GRECO, „îngrijorare serioasă” în privința României

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri raportul despre România în care își
își exprimă „îngrijorarea serioasă” cu privire la anumite aspecte ale legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul de la București, precum și cu privire la proiectele de modificare a legislației penale.

GRECO a pregătit acest raport ca urmare a unei decizii luate la reuniunea plenară din decembrie 2017 de a efectua o evaluare extraordinară de urgență a reformelor judiciare din România, „având în vedere că acestea ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție”.

Raportul constată că amendamentele aduse celor trei legi cu privire la justiție, adoptate de Parlament în decembrie 2017, nu conțin unele dintre cele mai controversate propuneri prezentate inițial vara. Cu toate acestea, GRECO este preocupat de impactul lor potențial, inclusiv asupra structurii instanțelor și a procuraturilor. În ciuda importanței și a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost, de asemenea, pus la îndoială, potrivit organismului european.

GRECO invită România, în special, să renunțe la crearea unei noi secții pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia act de „procesul controversat” de revocare a șefului anticorupție (DNA), inițiat în februarie 2018, și își reiterează solicitarea de garanții suplimentare în ceea ce privește numirile și procedurile de concediere a procurorilor.

„GRECO este la fel de critică în ceea ce privește proiectele de modificare a legislației penale care, în opinia sa, dacă ar fi adoptate, ar contrazice clar unele dintre angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția penală privind corupția. Modificările aduse procedurii penale discutate în prezent de comisia parlamentară specială specială sunt percepute de către țările străine drept o amenințare pentru eficiența asistenței juridice reciproce.

În plus, raportul critică o serie de proiecte de legi inițiate în Senat la 21 decembrie 2017, ceea ce ar diminua considerabil incriminarea diverselor infracțiuni legate de corupție în Codul penal; de exemplu, luarea de mită și comercializarea de influență nu se mai aplică funcționarilor aleși, iar în ceea ce privește abuzul de serviciu, amendamentele vor dezincrimina complet toate faptele comise în legătură cu despăgubiri de până la 200.000 de euro.

GRECO invită România să prezinte o actualizare a situației reformelor propuse la următoarea reuniune plenară (18-22 iunie 2018) și să se abțină de la adoptarea altor amendamente în materie de drept penal care ar putea submina capacitățile sale anticorupție”, mai arată organismul european.

VEZI RAPORTUL GRECO INTEGRAL

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. DA,EI SUSTIN IN CONTINUARE BATJOCURA,UMILINTA si incalcarea flagranta a dreturilor si libertatilor omului in ROMANIA.SA LE FIE RUSINE.Nu vorbesc nimic de politia politica pe care ue si sua au impus-o in ROMANIA.CRED CA TREBUIE SA NE GANDIM SERIOS SI SA PARASIM ACEASTA ORGANIZATIE CU APUCATURI NAZISTE.Eu asa vad lucrurile.Altfel cum se explica faptul ca cei care au pus mana pe fabricile si uzinele romanesti pe doi lei sau gratis,impun exterminarea pe criterii politice exclusiv a staqngii,in timpe ce cei care au vandut tara si au saracit si infometat majoritatea populatiei sunt exceptati.!!!PANA CAND VOM MAI TOLERA?!!!

    • -Sa stiti ca si stanga a colaborat si colaboreaza din plin la cedarea bogatiilor din Romania catre corporeits,altfel obervatiile dvs. sunt juste.

  2. Extraordinar scriitorii securistilor :IR+dogiu+AV si multi altii ca voi va exprimati ingrijorarea ca veti da socoteala cindva?
    Este normal Editat caci a-ti distrus Romania!
    Securitatea din celelalte tari controleaza tara respectiva dar apara interesele propriei lor tari!
    Voi sunteti Editat si va dispretuti semenii sau concetatenii numindu-i’oamenii fara dinti”!
    Cred ca recunoasteti personajul din rindul vostru!

  3. „grecii” astia finantati pe mosh sorosh sunt interesati doar de interesele companiilor lor si vor sa distruga tot ce e companie nationala in RO. draq va mai crede, asa ca lasati vrajeala cu statu de drepti si legile justitiei!

  4. Îngrijorarea lu’ GRECO e tot ce ne lipsea acum … ! Probabil sunt îngrijorați de inepțiile partenerului lor Coldea , și o dau cu mantă … ! Să meargă la Orban în Ungaria , poate le trece îngrijorarea … !

  5. luarea de mită și comercializarea de influență trebuie să se aplice funcționarilor aleși, iar în ceea ce privește abuzul de serviciu,pragul trebuie să fie 1 leu; conflictul de interese trebuie să fie încriminat; numirile și procedurile de concediere a procurorilor, ca în Germania; văd că în ce priveşte protocoalele, GRECO tace ca porcu’n păpuşoi…

    • In ce masura se pot pronunta ei ca reorganizarea judiciara, care are fix 0 implicatii politice in decizii, v-a avea impact NEGATIV asupra luptei anticoruptie, de unde stiu ca nu o sa aiba impact pozitiv? nu stim, dar ne dam cu parerea.
      Tinand cont de faptul ca suntem campioni la condamnari ale CEDO si o sa urmeze in mod sigur o gramada ca urmare a descoperirilor din ultima perioada, plus a situatiei in care zeci-sute de persoane incep sa fie achitate dupa ani de cercetari penale si/sau trimiteri in judecata fara rezultat, este evidenta necesitatea unei sectii care sa se ocupe de anchetarea si tragerea la raspundere PENALA si CIVILA a magistratilor care-si exercita functia cu rea credinta. La momentul actual primesc o palma peste mana de la CSM cu maxim o excludere din magistratura. Ce este problematic in asta? Din pacate la noi, a ajuns o practica pentru DNA sa deschida dosare penale pe banda in urma unui simplu denunt fara ca macar sa-l analizeze… dar merge asa, sa sune bine la raportul de final de an. Daca te uiti la discursul „societatii civile” si al „oficialilor” europeni o sa constati ca toate pleaca de la „o sa, s-ar putea” si alte atentionari asupra unor evenimente pe care le vad ei posibile in gloabele de cristal…

  6. Sa vedeti ambalare la faceboocii de pe la adeverul si altii; sunt curios daca vre-unul din indignati a intrat pe pagina de web a Greco. E o tocatorie de bani care evident executa comenzi. Am ajuns sa ne dea lectii de cum trebuie sa avem legi ale justitiei de la niste golani. Tupeul e maxim. Un paregzample: guvernul francez si justitia lor au rezolvat misterul celor cateva sute de milioane de euroi imprumutati de Christina Lagarde lui Berbpnard Tapie si disparuti in neant ? Asta nu o fi coruptie ? Sau e coruptie doar cand un boulean da un telefon ca sa-si angajeze amanta la primarie ?

  7. – GRECO, adica Germania Franta, Austria Olanda,Luxemburg, Norvegia,statele in care isi au sediul central corporeits interesate de cotropirea Romaniei, avand si un program oficial in acest scop, „Restart Romania” lansat la Bucuresti de gittenstein in 2012.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.