Gândirea de turmă, simptomul covid-19

În 1957, pandemia a plecat din Singapore, în februarie. În acea vară a ajuns în Statele Unite. America nu a intrat în izolare, au fost 116.000 de decese cauzate de gripa asiatică. Vaccinul a apărut în circa șase luni. Până acum, coronavirsul a facut circa 100.000 de victime în SUA (la o populatie de circa două ori mai numeroasă față de 1957). Avem de-a face acum cu o situație mai gravă, căci vaccinul întârzie. Dar conservatorii americani susțin că, dacă președintele Dwight Eisenhower ar vedea ce se întâmplă acum în SUA, ar spune că unul dintre simptomele coronavirsului este prostia.

 

RealClearPolitics nu merge până acolo însă arată că un efect al acestei pandemii este gândirea de turmă și o acoperire mediatică apocaliptică ce i-a făcut pe politicieni să nu mai poată iesi din capcana unor erori comise în primele momente. În acest fel, lumea rămâne prizoniera unor gafe care, odată recunsocute, ar duce la schimbare de regim.

Confruntată cu un nou virus, China a limitat libertățile cetatenilor. Oamenii de știință au folosit informații eronate pentru a construi modele eronate. Liderii politici s-au bazat pe aceste modele. Criticilor li s-a închis gura. Presa a răspândit spaima și lumea s-a panicat.

Asta este istoria a ceea ce ar putea ajunge să fie numit cea mai mare gafă medicală și economică din toate timpurile. Țările occidentale, cu exceptția uneia, nu au fost în stare să pună sub semnul întrebării gândirea de grup, iar acest lucru va fi studiat cu siguranță de economiști, medici, psihologi în deceniile ce vor urma”, scrie RealClearPolitics.

Este de neconceput ca un guvern care și-a băgat cetățenii în carantină să recunoască ulterior că a fost o gafă. Este mai ușor ca politicienii să susțină că numarul redus de cazuri și de victime s-a datorat acestei măsuri – a fost un succes! Suedia, o țară care nu a închis economia, ci a interzis adunările mai mari de 50 de persoane și a impus măsuri de izolare pentru vârstnici, este un caz foarte inconfortabil pentru restul guvernelor. Modelul pentru Suedia previziona un număr de circa 75.000 de morți, dacă nu se recurge la izolare. Realitatea este alta – numărul victimelor a fost cu 75% mai mic și cu 90% mai mic fașă de scenariul apocaliptic din modelările inițiale.

Imperial College din Londra este instituția care a întocmit modelul apocaliptic care a făcut ca guvernul britanic să renunțe la strategia imunizării colectrive și să recurgă la izolarea socială. Însă prfesorul David Spiegelhalter, de la același Imperial College, arată că riscul de a muri din cauza covid19 pentru persoanele sub 65 de ani nu este deloc mai mare decât cel ”normal”, este același cu riscul de a muri pe care și-l asumă orice britanic care parcurge cu atomobilul între 20 si 200 de km pe zi. Rata infecției cu noul virus a ajuns în New York la circa 25%, iar 99,98% dintre cei infectați cu vârsta sub 45 de ani au supraviețuit; asta înseamnă că rata mortalității acestui virus a fost comparabilă cu cea a accidentelor.

Cu toate acestea, guvernele i-au izolat pe cei tineri la domiciliu, au oprit analizele pentru bolile cronice și au scufundat lumea la cel mai mare nivel al șomajului de la criza din 1929.

La începutul lunii februarie, OMS a arătat că nu este necesară interzicerea călătoriilor. Pe 17 februarie, cu o lună înainte ca SUA să intre în izolare, doctorul Anthony Fauci, directorul vechi de decenii al Institutului National de Alergologie și Boli Infecțioase, a spus că acest virus prezintă un risc „minuscul” pentru SUA. La începutul lunii martie, oficiali din Departamentul Sănătății din SUA spuneau că ”măștile nu sunt eficiente în prevenirea contagiunii cu coronavirus”. Pe 9 martie, când Italia a intrat în carantină, Fauci nu a cerut interzicerea participării la adunări care ar facilita răspândirea virusului.

 

Cum s-a ajuns de la asemenea poziții până la închiderea în casă, peste noapte, a circa 97% dintre americani?

China a ascuns informațiile despre extinderea epidemiei. Cu extinderea mică (și falsă) raportată de China, numărul victimelor i-a făcut pe oamenii de știință să estimeze că mortalitatea urcă până la circa 5% dintre cei infectați. S-a dovedit că estimarea era de zece ori mai mare decât mortalitatea reală, însă epidemiologii sunt cunoscuți pentru previziunile lor apocaliptice, scrie RealClearPolitics.

Așa se face că epidemiologul Neil Ferguson, de la Imperial College, cel care a condus răspunsul Marii Britanii la această epidemie, a estimat că ar putea muri 500 de mii de oameni, dacă nu se recurge la izolarea socială. Nu trebuie uitat că același Ferguson a estimat, în 2005, că vor muri 150 de milioane de oameni din cauza gripei aviare. Statisticile OMS din 2020 arată că au murit sub o mie de oameni din cauza gripei aviare. ”Ferguson pare a fi un personaj din dramele lui Shakespeare. La prezentarea pe care a făcut-o pe 17 martie se prea poate să-l fi infectat pe premierul Boris Johnson și alți membri ai guvernului, pentru că a fost testat pozitiv două zile mai târziu. Apoi, în mai, a demisionat pentru că a încălcat regulile carantinei și s-a întâlnit clandestin cu amanta sa”, scrie RealClearPolitics.

Sunt oameni care spun că nu aveam de unde ști ce are să se întâmple. Deci, chiar dacă izolarea nu se justifică din perspectiva actuală, ea a fost soluția rațională la momentul inițial. Însă acesta e un raționament fals. Pe 17 martie, ziua în care SUA au intrat în izolare, se știa că în Italia, tara cea mai lovită, marea majoritate a victimelor erau persoane în vârstă ce aveau comorbidități – circa 99%. Prin urmare, mult mai rațională ar fi fost izolarea vârstinicilor, în timp ce cei mai tineri ar fi dezvoltat imunitatea colectivă. Am făcut însă invers – am infectat casele de bătrâni și i-am izolat acasă pe tineri”.

Sunt districte precum Santa Clara, California, unde pacienții covid-19 ocupă sub 2% din capacitatea spitalelor, dar aceste districte intră în a treia lună de izolare. Sunt 2 milioane de oameni aici care sunt obligați să stea în casă, iar unii medici și asistente au salariul redus cu 20%, pentru că spitalele sunt în pragul falimentului”.

Firește, sunt și oameni care au tras un semnal de alarmă. Printre ei se număra profesorul John Ioannidis, de la Universitatae Stanford. Pe 17 martie, el a publicat un eseu – ”Un fiasco în devenire? Coronavirusul se extinde și luăm decizii fără informații viabile”. Eseului nu i s-a acordat atenție. Presa de mainstream nu a fost interesată de știrile pozitive sau de viziunile critice. În schimb, lumea s-a îndreptat repede către o calamitate provocată de mâna omului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

13 Comentarii

  1. Voi tot nu piteti concepe faptul ca infectarea in masa a tinerilor va atrage infectarea in masa a batranilor.
    Cei asimptomatici puteau si inca pot deveni bombe ambulante.
    Samvata trecuta a murit o persoana draga mie de COVID, aflata in carantina. Persoanele tinere ii aduceau mancare. Sansele ca ea sa fi fost infectata de aceste persoane tinere este foarte mare.
    Epidemia psihica de prostie se afla la voi, sunteti inca in negare, inca credeti ca nr. redus de victime se datoreaza faptului ca acest COVID nu e asa de mortal. Cazul Suedia este un caz de fals negativ, avand in vedere ca densitatea populatiei este cu mult mai mica de restul tarilor.
    Sa va fie rusine!

  2. Mare-i suferința la unii că nu au murit oameni de ordinul milioanelor ci numai de ordinul sutelor de mii. Mare-i suferința că conducerea chineză, “comunistă”, a luat măsuri rapide și ferme ca să-și protejeze populația și nu au murit cu zecile de milioane astfel ca în lumea “capitalustă” dacă se murea cu milioanele era totuși de 10 ori mai puțin ca și la comuniști. Mulți înrăiți sunt în lume habarniști dar gură mare.

  3. Cita prostie de la Emile, 2SHY, Einstein avea dreptate, universul si prostia sint nemarginite si nu sintem siguri despre univers…lol

    Daca prostia ar durea, astia are trebui sa urle zilnic…

  4. Cu riscul de a va deranja in confort,situatia din Suedia este departe de a fi model: in doar 3 luni aproape 33 mii de infectati si 4000 de morti https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/la 10 mil locuitori
    Suedia recunoaște eșecul abordării sale anti-COVID: „Nu am reușit să ne protejăm bătrânii. E un eșec pentru întreaga noastră societate”(10.05.2020 -ministrul sănătăţii şi problemelor sociale Lena Hallengren)
    Coronavirus: Per capita death rate in Sweden ‘very high'(BBC-Tsemaye Opubor, a journalist based in Stockholm)
    Chiar si criminalul medic infectolog/virusolog Anders Tegnell,un fel de Arafat si Streinu 2 in 1)seful operatiunilor anti coronavirus, a recunoscut ca au murit prea multi suedezi,nu se astepta Bine, nu il vor condamna,Suedia e proasta de civilizata,daca era in Romania acum era in streang….
    Mai usor cu pianul pe scari

  5. Cine umbla prin intuneric si are pretenția că ofera lumina celor pe care-i păstorește, e un om al întunericului. Are sufletul negru,ochii injectati de ura și mintea orientata spre sadism. Are toate calitatile anticristului, inclusiv cea de a determina oameni sa i se închine si sa-l preacinsteasca. Are armate de corifei, de papagali cu stele, de sforari cu acte, de cântăreți cu statele de plată semnate in avans, de pantofari cu cizme de cauciun in picioare pregătiți sa bage la apa pe oricine. Si mai are de partea sa venininul viperelor ascunse în găurile securității cu halate albe.
    Ps. Un om inteligent stie ca trebuie sa bajbaie prin intuneric inainte de a ajunge la lumina. Unul prost e convins ca intunericul e singurul mod de viață . Unul parsiv te duce cu buna stiinta in intuneric ca sa traiesti in teama. Unul si infect si parsiv te duce in intuneric ca sa te poata lovi sistematic cu spectrul morții si ca sa te determine sa accepti lantul ca pe un dar al longevitatii oferit cu dragoste de ziua lumini ucise.
    Ps. Exista, însă, si Un Dumnezeu al lumini adevarate. Si atat cat timp cânt exista, or exista si oameni care Cautandu-l sunt convinsi ca pentru a ramane oame merita sa faci tot efortul din lume.

  6. „Emile”, prin punerea intre ghilimele a conducerii chineze, „comunista”, te tradezi ca un dusman personal infam al tuturor
    sustinerilor mele referitoare la CHINA BOLSEVICA! Faptul ca la un moment dat ti-ai autodemascat marsavia marxist/bolsevica
    l-am anuntat cu promptitudine ca sa nu mai fie vreun dubiu intre naivi! Un habarnist inregimentat inrait te-ai dovedit cu fiecare postare cu acest pseudonim si cu alea de front! Biroul Politic bolsevic chinez si-a imbolnavit propriii cetateni trimitandu-i in moarte numai pentru a paraliza societatea umana la nivel planetar, nataraule!!! Pentru „credibilizare” a declansat al doilea val cu alte victime, fenomenul cresterii exponentiale a populatiei chineze creand mari probleme, cu
    toata politica de determinare a zeci de milioane de cetateni, printre care zeci de mii de agenti, sa-si paraseasca patria
    care „asa mare grija” de cetateni sa nu moara!? Mare e marsavia slugilor bolsevismului…

  7. Probabil ca e vorba si de gindire de turma sau cireada (cind vedem zilnic gradul de imbecilitate la care a ajuns electoratul, pentru ca acesta e si unul dintre scopurile finale, un alegator cretin, cu creierul spalat !), dar eu unul cred ca generatiile tinere (si ma refer aici la categoria 15-35 de ani, aproximativ) sint in marea majoritate complet cretine. Si, in acelasi timp, complet nepasatoare fara de cei care s-ar putea incadra in cartegoriile „parinti” si „bunici”. Sa fie clar, nu generalizez, am si eu o virsta (60) la care stiu ca as putea fi catalogat cu usurinta la „mos timpit, tot timpul critica si nu e de acord cu cite ceva !”, si eu am facut in tinerete prostii dar cinstit, nu cred ca am fost niciodata la nivelul de timpenie si nesimtire agresiva si egoista a acestor „generatii tinere” actuale ! … Celor despre care am vorbit mai sus le recomand, daca au citeva minute in care sa lase la o parte Facebook-ul, sa priveasca putin „Portretul unui batrin si al unui baiat” al lui Ghirlandaio ! …

  8. @marius: FOARTE FRUMOS SCRIS ! MULTUMESC SI AUTORULUI ARTICOLULUI. ESTE O PLACERE SA MAI VEZI IN ZILELE DE ASTAZI JURNALISM LIBER ! FELICITARI !

  9. daca toti teroristii astia alde Fauci ,Neil ferguson > ferguson asta a prezis ca vor fi 500 da mii de morti in UK ,a cerut carantina si a fost nevoit sa demisioneze cind a fost prins ca a incalcat el insusi carantina mergind la amanta ,asta ca sa stiti cine o face pe deontologul / ar fi executati pentru raspindire de stiri false cu consecinte grave si pentru terorism,la noi caz emblematic fiind Streinu Belciug Purcel, garantat n-am mai avea vestitori ai apocalipsei care sa distruga viata a miliarde de oameni

    sub spectrul executiei,fiecare cioclu dasta cu covidu s-ar gindi de 10 de ori daca merita sa isi riste viata pentru niste bani primiti ca sa raspindeasca minciuni si diversiuni

  10. Domnule Marchevici,
    daca este adevarat ca unul din simptomele COVID este prostia, atunci trebuie sa ne facem griji mari pentru ca eu sunt convins ca infectia cu covid se poate croniciza. Dumneavoastra sunteti exemplul viu.

  11. Dumneavoastra nu aveti nevoie de covid, dumneavoastra sunteti din NASTERE…. Crapa fierea-n voi de ciuda ca nu puteti sa-i mai prostiti pe oameni, postacilor de partide

  12. Felicitari, @Marchievici. Ai curajul de-a spune cu voce tare ce exprima si turma de miliarde, însa printr-un pios monolog interior. „Coronavirusul” = excercitiu la scara monumentala de manipulare si stapânire (a luptei de clasa, înclusiv si mai ales), în timp ce bogatii planetei au devenit si mai bogati, si saracii, si mai saraci. Aia de spirit, inclusiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.