Gîrbovan: CSM nu are atribuții privind declasificarea protocoalelor

Președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, a spus marți seară că CSM nu are atribuții în verificarea legalității protocoalelor încheiate între SRI și parchete, ci să ceară declasificarea și publicarea lor, instituția neavând nici atribuții în privind procedura de declasificare a acestora.

„CSM nu are atribuții în a verifica „legalitatea” protocoalelor secrete dintre SRI și Ministerul Public, ci obligația, ca și garant al independenței justiției, să ceară de îndată declasificarea acestor „inginerii” și publicarea lor. (…) În privința protocoalelor dintre SRI și Ministerul Public, sau orice altă entitate a autorității judecătorești, soluția CSM trebuia să fie una simplă și imediată: să ceară Procurorului General desecretizarea de îndata a oricărui protocol semnat între Ministerul Public, sau orice alta structuăa de parchet subordonată, și SRI sau orice alt serviciu de informații”, a scris pe Facebook președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

Magistratul a mai subliniat că CSM nu are atribuții în procesul declasificării.

„CSM-ul, și cu atât mai mult Inspecția Judiciară, nu are atribuții nici în ceea ce privește procedura declasificării protocoalelor încheiate între Ministerul Public și SRI, și nici în ceea ce privește analiza legalității lor. Legalitatea unui act se constată de către instanțe, nu de către CSM sau Inspecția Judiciară. Răspunderea pentru aceste protocoale și decizia privind declasificarea lor aparține exclusiv acestor instituții, care nu se pot deroba de ele și să-și decline răspunderea propriilor decizii la alte instituții. (…) Reamintesc că în mai 2015, bazându-se tot pe o nota clasificată provenita de la SRI, CSM a respins o cerere de apărare a independenței justiției formulată de asociațiile profesionale fața de afirmatiile generalului Dumbravă privind transformarea instanțelor în „câmp tactic” pentru SRI. Pe baza acelei note secrete, CSM a hotărât că gen. Dumbravă nu a încălcat independența justiției. Nici până azi nu am aflat ce a conținut acea notă clasificată „secret de serviciu” de la SRI, deși independența justiției este un drept al fiecărui cetățean și nu poate să stea vreodata, niciodata sub semnul secretului. Precedentul din 2015 nu trebuie să fie repetat acum de CSM”, a mai spus judecătorul Dana Gîrbovan.

În urma plenului de marți, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis o serie de solicitări către instituțiile din țară, între care se numără și transmiterea unei cereri către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2005.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Se tot baga si ametita asta in vorba, ca sa se mai indoape cu niste bani de la stat facand servicii PSD. Ce ONG mai este asta cu 5 membri? E clar ca e o schema de sifonat bani de la stat si apariiile neroadei asteia mimeaza activitatea ONG-ului ei de buzunar.

    • Are mai multa importanta numarul de membri decat cele spuse de ea ? Mai mediteaza …

  2. Chiar asteptat sa se pronunte si intelepta Gîrbovan(nu puteam manca), care are o adresa falsa in Oradea pentru UNJR!Oare chiar exista sau e o holograma A3?

  3. Suspectă înverșunarea cu care Comisia pentru justiție din Parlament încearcă să acorde prerogative fără număr unui CSM dominat la ora aceasta de către o gașcă de procurori aflați în slujba oricui , numai în slujba justiției , nu ! Fac referire la tot ce a mermelit această Comisie pănă acum , fără ca să se asigure de generarea unui cadru legal de activitate a CSM-ului , pentru a se evita infiltrarea de personaje șantajabile editat … , etc !

    • De la Marea Revolutie Socialista din Octombrie , totul e suspect …… !

    • Așa o fi , tu știi mai bine cum e cu revoluția din octombrie , însă … , un lucru e cert , de cănd cu
      declasificarea protocoalelor , ai cam început să ai … frezoane !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.