Fizicianul Dragoș Tătaru:

„Generațiile tinere nu au experiența niciunui alt cutremur“

Tătaru spune că este nevoie de o societate educată pentru a face faţă unui dezastru

CUTRÉMUR, cutremure, s. n. 1. Mișcare puternică și bruscă, verticală, orizontală sau de torsiune a scoarței pământului, provocată de dislocări subterane, de erupții vulcanice etc. Un fenomen a cărui definiție o cunoaște oricine, dar ale cărui implicații nu sunt înțelese de cei mai mulți oameni. Iar acest aspect poate fi rezolvat, în opinia seismologului, doar prin educație.

Fizicianul Dragoș Tătaru explică într-un interviu pentru DECS că generațiile tinere nu au experiența niciunui alt cutremur. „Degeaba îi povestesc, degeaba îi pun filme despre nenorocirile, ororile din timpul cutremurului. Dacă nu l-a trăit, nu-l înțelege“, spune fizicianul Dragoș Tătaru. „Din păcate, cutremurele… este din fericire, că nu sunt foarte dese cutremure, dar dacă nu ai suficiente cât să ții trează conștiința omului, el tinde să uite. Nu mai menționez cutremurele mari, ele pot să sară peste o generație. Deci deja generațiile tinere nu au experiența niciunui alt cutremur. Degeaba îi povestesc, degeaba îi pun filme despre nenorocirile, ororile din timpul cutremurului. Dacă nu l-a trăit, nu-l înțelege.“

Trebuie educație

Fizicianul Dragoș Tătaru consideră că ar trebui insistat mult mai mult pe partea aceasta, dar să nu vină unilateral, adică doar din partea unui instructaj de tip armată, pentru că asta se întâmplă în clipa de față. Inspectoratele își fac treaba excelent, simulările decurg perfect, problema este că aceste simulări nu sunt însoțite și de o explicație a fenomenului care produce nevoia unei astfel de simulări. Copilului i se zice să se așeze sub masă, dar nu se transmite și informație din partea unui om specializat pe partea de inginerie civilă, care să spună: „Nu sub masă!“. Important e să ai o așa-numită reacție proactivă, și anume să știi să te uiți către un posibil loc sigur. „Pentru că mesele, în timp – și dau doar exemplul acesta – au trecut de la ceva extrem de masiv la o chestie de pal. Și atunci masa aia nu mai este la fel de sigură ca masa masivă, deci copilul, omul care reacționează, trebuie să conștientizeze că el trebuie să aibă cunoștință de locurile sigure, iar în clipa doi să încerce să le identifice și să reacționeze în cunoștință de cauză. Informația și simulările trebuie să fie însoțite de ceea ce încercăm noi să facem prin proiectele educaționale.“

Citiţi articolul integral pe gazetabucurestilor.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Idiotilor!
    Ziceti Doamne fereste si atit prostilor!
    Un singur lucru trebuie ca detasamentele de geniu ale armatei romane reinfiintate si desfiintate ISU si alte porcarii tocatoare de bani de acest gen!

  2. Marele noroc al generatiilor tinere e ca stiu sa-si faca selfie si apoi sa posteze pe retele sociale. E suficient! Mai mult i-ar obosi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.