Gest „istoric” de neputinţă al administraţiei Obama

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dispus, miercuri, scurtarea perioadelor detenţiei în cazul a 214 deţinuţi din penitenciare federale, inclusiv pentru 67 care sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă. Casa Albă a comunicat că este vorba de cele mai multe decizii de scurtare a sentinţelor luate într-o singură zi începând din anul 1900 până în prezent.

Presa despre Ocean spune că este vorba despre altceva.

În primul rând, statistica la care face referire Casa Albă pentru a demonstra că preşedintele Obama a oferit mai multe comutări de pedepse decât precedenţii nouă preşedinţi luaţi la un loc este înşelătoare, scrie The Washington Post. Preşedinţii au prerogativa constituţională de a comuta pedepse sau de a graţia. Or, Obama a comutat foarte multe pedepse, însă a semnat puţine graţieri – 70 în anii săi de mandat. Apoi, dacă este să luăm în calcul numărul de comutări şi graţieri acordate în medie pe lună, dintre ultimii nouă preşedinţi mulţi îl depăşesc în „omenie” pe Obama: J.F. Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter. Preşedintele Obama este cel mai “generos” preşedinte când vine vorba de comutări şi graţieri doar raportat la media secolului 21, nicidecum la cea a secolului 20.

În al doilea rând, comutările de pedepse şi graţierile semnate de preşedintele Obama vin într-un context electoral efervescent, imediat după ce candidatul prezidenţial republican Donald Trump a început să facă din “lege şi ordine” tema principală a campaniei sale împotriva lui Hillary Clinton. Gestul preşedintelui Obama are mare impact în Statele Unite, acolo unde numele şi poveştile din spatele multora dintre cei cu pedepsele comutate sunt mai cunoscute electoratului decât numele preşedinţilor şi premierilor din ţările aliate din Europa, iar ştirea comutării pedepselor face să curgă multă cerneală.

În al treilea rând, nu mai devreme de luna iulie, The New York Times scria despre problemele legate de penitenciarele din statele de la graniţa cu Mexicul. Este vorba de centre de detenţie private care funcţionează pe o “baza legală dubioasă” şi nu oferă condiţii pentru femei şi copii. Or, ele sunt categorisite drept centre de detenţie pentru familiile imigranţilor ilegali. Presa americană a scris că existenţa unor asemenea centre de detenţie contrazice politica administraţiei Obama de a oferi tratament omenesc celor care fug de ororile din Honduras, Guatemala sau El Salvador. Gestul recent al preşedintelui poate avea rolul de a abate atenţia de la aceste aspecte, mai cu seamă în contextul electoral.

În ultimul şi cel mai imporant rând, decizia preşedintelui Obama este un semn mascat de neputinţă. Pedepsele comutate miercuri sunt în marea lor majoritate acordate pentru infracţiuni fără violenţă, în special legate de droguri. În cei opt ani la Casa Albă, Obama ajunge la 562 de comutări de pedepse şi 70 de graţieri (în condiţiile în care în închisorile federale americane sunt 205.000 de deţinuţi, iar punându-le şi pe cele administrate de fiecare stat se ajunge la 1,3 milioane de deţinuţi).

Preşedintele Obama a vrut să se aplece asupra acestei situaţii şi administraţia sa a considerat mereu că prea mulţi oameni ispăşesc pedepse prea dure din cauza unui sistem de justiţie care este prea aspru cu cei acuzaţi de infracţiuni săvârşite fără violenţă. În 2014, preşedintele a lansat “Iniţiativa pentru clemenţă”, pentru a indentifica mii de deţinuţi condamnaţi la pedepse mari pentru infracţiuni legate de droguri, infracţiuni care potrivit noilor legi în vigoare ar fi fost mult mai mici. Sunt multe persoane condamnate la 30 de ani de închisoare în 2009 pentru că au distribuit marijuana în cantităţi mari, în condiţiile în care multe state americane au început să legalizeze consumul, spre exemplu. Lupta bipartizană din Congres a blocat însă tentativa de reformă în justiţie pe care a dorit-o Obama. Gestul său de miercuri este, în acest context, mai degrabă un semn de neputinţă sau, în cel mai bun caz, o încercare de a împinge încă puţin această reformă. Este aproape sigur că echipa lui Donald Trump nu va rata ocazia de a cataloga decizia lui Obama drept un semn de slăbiciune tipic pentru o administraţie democrată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.