Fost șef Aramco: Europa nu are alternative

În lume nu există suficientă capacitate de exploatare pentru ca Europa să înlocuiască total gazele pe care le importă din Rusia, în timp ce Moscova are și alte variante pentru a vinde hidrocarburile care luau până acum calea Europei, spune Sadad Al-Husseini, fost vicepreședinte al companiei saudite Aramco, unul dintre cei mai apreciați petroliști din lume.

”SUA nu au capacitatea pe de lichefiere a gazelor necesară pentru a înlocui exporturile Rusiei în Europa”, a spus Husseini, într-un interviu pentru CNBC. El arată că facturile la energie în Europa vor continua să crească  în această iarna.

Lipsa surselor de aprovizionare cu energie ar putea duce la probleme grave pe piața globală a energiei. ”Situația este una cu totul nouă și nu este bună pentru energie”, a spus fostul vicepreședinte al Aramco. ”Oricum, în lume nu există capacitate suficientă pentru gaze naturale lichefiate pentru a înlocui exporturile ruse în Europa”, a spus el. ”Va lua ani de zile pentru ca UE să găsească resurse pentru a înlocui gazele din Rusia”.

Husseini a mai arătat că Rusia riscă să piardă piața europeană a energiei, însă ”are multe piețe alternative”, inclusiv China, Japonia sau India, țări care și-au dat seama că administrația Biden nu a instituit măsuri suficient de dure cât săi sperie pe cei care nu respectă sancțiunile impuse de Vest Rusiei.

Pe de alta parte, spune Husseini, Europa nu are alternative, ”Statele Unite sunt la limită, Africa de Nord are probleme”, iar OPEC este la limita maximă a capacității de producție. ”Prin urmare, este o problemă globală”.

Fostul șef al Aramco spune că Rusia va suferi fără îndoială din cauza sancțiunilor occidentale, însă odată cu Rusia va suferi și restul lumii. Iar Husseini consideră că, de exporturile de energie, ”Rusia și-ar putea reveni mai repede decât Europa”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

9 Comentarii

  1. Dar a avut vreodata? Nu s-a dorit decat dependenta de unii sau de altii prin control si coordonare stricta. Se stie de cand lumea si pamantul, abundenta prin control, coordonare, premisa pe care functioneaza toti marii capi globali si acaparare distruge totul in jur.

  2. Turturei, cand se va drumul la minicentrale nucleare, hidrogen si comp, ei bine pana atunci rusia si turcia vor disparea. si asta foarte curand, cat despre „seici” lui peste prajit si „nationalisti” de doi bani de prin india nu au decat sa-si astepte randul, oricum nu vor avea prea mult de asteptat.

  3. Este nostalgica dupa Evul Mediu sau neolitic cand s-a inventat opaitul. In alta ordine de idei, prea isi dadea importanta jumatatea de miliard cand mai exista miliarde de oameni care au nevoie de gaz/materii prime pt a spera intr-o viata mai buna. Daca ar avea acces la resurse, Asia le-ar folosi cu succes. In tragedia din est, Europa isi joaca propriul dezastru. Imbatranirea populatiei si lipsa resurselor o va duce in prapastia. Trebuie sa ne consolam cu ideea ca tot de se naste creste, apoi vine declinul si dispare. Europa a hotarat ca nu trebuie sa mai existe ea a inventat si legea eutanasierii, acum isi sapa groapa…

  4. In 1989 stateam si asteptam…eram curios cat mai rezista Ceausescu cu un popor care nu mai avea caldura in apartamente, nu mai avea apa calda, curentul era oprit cate doua ore pe zi la nimereala (unii ramaneau in lift doua ore!), gazele la argaz nu mai aveau presiune, masinile circulau o duminica da alta nu si mancarea nu se mai gasea….Astept si acum sa vedem ce tara din UE pica prima, care e a doua, a treia, etc Tic-Tac…

  5. @ moromete 08:39
    Tu nu sta după Amerloci, dă drumul la microcentrala nucleară de apartament chiar azi !?

  6. Asa ziceau papagalii americanilor si pe vremea lui Gorbaciov:”URSS va fi un paradis!”Tot Occidentul era cu osanale la fereastra URSS,ca astazi araboiul asta de doi bani !Rusia nu trebuie sa se increada in nimeni,e o tinta americana!

  7. moromete taica, vezi ca amerlocii vor experimenta minicentralele nucleare – cu minicatastrofele aferente – fix in Rrominika

  8. Specialistii din domeniu reamintesc cu eleganta decidentilor UE ca sunt de-a dreptul tampitei.Biden si-a facut piata cu gaz lichefiat avertizandu-i in acelasi timp pe europeni sa nu cumva sa se lase santajati de Putin.Dar e bine sa se lase santajati de Biden.E de-al nostru si ne-o face bine cum ne-o face.Mai pionieresc nu se poate.Prosteala simpla.Pleaca rusii ,venim noi dar cu mai putin in tolba.UE-istii nu intreaba pe specialistii din domeniu pentru ca ei se considera specialistii de nivel zero.E clar ca niste derbedei mondiali i-au citit pe UE-isti ca sunt batuti in cap si ii lucreaza la rece.Toate obiectivele vizate de UE sunt alese special parca pentru a nu fi atinse.Randamentul armelor trimise de NATO in Rusia se dovedeste a fi slab.UE ar trebui sa-si dea seama ca o negociere cu Putin e posibila inca acum.Dupa o victorie a lui Putin UE va primi gaz si petrol cu portia ca tot se doreste o rationalizare energetica.Solutia energetica verde realizata sporadic pe ici colo ramane un vis pentru uzul popular si pentru industria puternic consumatoare de energie.Ar fi parut o solutie serioasa daca era un proiect bine definit in timp si finantat corespunzator.Dar cand tu te straduiesti sa distrugi singura forma puternica de energie ,taind astfel finantele retehnologizarii ,nu rezulta decat ca este o marsavie financiara de moment .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.