Pe timp de pandemie (FOTO) Revolta unui regizor: „Cam aşa se lucrează la noi în cinematografie”

Regizorul Tudor Giurgiu, preşedinte al TIFF, denunță birocraţia de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi propune înfiinţarea unui comitet de acţiune pro-bono pentru eliminarea depunerii proiectelor pe hârtie.

Regizorul a publicat luni dimineață pe Facebook un mesaj, alături de mai multe imagini, arătând coada din faţa sediului CNC, cu sacoşe cu multe dosare şi menționând faptul că instituţia nu are bani de salarii decât până în toamnă şi niciun plan de digitalizare.

„Stare de fapt a cinema-ului românesc în pandemie. Mulţumim Ikea, Carrefour, Lidl, Kaufland, Megaimaj, Miele pentru deosebit de rezistentele sacoşe care conţin dosarele de concurs ale viitoarelor filme româneşti. Ălea de o să le înjuraţi peste 5 ani că au luat Urşi, Lei, Paralei, că Oscar sigur nu mai prindem. Cam aşa se lucrează la noi în cinematografie, pe model dosar cu şină, 5 ex. per scenariu + 2 dosare cu date tehnice (multe care nu contează, nu le citeşte nimeni). Instituţia CNC nu are bani nici să treacă strada (de salarii cam până prin toamnă aşa), d-apoi să viseze la digitalizare şi un soft de management documente… Dacă era mai cald, precis se punea şi de un grătar în faţă, scăunelul de camping e oricum pregătit. And btw, peste 2 săptămâni, eterna şi fascinanta Românie, superţara pungilor de rafie, e nominalizată la 2 premii Oscar. Propun oamenilor de bine să facem un comitet de acţiune pro-bono pentru eliminarea depunerilor de proiecte hard-copy. Going green, going at least somewhere…  #totulvafibine”, a scris Giurgiu.

 

CNC a anunţat în martie organizarea concursului de selecţie a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru producţia de filme şi dezvoltare de proiecte cinematografice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8534 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mentionati un singur film realizat de acest Tudor Giurgiu care a facut reteta,adica a depasit costurile de realizare cu 1(un) leu
    Daca nu are un film de succes financiar,va intreb ce e ala un ratat, alimentat din banii publici

  2. filmu romanesc horror generalizat. numai idei tampite tipic unei societati gri. o arta inteleasa doar de voi „geniilor”. nici inainte de 89 nu ma putem uita prea mult la filme, dar dupa lovilutie despartirea a fost definitiva. ah singurul film dupa care mi-am jurat sa nu mai vad asemenea orori, a fost Moartea Domnului Lazarescu, un film la care ma plans de-am spart si n-am putut dormi o saptamana. INGROZITOR DE REAL !! INTELEG REALITATEA ! O TRAIM ZILNIC ! UN FILM TREBUIE SA DESTINADA SA TE FACA SA TE SIMTI BINE SI SA AI SPERANTA !! ALTFEL, NE UITAM, PE GEAM BHAAAI !! ORI FILME, CICASE COMEDII PLINE DE GLUME IDIOATE SI PROST JUCATE, FIE DISTOPII. yuk. Am revazut deunazi la Nasul Tv – am plans bineinteles la sfarsit – Amintiri din copilarie – SI M-AM SIMTIT IAR COPIL!

  3. mai corect: regizorul GAURADEMILIOANE la Televiziunea pe care a condus-o

  4. corect, sa te faca sa te destinzi, sa intelegi ceva din realitate, sa retraiesti lucruri, feelinguri si altele autentice.
    cam rar azi, de la Cel mai iubit dintre pamanteni nu a mai fost ceva cu adevarat bun, bine lucrat, cu foarte mici exceptii, cu unele scurt metraje si, poate cu un film al lui Puiu. in rest, cei care au avut fonduri de afara, au mai facut cate un film bun si poate si Anca Damian, sau, sau… au avut insa bugete si idei, plus actori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.