FOTO: Un fizician crează fulgi de nea în laborator

Kenneth Libbrecht, fizician la Institutul Tehnologic din California, vrea să obţină în laborator cel mai mare fulg de nea şi să-i împingă simetria cât mai aproape de perfecţiune. Prin controlul atent al condiţiilor de formare a fulgilor de zăpadă, el a reuşit să obţină fulgi cu diametrul de 1,2 centimetri cu o simetrie impecabilă, precizează Agerpres

Acest lucru nu este însă suficient pentru Libbrecht care vrea să obţină cristale de zăpadă simetrice de peste 2,5 centimetri. Nu există legi ale fizicii care să împiedice formarea unor fulgi mari de zăpadă, susţine el. Însă atunci când vrei fulgi cât mai mari, „este uşor să obţii cristale de zăpadă urâte. Cu cât un fulg de nea este mai mare, cu atât mai multe lucruri pot merge prost”, a adăugat el.

În anul 2006 cercetători ai NASA au evaluat fulgii de nea care au căzut în Ontario, Canada, şi au ajuns la concluzia că fulgii cu diametre de 1,5 centimetri nu sunt cu totul neobişnuiţi şi nu toţi sunt urâţi (asimetrici).

În natură, zăpada se formează la altitudini ridicate în atmosferă, când în jurul unor particule de praf se formează cristale. Pe măsură ce cristalele nou formate cad spre pământ, întâlnesc diferite condiţii de presiune, umiditate, temperatură, dinamică atmosferică etc care îi conferă fiecărui fulg de nea unicitatea, conform cercetătorilor.

Foto: snowcrystals.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Ce face fizicianul??? CREAZA???! S-o creaza (R.C.) ca se scrie asa… Pune mana pe carte, baiete!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.