Gheorghe Piperea: „e ceva în neregulă cu sistemul de «luptă» anticorupție“

În 2018, am participat la un proiect de cercetare de tip sociologic derulat de World Justice Project, destinat să măsoare, pe baza percepției nemijlocite a experților în drept, gradul (indicele) de respectare a regulilor și principiilor statului de drept (World Justice Project Rule of Law Index) într-un număr de 126 de țări ale lumii. Am primit, recent, un „certificate of contribution“, precum și o broșură cu grafice, clasamente și cifre…
Indicele maxim al statului de drept este 1 (unu), niciuna dintre cele 126 de țări vizate nefiind notată cu punctaj maxim. Prima clasată, Danemarca, are un indice de 0,9 (asta nu înseamnă, în mod evident, că e un motiv de critică, ci de laudă și admirație).

Interesanta este poziția României

Cu un indice de 0,64, România ocupă un decent loc 31 (din 126). Suntem în urma Poloniei (locul 27) și a Italiei (locul 28), dar suntem înaintea Greciei (locul 36) și cu mult înaintea Bulgariei (54) și a Ungariei (57). În timp ce nouă ni se refuză intrarea în spațiul Schengen pe motiv de corupție, totuși, Ungaria este în Schengen, deși are un indice de absență a corupției cu mult mai mic decât cel al României.

Din perspectiva indicelui statului de drept, România nu este la foarte mare distanță de Franța (locul 17) sau de SUA (locul 20), dar surclasează Turcia (locul 109), țară membra a NATO, unde SUA își garează o întreagă flota de F-16/35 și își depozitează o mare cantitate de arme nucleare (la baza Incirlik). Două țări cu care marile și necoruptele țări europene fac afaceri de anvergură, Rusia și China, ocupă dezonorantele locuri 82 și, respectiv, 88.

Și mai interesant este că, la factorul „absence of corruption“, România ocupă locul 44, cu un indice de 0,57, situându-se imediat după Malaezia, și la cinci locuri distanță de … Botswana (locul 39). E ca și când, în ultimii 15 ani de „luptă” anticorupție, am fi plătit bugetele de sute de milioane de euro anual în moneda statului Botswana. Este cert, însă, că, de vreme ce la „statul de drept” stăm binișor (locul 31), iar la factorul „absența corupției” stăm prost (locul 44), e ceva în neregulă cu sistemul de „luptă” anticorupție.

Poate tocmai faptul că, an de an, cheltuim tot mai mulți bani, în special pe bugetele serviciilor secrete (în bugetul pe anul acesta, sumele alocate serviciilor secrete depășesc 500 de milioane de euro; ăștia chiar sunt euro, nu moneda statului Botswana). Plus pensii speciale faraonice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Este adevarat ca Ungaria este in Shengen, dar parlamentarii unguri din PE ,si cei ai opozitiei ,nu scuipa pe tara lor ,oricit ad fi de ahtiati de putere.Nici presedintele Ungariei nu l-am auzit sa obstructioneze guvernu si sa il pirasca la toate forurile.Si mai presus de toate ,cetateanu maghiar ,spre deosebire de cel roman,nu injura tara natala cu orice ocazie.Romanii inca nu au invatat in 30 de ani de „democratie” ca solutia pentru schimbare este votul, nu pira la Inaltele Porti, violenta verbala si fizica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.