Update Justiția spaniolă a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri după autoproclamarea independenței Cataloniei.
De asemenea, instanța a decis judecarea în stare de libertate, contra unei cauțiuni de 50.000 de euro, a unui singur ministru din fostul executiv catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență și a cerut atunci separatiștilor catalani să poarte un dialog cu Madridul.
Parchetul spaniol a cerut totodată, miercuri, emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider al Cataloniei Carles Puigdemont pentru rolul său în referendumul din regiune.
Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă.
Totodată, au fost cerute mandate de arestare pe numele altor patru foști oficiali ai regiunii catalane.
Printre cei arestați deja se numără fostul vicepremier al regiunii, Oriol Junqueras, fostul ministru catalan de Interne, Joaquim Forn, fostul ministru al Afacerilor Externe din Catalonia, Raül Romeva, dar și fostul ministru al Justiției din regiune, Carles Mundó, acuzați de rebeliune, răzvrătire și de utilizarea abuzivă a fondurilor publice.
Decizia de a-i aresta pe foștii lideri catalani a fost luată de Carmen Lamela, judecător al Curții Supreme.
Avocatul fostului lider catalan a declarat joi că Puigdemont va coopera cu autoritățile din Spania și din Belgia, cu toate că nu s-a prezentat la audierile ce au loc.
”Dacă vor cere asta, vom coopera cu justiția spaniolă și cu cea belgiană”, a spus avocatul Paul Bekaert.
Mie mi-e mila de omul asta. A ajuns in toate functiile pe care le-a avut impins de la spate, ca pion de sacrificiu. Altii care castigasera posturile s-au data la o parte si l-au impins pe el in fata. Asta e realitatea. A cazut ca musca in zer. A facut ce i s-a ordonat. De asta trebuie sa depuna marturie.
Asta-i din zodia sacrificatilor , precum sakasvili . Ca se sacrifica ei , nu-i bai , dar aduc pagube enorme tarilor pe care le conduc .
Spania-i o dictatura. Desi nu stau acolo, o cunosc destul de bine. Dupa Franco, Rajoy. Impotriva oricarui bun simt si cod legal. A organiza un referendum nu-i o infractiune. A declansa teroarea, confisca buletinele de vot si urnele, a-i bate pe alegatori (politia lui Rajoy), da. Numai ca-mpotriva ultimului, a dictatorului, nimeni n-a cerut emiterea unui mandat de arestare. Si Cervantes a facut inchisoare, si el. Asa ca. Desi nu vad motivele mandatului împotriva lui Puigdemont. Toti catalanii, adica toti alegatorii, ar trebui arestati, atuncea. „Comentatorilor” : si sa nu-mi veniti cu „legea”, fiindca la „alegerea” lui Basescu si referndumul de demitere, erati absenti, adica toxici, „dupa razboi, multi viteji se-arata”.
Vezi-ti de treaba, nu te pricepi deloc, dar chiar deloc, dictatura e in Rusia, nu in Spania.
@ Ileana Rollason
Dictatura sau nu e mai putin important.Separatismul nu trebuie incurajat.Vor niste politicieni sa aiba si ei statul lor , cu toate sinecurile care decurg de aici.Bine le face instigatorilor! Si asta trebuie facuta oriunde si oricand. Despre ce vorbim? Vrem ca fiecare comunitate , mai mica sau mai mare , sa se vrea stat in stat?Un stat are zone / regiuni mai bogate , dar si mai sarace . Sangele varsat in diferite conflicte de aparare al identitatii nationale a fost doar al celor din zonele bogate ? Ma tem ca lucrurile au stat cam invers.
@van kiparos: ai dreptate, suntem in mileniul trei, avem nevoie de o constiinta planetara (dar nu globalizarea, ca asta inseama 1% stapani si restul sclavi), nu avem nevoie de fragmentare ci asa cum spunea Papa si cu asta sunt de acord, avem nevoie de solidaritate umana. Cat despre sacrificii, iarasi iti dau dreptate, bogatii stau pititi in buncare si trimit la moarte tot pe cei necajiti.
Ileana, ai perfecta dreptate, Franta trebuie luata drept model. Spania ar trebui sa ia din punct de vedere constitutional modelul Frantei, stat unitar si gata! Franta e stat democratic chiar daca e unitar. Sa ia si Spania modelul Constitutiei Frantei si se linistesc toti. Asa ar trebui. Traim totusi in mileniul trei, nu sunt admisibile roiuri de feude prin Europa in care tot felul de jnapani sa-si faca de cap si sa-si bata joc de oameni. Statele trebuiesc intarite, statele sunt singura garantie si aparare pentru cetateanul de rand care munceste, care nu traieste din averi mostenite sau din jaful muncii altora.
Rezultatul asa zisului referendum este o pura minciuna. Nu poti cladi nimic bazat pe minciuna. A fost un simulacru, o agitatie a unor activisti platiti si a unor naivi, care sa dea impresia de vot iar rezultatul a fost inventat pur si simplu. Actiunea nu urmareste nimic bun pentru cetateni, ci doar pentru corifeii corupti care vor sa scape de justitie si cu banii sustrasi in buzunar.
Tu cred ca vorbesti de Isdrael
Correct !!!
Asa si trebuie…aventura acestor diletanti a luat sfarsit !
@Dragos : termina, omule! si mai si citeste câte ceva despre istoria Spaniei si-a Cataloniei ! nu-i vorba de nici o „aventura” si nici de „diletanti”, e vorba ca Spania a fost si ramas o dictatura.O tara superba, ca arhitectura (construita de anonimi carora nimeni nu le-aduce omagiu), dar, dpdv politic, o dictatura. C-un rege fantosa (francez de origine, a uitat ce-au patit Bourbon-ii francezi, daca tot a ajuns în tara Inchizitiei), si-un prim-ministru fascist (colaborator al lui Fraga). Si despre „justitia independenta”, ce sa mai vorbim. Spania = o dictaura. Mai casca-ti si tu ochii pe site-uri ale mass-media franceze, fiindca ce spun eu, spun toti francezii. Nu „oamenii politici”, oamenii de rând. @Marcel : sa nu-ncepi cu „secuii”, fiindca ti-am raspuns deja în ziarul de ieri. Situatia lor în România n-are nici o legatura cu Spania si Catalonia.
da. la inchisoare pe viata cu tradatorii cu cei care dezbina cu cozile de topor aflate in mana ocultei iudeomasonice.
„Catalonia is not Spain „, scrie pe pancarta din fotografie . Nu e ,nene ,e Kalaallit Nunaat !
Se pare ca av.sau a anuntat ca va colabora cu autoritatile spaniole ,dar si cu cele belgiene unde a cerut azil.Vor fi si „victime”colaterale respectiv doamna Marcelea Topor, romanca cat si cei 2 copii ai lor. Marcela, romanca noastra jurnalist ca si sotul, este chiar draguta.A facut studiile in Iasi,e fata destepata nu atat de mult incat sa-l opreasca pe Carles sa nu faca nefacute… Se invoca de Carles ca procesul este unul politic, normal; dar ce a facut el cum este daca nu aventura politica grava ?
Ai dreptate Ileana! Fostul ziarist ratat este si fostul politician ratat… l-am vazut umbland prin Bruxelles doar l-o baga cineva in seama… Pai ce lider esti cand fugi din cale justitiei daca crezi ca ceea ce ai facut este legitim!? Un om mic si las care si-a abandonat suporterii… Acum cu un mandat de arestare emis pe numele sau va mai dura putin pana va fi adus in fata justitiei…. Ideea ca un politician are intotdeauna imunitate indiferent de faptele comise este o mare prostie si o mare manipulare…
la ce s-a ajuns! ce tristete! in secolul XXI, intr-un stat european…
@ileana : a organiza un referendum nu-i „o aventura politica grava”, e consultarea alegatorilor. A distruge buletinele de vot, însa a fura urnele si-a-i bate pe alegatori, adica ce-a facut Rajoy, sunt infractiuni, si grave. Dovada ca rezultatul referendumului în orice conditii era „da, vrem sa devenim independenti”. Si ce-i asa de grav ? Principatele romane n-au vrut sa fie independente de Turcia? plus ca Spania si Catalonia au istorii sensibil diferite (o „uniune PERSONALA” a doi regi nu formeaza o tara). Citeste, cauta materiale istorice, fiindca am dreptate-n ce spun. Plus un parcurs foarte tumultos în ultimii 100 de ani a Spaniei SI Cataloniei. Cauta sa vezi, pe net, taranii din Catalonia îsi vor independenta, Puigdemont si restul din guvernul lui (fiindca era vorba de-un guvern rezultat ÎN URMA ALEGERILOR, pe care dictatorul fascist de Rajoy l-a demis de maniera abuziva) n-au facut decât sa-i dea curs dorintei catalanilor jupuiti de Madrid. Au fost, adica, si cu adevarat, oameni politici (demos-kratos = „vointa/ domnia poporului”). Daca vrei „aventuri” soldate cu dosare penale, cauta-le-n apropierea lui Rajoy (care „nu stia”). Delapidari de miliarde din banul public, evaziuni fiscale-n Spania si America Latina.
Daca pretinzi ca stii limba franceza, citeste ce scrie presa franceza despre asa numitul rezultat al asa numitului referendum:
…Elles se sont appuyées sur ces résultats invérifiables pour proclamer vendredi l’indépendance de la „République catalane”. Le gouvernement espagnol a alors immédiatement pris le contrôle de la région, destituant son gouvernement et convoquant des élections pour le 21 décembre.
Din nou jurnalistii francezi se dovedesc la inaltime, ei sunt primii care au demontat mascarada numita referendum. N-a fost nici un referendum, a fost o mascarada, un simulacru de vot cu multa galagie jucat de agitatorii angajati ai grupului de interese dornic sa puna mana pe putere. Cifrele comunicate sunt pura minciuna, iar pe baza acestei minciuni monumentale au declarat independenta. La proces le va fi imposibil sa demonstreze ca cifrele comunicate despre rezultatul „referendumului” sunt reale. A fost o manevra tipic bolsevica, la fel ca la alegerile din 1945 in Romania.
@Luca: de-aia asa de multe celebritati din SUA si din Franta-Germania, etc, au depus cereri si obtinut cetatenia rusa, fiindca „Rusia-i o dictatura” … vezi ca râd si curcile.
De tine rad curcile, pentru ca spui niste bazaconii greu de imaginat pentru o minte normala.
@ileana : corectare „evaziuni fiscale în ELVETIA si America Latina”. Scuza-ma.
cia l-a bagat, cia-l scoate, punem pariu?
@van kiparos :de acord, asadar, asupra dictaturii-n Spania. Cât despre încurajarea sau nu a separatismului, e de discutat. Divortul exista-n Codul CiviL. E legal. Si partea daunata (a se vedea Catalonia-n cazul de fata) e despagubita. Ori, daca Spania ar fi fost un stat de drept, asta s-ar fi si-ntâmplat (dialog si compensatii). Capitala-si jefuieste, însa, provinciile si regele, Filip al VI lea se poarta lamentabil. E imposibil de contactat („democratie”, nu-i asa !) si pe site-urile personale i se fabrica numai si numai elogii gretoase, desi individul nu-i Ludovic al XIV lea, cu scuza, pentru ultimul ca era monarh absolut si constructor (Versailles). Prin comparatie cu descendentul (nu stiu pe ce linie) degenerat. Revenind : fiecare comunitate are dreptul de-a decide daca devine ori nu stat de sine statator. Daca, adica, are umerii (puterea economica si institutiile) pentru asta, vezi fosta Yugoslavie, Malta, Andorra, Monaco – a carui bizarerie-i de-a fi atât parte a Frantei, cât si principat… Si Catalonia a fost principat. Si ca monarhie, a fost si e vorba de „regii SPANIILOR” nu de „regele Spaniei”, adica entitatile nu se muleaza. Nu mai suntem în secolele al XIV lea-al XV lea. Adevarul e ca, fara Catalonia, Spania cade si ca populatie, si ca loc economic mondial. Si de corupt, Rajoy si „justitia” lui sunt corupti, vezi ce-am scris mai jos, nu Puigdemont si independentistii. N-are rost sa presupunem, când împotriva PP al tipului sunt în curs actiuni penale. Si-mpotriva lui Puigdemont si-a colegilor, desi arhi-cercetati, abia acuma s-a inventat ceva (grotesc).
Deci dupa parerea ta intr-o democratie gile si constitutia nu trebuiesc respectate, fiecare lider poate face ce vrea muschiul lui, ca doar de aia e democratie. Se vede treaba ca tu esti obisnuita doar cu democratia de tip sovietic, unde daca Hrusciov a vrut sa rupa un teritoriu din Rusia si sa-l ataseze Ucrainei (e vorba de Crimeea), a facut-o fara probleme, absolut democratic si neconstitutional.
@van kiparos :de acord, asadar, asupra dictaturii-n Spania. Cât despre încurajarea sau nu a separatismului, e de discutat. Divortul exista-n Codul CiviL. Si partea daunata (a se vedea Catalonia-n cazul de fata) e despagubita. Ori, daca Spania ar fi fost un stat de drept, asta s-ar fi si-ntâmplat (dialog si compensatii). Capitala-si jefuieste, însa, provinciile si regele, Filip al VI lea e lamentabil. Pe site-urile personale i se fabrica numai si numai elogii gretoase, desi individul nu-i Ludovic al XIV lea, cu scuza, pentru ultimul ca era monarh absolut si constructor (Versailles). Prin comparatie cu descendentul (nu stiu pe ce linie). Revenind : fiecare comunitate are dreptul de-a decide daca devine ori nu stat de sine statator. Daca, adica, are umerii (puterea economica si institutiile) pentru asta, vezi fosta Yugoslavie, Malta, Andorra, Monaco – a carui bizarerie-i de-a fi atât parte a Frantei, cât si principat… Si Catalonia a fost principat. Si ca monarhie, a fost si e vorba de „regii SPANIILOR” nu de „regele Spaniei”, entitatile nu se muleaza. Nu mai suntem în secolele al XIV lea-al XV lea. Adevarul e ca, fara Catalonia, Spania cade si ca populatie, si ca loc economic mondial. Si de corupt, Rajoy si „justitia” lui sunt corupti, vezi ce-am scris mai jos, nu Puigdemont si independentistii. N-are rost sa presupunem, când împotriva PP al tipului sunt în curs actiuni penale. Si-mpotriva lui Puigdemont si-a colegilor, desi arhi-cercetati, abia acuma s-a inventat ceva (grotesc).
@ Ileana Rollason
Paralelismul pe care-l faceti intre divort si separatism este mult , mult prea fortat. Statuletele astea de tip San Marino sunt niste relicve ale istoriei si tolerate de catre statele de care tin .Monaco e un fel de cazinou unde-si topesc averile , muncite sau furate , tot soiul de ajunsi , inclusiv francezi.Prin regimul sau fiscal incurajeaza pe toti cei care nu vor sa-si achite impozitele in tarile de origine , este un fel de gazda de hoti (cam dura comparatia , dar mi-o asum). Cu Jugoslavia lucrurule stau cu totul altfel.RSFJ a fost un stat federal cu Serbia ca republica dominanta prin marime si forta economica . S-a dorit de catre Occident sfaramarea acestui stat si s-a reusit . Jugoslavii o duceau prea bine !Socialismul lor era departe de ceea ce se presupunea a fi apropiat de comunism . Oamenii munceau prin Europa sau aiurea , dar trimiteau castigurile acasa si familiile lor prosperau.S-a gasit , la vremea respectiva , o cale de a incepe destramarea : Kossovo . Si de aici a inceput razboiul.Lucrurile sunt arhicunoscute . Ce a devenit noua entitate Kossovo? Un zero barat , o trambulina musulmana , ca Albania nu era suficient ! Au platit ceva uniunii Serbia-Muntenegru cei care le-ai distrus podurile de pe Dunare , rafinariile , fabricile etc? Nimic!
Revenind la Catalonia , tenismanul Rafael Nadal , care nu este un politician , raspunzand unei intrebari intr-o conferinta de presa , a afirmat ca Spania este buna (valoroasa n.n.) cu Catalonia , iar Catalonia este buna numai in cadrul Spaniei.
Dar de ce te crampnezi tu ca sa fie distrusa Spania ca stat? Ce rau ti-au facut tie? De ce nu iti asumi niste obiective mai serioase, de pilda sa lupti pentru distrugerea Rusiei, care oprima in modul salbatic caracteristic atatea popoare asiatice? Ce ai tu cu Spania cand tu provii din spatiul rus si stii bine de ce atrocitati sunt capabili impotriva altor popoare? Dreptate ar fi ca Asia sa apartina asiaticilor, nu minoritatii ruse. Si popoarele asiatice asuprite de rusi de sute de ani au dreptul la independenta si autodeterminare, nu-i asa? Trebuie sa fii de acord, pentru tu declari (poate ca e doar o minciuna de-a ta) ca esti de partea celor multi si de partea independentei popoarelor. Rusii n-au ce cauta dincolo de Urali, asta este un teritoriu asiatic ocupat in mod samavolnic. Ocupa-te de asta mai bine, ai putea deveni eroina Asiei.
Ati observat ca Carles Puigdemont seaman cu Lazlo Tokes?
Ha, ha, ha…. nu stiu daca e asa, dar e o trista figura …cariera politica sa este gata!
La apucaturi…
Viure Catalunya lliure !
@Tudor: Presa franceza face intox. Cum scrii, ca ziarist, un lucru de bun-simt, cum devii suspect, de distrus. Radacinile neo-con-ilor fiind în „subventii”, în lentilele care deformeaza (depind de Presedintia Republicii si de lobbies). Informatia-i în publicatiile paralele si-n parerile de pe net ale francezilor. @Vladimir: eu apar, de fapt, institutiile europene, care finanteaza REGIUNILE, mai degraba decât statele. Statul unitar nu-i un Model. E monoton (vezi dezastrele lui le Corbusier în arhitectura „unitara”, fata de-un Calatrava, în Spania autonoma). O personalitate puternica, pozitiva (Francisc I, Ludovic al XIV lea, Napoleon, de Gaulle) devine, desigur, model, una echivoca (Ludovic al XV lea, Ludovic al XVI lea, Hollande…) într-un stat centralizat, îl distruge. SUA, stat FEDERAL, nu s-au prabusit financiar, Germania, stat FEDERAL, prospera, Belgia, stat FEDERAL, e modelul catalan. Si din cauza istoriei comune a celor doua tari: Spania a fost sub Habsburgii a caror capitala era si la Bruxelles, în timp ce Catalonia era PRINCIPAT. Uniunea Isabela de Castilia-Ferdinand de Aragon a fost PERSONALA. Succesiunea de uniuni PERSONALE nu da un stat. Asta fiind pacatul originar al Spaniei. Franta are legitimitate de stat unitar dar e-ndatorata la 100 % din PIB: regiunile compulsive, datoare, îi cer statului sa le re-subventioneze. Drept care, ultimul le devine prada „fondurilor de investitii”. Si-n Spania, liderii, Felipe VI si Rajoy, si „justitia”, care i-a redus autonomia Cataloniei si-a furat-o din rasputeri – au fost si necinstiti, si incapabili (cf. afacerile murdare ale Partidului Popular – Rajoy- : evaziuni fiscale de miliarde în Elvetia si America latina. De unde reactia Cataloniei. Nu-i vorba numai de lideri: separatisti, acolo, sunt cu totii. Si taranii. Toti. @sss, Dragos: aberati. @van kiparos: nu-s „tolerate”, fiindca-s bogate. Sunt invidiate. Pe Nadal îl arhi-stiu, si Kosovo trebuia sa existe fiindca MUSULMAN în Europa.
Mie nu-mi raspunzi? Vad ca ai cate un raspuns pentru toti si la toate, probabil ca ai invatat mult la scoala. De unde stim noi ca este asa cum zici tu si nu cum zic altii? De unde stii tu ca tot ce spui e adevarat, poate preiei si tu informatii mincinoase? Ai avut acces la date sensibile, sau faci propaganda clasica, adica minti in continu stiind ca tot ramane ceva? De ce te-am crede tocmai pe tine? Noi credem doar ce putem verifica personal, de basme suntem satui.
Habar nu au astia care ies in strada de toate subtilitatile istorice pe care le tot pomenesti. Cui ii pasa de ele, chiar daca le stie? Sunt oase roase de altii de multa vreme. Lor bani sa le iasa acum!
Provincia Kosovo a devenit majoritar musulmana numai dupa masacrarea sirbilor in timpul razboiului mondial si datorita demografiei explosive a musulmanilor. Kosovo trebuia sa ramina asa cum era, adica provincie autonoma, nefiind niciodata un stat. La fel, Bosnia-Hertegovina. Apropo, Cecenia, tot musulmana, nu trebuia sa fie si ea stat?
@Hanibal: Criza din Spania e-mpotriva locurilor comune, de scoala, despre tara respectiva („stat unitar”, care, de fapt, nu-i unitar). La fel crizei din Ucraina. În Catalonia, unul din personajele centrale-i regele. Dusman personal al lui Puigdemont (vezi si fotografii, 2015. Felipe VI e, însa, adulat de femei, fiindca-i tânar si tipele-l gasesc frumos). Mai conteaza si pe violenta si pe incultura spaniolilor privindu-le propria istorie. Din ce-am gasit, însa, pe net, inclusiv, Puigdemont e mai legitim, mai coerent, decât Felipe VI. Daca voia dezamorsarea crizei, regele l-ar fi demis pe Rajoy. De la Yahoo am aflat de satele secesioniste ale Cataloniei. Si tot de acolo, ca francezii sunt pro-secesiunea Cataloniei (adica nu-si aproba presedintele). Date fiind „pacatele originare” de care-s lovite autoritatile tarii, de la UNIUNEA PERSONALA a doua teritorii (pamânt sa fie ! Ca omul, nu-i decât un obiect. Lucrurile nu s-au schimbat nici pâna azi, atentie la ce se-ntâmpla), la Razboiul Civil 1936-1939 si dictatura lui Franco. Nu ca-n România, unde-ntâi a fost poporul (din cele trei provincii, în Transilvania un rol fundamental jucându-l Scoala Ardeleana, în secolul al XVIII lea, si-n rest, bisericile, cartile tiparite), si dupa aia unificarile principatelor, PRIN VOINTA POPORULUI CONSTIENT DE CE VREA SI DE CE FACE. În SPANIA a FOST si-i SI-ACUMA INVERS. Dinastia actuala, Bourbon (francezi) e rezultatul unei crize de succesiune la tronul Spaniei dupa stingerea Habsburgilor, si-al razboaielor. Habsburgi SPANIOLI au fost si-n familiile regale din Franta, Ana de Austria, de unde „LEGITIMITATEA” FEUDALA, NU JURIDICA, a „mostenirii”, de catre descendentii ei francezi, a tronului Spaniei. Drept care, razboiul Franta-Imperiul Romano-Germanic (Austria) de succesiune a tronului Spaniei, din îngrijorarea Austriei ca Franta devine prea puternica-n Europa.
@Hanibal (partea a doua): În Spania, deci, e vorba de FORMA FARA FOND. Poporul e fondul, si regele (care n-are nici o legatura cu el, e, în realitate, ilegitim), e forma. Bourbonii de-acuma n-au mai multa legitimitate, nici ei, decât Habsburgii de-odinioara. În secolul al XIX lea, Napoleon I cucereste Spania si anexeaza Catalonia la Franta (Catalonia de Nord fiind în mod istoric parte a Frantei, Perpignan – Narbonne). Bourbonii fug, pentru a se reinstaura, prin mijloace discutabile. Legea lor de succesiune fiind salica (numai pe linie barbateasca). Prima Republica spaniola se proclama dupa Razboiul de independenta (secolul al XIX lea). A doua, la 1936. Ambele se termina tragic (restauratie si dictatura). Partea vestica a tarii, Madrid, Castilia, sustine autoritatile actuale, Aragonul-Catalonia, nu. Istoric, si formele de guvernamânt difera, cu intermitente (rege/republica). Si-n Franta, si tot spre deosebire de România, provinciile (de la Bretania la Alsacia si Corsica) îsi revendica si limbile istorice, proprii. Nici poporul francez nu-i de tot unitar. Diferentele regionale (istorice, lingvistice, bucatarie, costume, arhitectura …) se si cultiva, sunt sarea si piperul, semnele de recunoastere între oamenii locului.
Ocupatia franceza a Spaniei a fost efemera. Interventia engleza i-a pus capat prin asa numitele razboaie peninsulare, in care s-a distins viitorul invingator de la Waterloo. Nu stiu dupa care razboi de independenta s-ar fi proclamat prima republica spaniola in secolul 19, caci Spania era oricum independenta iar a doua republica spaniola s-a proclamat in 1931, ca urmare a alegerilor din acel an. In 1936, incepe razboiul civil din Spania, ca urmare a insurectiei franchiste, sustinuta de Germania si Italia.
@Hanibal, partea a IIIa, despre Rusia si popoarele din Extremul Orient (date oficiale, copiez mecanic, sursa britanica): 1, 2 locuitori la Km2. Populatia mai deasa pe linia Transiberianului, Amurului si de-a lungul coastelor. Compozitia populatiei : rusi, ucrainieni, bielorusi, coreeni si minoritati etnice :iakutzii (de limba turca), inuitzii, aleutzii, yupik (limba eschimos-aleuta), ciukcii, koriacii, kerekii, itelmenii (limba din Kamceatka) … eveni, oroci, ulci … (limbi tunguse), chinezi (limba mandarina), mongoli (kalkah) … 79% oraseni, 24,1%, sateni. Productie : agricultura, padure si pescuit, 6,5 % , industria miniera (827 zacaminte exploatabile, în principal, diamante, aur, argint, metale neferoase-plumb si cupru, materii prime chimice si miniere precum borul si fluorina) 24,7%, energia electrica, apa si gaz, 4,2%, constructii, 12, 2%, comert, 10, 2 %, transport si comunicatii, 13,4%, sanatate, 7,7 %, finante si servicii, 7,3%, administratie nationala si securitate militara, 7,4%. Lipsesc infrastructurile de transport. Regiunea este, însa, în plina dezvoltare datorita marilor proiecte de investitii bazate pe partenariatul dintre intreprinderile nationale si particulare. ÏN 2025, investitiile (în Extremul Orient si Transbaikal) ar trebui s-ajunga la 10 miliarde de ruble (buget national si fonduri private). Între prioritati, modificarea structurii economice, integrarea ariilor Pacificului. Industria forestiera = 20 de miliarde de metri cubi de lemn brut, din care se exploateaza 30%. Se vor construi înca 12 intreprinderi, cu 5000 de locuri de munca.
Ai scris la povesti care valoreaza cat 100 de cuvinte aruncate intr-o caciula. Concluzia este totusi una singura: Spania trebuie sa faca o reforma constitutionala si sa devina stat unitar, la fel ca Franta. Germania SUA sau UK sunt si ele pandite de demonul dezmembrarii, deci nici federalismul nu este o solutie pentru stabilitatea sociala. Daca ne intrebam cui foloseste desmebrarea statelor, trebuie sa ne amintim ca statele apara interesele cetatenilor iar asta este impotriva intereselor marilor bogatasi ai lumii care doresc puterea absoluta. Deci deviza noastra este sa intarim puterea statelor si sa limitam averile celor bogati la nivele decente care sa nu le permita sa lupte cu statele. Despre Rusia, mareale pericol mondial vad ca scrii numai cuvinte de lauda, asta dovedeste cine esti. O avea si Rusia partile ei bune, pentru ca nu exista alb absolut sau negru absolut, dar Rusia este inca foarte departe de democratie. Are totusi ca atu pastrarea valorilor traditionale ale omenirii si crestinismului. In orice caz tu nu ai nimic comun cu crestinismul, dimpotriva te manifesti ca dusman al crestinismului, dar ai niste interese legate de Rusia.