Valori București. ”Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiții alternative (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/ “Fondul Proprietatea”), în continuarea anunțului de lansare publicat în data de 19 ianuarie 2022, anunță acordul de a vinde un număr de 2.275.000.000 acțiuni ordinare, incluzând și exercitarea in proportie de 50% a optiunii de creștere a ofertei (în limba engleză “upsize option”) deținute de Fond în OMV Petrom S.A. („Petrom”), urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat („Tranzacția”). Prețul de vânzare al acțiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/acțiune. Veniturile brute rezultate din Tranzacție se ridică la 978.250.000 RON și vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, prin finanțarea programului de răscumpărare, astfel cum a fost aprobat de acționarii Fondului, și plata potențialelor dividende către acționarii Fondului, în absența unor condiții sau circumstanțe excepționale de piață și sub rezerva oricăror restricții impuse de reglementările legale sau fiscale din România și a aprobării acționarilor”, se spune în raport.

Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacției. Sub rezerva decontării cu succes a Tranzacției, participația rămasă a Fondului în Petrom este de 1.688.548.078 acțiuni, reprezentând 2,98% din capitalul social al Petrom. Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au acționat în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română S.A. și Auerbach Grayson and Company LLC au acționat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul Tranzacției.

În septembrie 2020, Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 3% din Petrom pentru 561 milioane lei. Ieri, acțiunile SNP Petrom au scăzut cu 3,19%, la 0,47 lei/unitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Cadoul dat de guvernul roman, fondul proprietatea, acestor nemernici, acum ii imbogatesc cu valori uriase. Cetatenii romani raman inselati sa nu spun furati cu acceptul guvernului roman.

  2. protectorul turnatorului mafiot petrov, spagarul gitenstein ce mai face?

  3. Propun sa vândă Palatele Cotroceni, Poporului și Victoriei, întrucât românii plătesc inutil întreținerea lor !

  4. 1. Locatarii palatelor pot lucra, fără probleme, în regim de telemunca. Aceasta și pentru că cea mai mare parte a problemelor de care se ocupa sunt de interes personal.
    2. Se vor face, astfel, economii deosebite si la cheltuieli de transport. Vedeți cazul președintelui Johannis, veșnic pe drumul Sibiu-Bucuresti și retur.
    Dansul ar avea și alte beneficii personale : relații apropiate cu dna. Carmen, drum mai scurt la terenul de golf, pista moderna de biciclete în orașul de resedinta etc etc
    Accept completări la nota.

  5. Sa fie vreo legatura intre vanzarea a 3 procente din Petrom si demisia fostului ambasador american Mark Gitenstein in 21 decembrie 2021? Ori americanul,numit ambasador pentru UE de catre Biden(in 27 iulie 2021) a gasit alte ,,fonduri” mai proaspete pe care sa le gestioneze? Sau rudele ancestrale ale Mark Gitestein din Romania vor primi ,,anumite drepturi” dupa ce stranepotul lor,proaspat demisionat,le va da satifactie din cele 3 procente ale Petrom?
    R.C. poate ca cereti sprijinul renumitei jurnaliste de investigatii Emilia Sercan! Sa nu murim ca prostii,Doamne fereste,neinformati!

  6. @tomlin – statul roman vinde ca n-are bani. Noi am vandut tot ce era profitabil si ce tinea de securitatea economica a rromaniei, ca sa mergem la Milano, Paris si Viena cu buletinu’ si cu promisiunea ca ne protejeaze de Rusia.

  7. cine a creat fondul proprietatea poate fi lesne acuzat de ceea ce a fost acuzat ceausescu. si deznodamintul ar trebui sa fie acelasi. teoretic, daca nu avem o dubla morala in cazul dat…

  8. @Cata > mai bine taci cand nu stii de ce s-a creat fondul Proprietatea si pe cine a servit el.

  9. Toata industria si tot teritoriul Romaniei este vandut bucata cu bucata. Capitalism tataie!

  10. Ghro : pentru a realiza Romania Mare,multi dintre politicienii de atunci si-au pus la bataie averile personale (de exemplu,Bratianu si-a vandut doua din mosiile sale,Vaida Voevod a facut un imprumut substantial la banca inainte de campania in Anglia,cel mai incapatanat sustinator al pretentiilor Ungariei etc),ca sa creeze-in presa si printre puternicii vremii-o imagine favorabila Tarii…astia…si se mira ca romanii intorc spatele campaniei MApN de recrutare-ce sa apere in caz de conflict?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.