Grecia vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici cu până la 40%

Guvernul elen vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici, circa 15% din totalul forţei de muncă a statului, cu până la 40%, pentru a economisi un miliard de euro, potrivit planurilor discutate de executiv cu reprezentanţi ai UE, FMI şi Băncii Centrale Europene, scrie Kathimerini, citat de Mediafax.ro.

Proiectul, care elimină diferenţele de salarizare dintre ministere şi o serie de bonusuri, va conduce la reducerea salariilor a 14,5% din angajaţii publici cu 25-40%, au declarat surse pentru publicaţia elenă.

Planul autorităţilor prevede un salariu brut de bază de 780 de euro pentru angajaţii publici, acesta urmând să se aplice noilor angajaţi cu educaţie de nivel mediu. Salariul maxim, pentru cei cu studii superioare şi vechime la locul de muncă, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri mai mici vor fi păstrate.

Majoritatea angajaţilor publici, 546.000 sau 78% din total, nu vor înregistra o schimbare majoră a salariului, în timp ce pentru 7,2%, sau 52.000, remuneraţia va creşte uşor. Majorarea se datorează creşterii salariului minim în sectorul public de la 711 euro în prezent la 780 de euro.

Guvernul a calculat că schimbarea structurii de plată va conduce la o reducere cu 20% a chletuielilor pentru salariile angajaţilor. Grecia ar putea economisi astfel 200 de milioane de euro în acest an şi un miliard de euro anul următor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.