Grecia, ultima şansă

FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, aşa-numita troică a finanţatorilor Atenei, precum şi François Hollande şi Angela Merkel au căzut de acord în cursul unei reuniuni desfăşurate luni seară la Berlin „să acţioneze cu şi mai multă intensitate” pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, ţară aflată în pragul incapacităţii de plată. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat cu toată discreţia preşedintelui francez şi celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiţi la dineu de Angela Merkel oficial pentru a discuta despre economia numerică. La finalul reuniunii, cu puţin înainte de miezul nopţii, cancelaria germană a informat că participanţii intenţionează „să acţioneze cu mai multă intensitate” în acest dosar şi să rămână „în strâns contact în zilele următoare”, atât „între ei, cât şi cu guvernul elen”. În schimb, conform unei surse diplomatice, citată de New York Times, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Conform cotidianului Die Welt, cei cinci participanţi au dorit să definească „o poziţie comună” pentru a face Greciei „o ultimă ofertă”, iar prim-ministrul Tsipras „ar fi primit telefon din partea troicăi”. Acest summit neaşteptat a avut loc într-un moment în care negocierile trenează între Atena şi creditorii săi, membrii UE şi FMI. Cei din urmă cer reforme concrete pentru ameliorarea competivităţii economiei Greciei şi măsuri de economie bugetară, înainte de a debloca o ultimă tranşă de ajutor de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de susţinere financiară în valoare de 240 de miliarde de euro convenit în 2010.

The Wall Street Journal scrie că într-un final creditorii au pregătit textul final în privinţa ajutorului de urgenţă. „Într-un semn că cei care au creditat Grecia au ajuns la capătul răbdării după luni de negocieri care trenează, liderii au ajuns la un acord care va fi prezentat statului elen şi care reprezintă o puternică dilemă pentru Atena”, se arată în publicaţia amintită.

Guenter Oettinger, comisar european pe economie, a declarat că este în continuare posibil ca Grecia să ajungă, săptămâna aceasta, la un acord cu creditorii internaţionali, în privinţa programului de reforme, pentru deblocarea asistenţei financiare, informează Reuters. Oficialul de la Bruxelles a spus că discuţiile au progresat în privinţa TVA, însă se menţin dezacorduri mari în domeniul modificării legislaţiei muncii şi a sistemului de pensii.

Ministrul grec al Muncii, Panos Skourletis, a declarat marţi că ţara sa nu mai poate face alte compromisuri pentru o înţelegere „bani contra reforme” şi că instituţiile internaţionale creditoare trebuie să îşi asume responsabilităţile ce le revin, conform Reuters.

Grecia ar trebui să plătească Fondului Monetar Internaţional suma de 312 milioane de euro pe 5 iunie, iar acest lucru contribuie la creşterea presiunilor. Această plată este prima din cele patru scadente în această lună, care totalizează 1,6 miliarde de euro. „Dacă vom considera că s-a ajuns la un acord, atunci vom face plata pe 5 iunie”, a spus un oficial guvernamental elen, citat de Reuters. Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se va încheia la sfârşitul acestei luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.