Furtuni din ultimele au făcut pagube în şapte judeţe. Un om a murit lovit de fulger

Furtunile din ultimele 24 de ore au produs pagube în Bistriţa-Năsăud, Prahova şi cinci judeţe din Moldova, iar un tânăr din localitatea botoşăneană Riticeni a murit după ce a fost lovit de fulger, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În 39 de localităţi din judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Neamţ, Prahova şi Suceava, vântul puternic a distrus parţial sau total acoperişurile a cinci locuinţe şi trei obiective socio-economice, iar bolovanii şi copacii căzuţi au blocat un tronson de cale ferată, trei drumuri naţionale şi trei judeţene, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX  de IGSU.

În judeţul Bacău, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au avut numeroase intervenţii, constând în degajarea copacilor căzuţi pe carosabil (şase intervenţii în municipiile Bacău şi Oneşti), degajarea elementelor de acoperiş de pe blocuri şi de la sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, aflate în pericol de prăbuşire (şase intervenţii în municipiu Bacău), pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, de protecţie civilă şi înlăturare a oricăror situaţii de urgenţă ce ar fi putut apărea ca urmare a fisurării unei conducte de alimentare cu gaz din municipiul Bacău, în urma căderii unei crengi peste aceasta. De asemenea, au mai acţionat pentru degajarea acoperişului Staţiei CF Valea Seacă din comuna Nicolae Bălcescu, luat de vânt şi aruncat peste liniile de înaltă tensiune şi calea ferată. Circulaţia pe tronsonul de cale ferată a fost reluată după circa trei ore. Potrivit IGSU, 21 de localităţi din judeţ sunt parţial sau total nealimentate cu energie electrică, pentru remedierea avariilor acţionând echipe specializate aparţinând Electrica

În Bistriţa-Năsăud, pompierii militari, sprijiniţi de membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, au intervenit pe DJ 173A, între localităţile Bistriţa – Bîrgăului şi Colibiţa, pentru îndepărtarea copacilor şi a bolovanilor căzuţi pe carosabil.

În judeţul Iaşi, vântul puternic a smuls copacii din rădăcini, blocând DN 24 în dreptul localităţii Poieni-Dobrovăţ, a distrus parţial acoperişurile a două locuinţe din comuna Bârnova, iar acoperişul unui bloc din municipiul Iaşi a fost decopertat în proporţie de 50%.

Forţe de la ISU Neamţ au acţionat în oraşul Târgu Neamţ şi în nouă comune, pentru degajarea arborilor căzuţi pe carosabil. Probleme au fost şi în municipiul Roman şi în alte două comune, unde acoperişurile a trei locuinţe, a unei şcoli şi a unei societăţi comerciale au fost avariate, iar 12 localităţi nu au energie electrică, potrivit IGSU.

În judeţul Prahova, pompierii militari au degajat copacii căzuţi pe carosabil în Sinaia şi Câmpina.

În judeţul Suceava, arborii doborâţi de rafalele de vânt au blocat traficul rutier pe DN 17B, pe raza comunei Dorna Arini. De asemenea, între staţiile CF Coşna şi Grădiniţa, din zona Vatra Dornei, între kilometrii 52 şi 58, aproximativ 50 de copaci au căzut pe linia ferată, distrugând alimentarea cu energie electrică, ceea ce a condus la blocarea traficului feroviar.

Şi în judeţul Botoşani, grindina a afectat culturile agricole şi acoperişurile gospodăriilor din opt localităţi, iar un tânăr de 26 de ani din localitatea Riticeni a decedat după ce a fost lovit de fulger, se mai precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.