Instituțiile statului, blindate cu „tablagii“ în rezervă

Fostele cadre se înghesuie să consilieze aleși

În Parlamentul României a existat dintotdeauna o modă a reciclării fostelor cadre din Ministerul de Interne și din cel al Apărării Naționale. Indiferent ce partid se perinda pe la putere, nu se făcea deloc rabat nici la Palatul Victoria de la sfaturile gradaților trecuți în rezervă. Doar că, mai nou, s-au mai rărit rândurile celor care oferă consultanță în Guvern, dar s-au îngroșat, în schimb, în Senat și Camera Deputaților.

Pentru că legea o permite, birourile parlamentarilor sunt înțesate cu foști colonei sau generali din MAI și MAPN. Doar cei de la USR se țin la o oarecare distanță de acest trend. Cel puțin așa declară conducerea interimară a „partidului corporatiștilor“, după cum este supranumit fostul partid al lui Nicușor Dan. Pe lângă Parlament, și președinția se folosește de expertiza unor astfel de sfătuitori. Șeful statului, Klaus Iohannis, are „garnitura“ sa de consilieri proveniți din rândurile armatei. Și unele primării fac uz de acest obicei, ori de câte ori fac angajări.

 

Președinți flancați de gradați

Președintele Klaus Iohannis are în numeroasa sa cancelarie 23 de consilieri și două foste cadre militare. Generalul în rezervă Ion Oprișor, numit consilier prezidențial la data de 6 martie 2015, este absolvent al Colegiului Național de Apărare din București, licențiat în Știință Militară al Academiei de Înalte Studii Militare. Acesta a deținut diverse funcții executive în cadrul Comandamentului Artileriei, Statului Major General și în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, având diferite grade, de la locotenent la general. Și Mihai Șomordolea, ofițer provenit din Forțele Terestre ale Armatei Române, este consilier de stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al președinției. În anul 2004, acesta era maior în Statul Major General. Ulterior, ofițerul a fost detașat la CSAT, iar președintele Traian Băsescu i-a apreciat foarte mult activitatea profesională. Fără să facă publică numirea, Iohannis l-a desemnat în martie 2015 pe Șomordolea drept noul secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Și cel de-al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților și al PSD Liviu Dragnea, a făcut o adevărată „pasiune“ pentru informațiile și povețele foștilor „tablagii“. Mai mulți foști polițiști și soldați gradați roiesc prin Camera Deputaților, fiind angajați ai unor deputați PSD.

Fost comisar-șef, consilier de edil

Fostul comisar-șef de poliție Claudiu Chebici a fost numit în funcția de consilier personal al primarului municipiului Lugoj, Francisc Boldea. Fostul comandant al Poliției municipiului Lugoj și al Poliției orașului Făget, acum pensionar, activează de câteva zile în cadrul cabinetului primarului. Numirea acestuia s-a făcut „în vederea eficientizării activității privind ordinea și liniștea publică, paza bunurilor și a obiectivelor de interes local, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, inspecția comercială, evidența persoanelor, de pe raza municipiului Lugoj“, după cum au anunțat reprezentanții Primăriei Lugoj. Totodată, Claudiu Chebici îl va reprezenta pe primarul Francisc Boldea la delegarea acestuia în relațiile cu cetățenii, Consiliul Local, serviciile și instituțiile din subordinea Consiliului Local, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și cu alte autorități ale administrației publice locale și centrale, organizații neguvernamentale, cu persoane fizice și juridice. În noua sa activitate, fostul comisar șef va trebui să-i prezinte primarului rapoarte și informări periodice sau ori de câte ori se impune, cu privire la constatările făcute în desfășurarea activității, problemele cetățenilor sau ale instituțiilor și serviciilor publice ale comunității locale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Oamenii tineri nu pot sta acasă. Să iasă cei cu grade mari la 65 ani la pensie, să vedem câți vor mai avea poftă de muncă. Mafie organizată care asigură pază, consigliere și protecție.

    • TOATE INSTITUTIILE STATULUI GEM DE CONSILIERI OFITERI IN REZERVA ! SI TOTI CUMULEAZA PENSIA SPECIALA , CU SALARIILE MARITE RECENT ! BOUL DE BOC , INTERZISESE CUMULUL DE FUNCTII ! NOROC CA A VENIT LA PUTERE PARTIDUL NOSTRU ! DE ACEEA NOI , TOTI POSTACII DE PE ACEST FORUM , IL SUSTINEM !

  2. 1.Gradații nu sint ofițeri deci nu pot fi generali decit in Romania.2.Soldatul este cel mai mic grad din armata.

  3. Daca au ajuns apevistii si militienii sa dea „sfaturi” e clar : nu ne indreptam spre prapastie, sintem deja in prapastie.

  4. Inca o dovada ca Securitatea si ofiterii superiori supercomunizati ai Armatei dirijeaza din umbra consilierilor Tara
    si stabilesc istoria prezenta si viitoare.

  5. pai nu avem la Baneasa Academia ?? asa ca ..de unde sa ne vina sfatuitofrii..ca au si grade ..si spiurtul medicinal are grade ..da nu se bea ..se unje..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.