Coșmarul lui Tișe, Împăratul gol:

Greva administrativă flancată de abuzuri, excedent, bani cheltuiți și investiții

Vestea că președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, propune administrațiilor locale intrarea în grevă administrativă a făcut deja înconjorul Internetului. Și a mediei. Care pe nedigerate a preluat comunicatul lui Tișe.
Asistăm la un asalt fără precedent al PSD-ALDE la adresa consiliilor județene performante. Singurele informații la care avem acces indică o încărcare majoră a bugetului Consiliului Județean Cluj cu cheltuieli pe care nu le-am mai avut, iar capitolul investiții este pus serios în dificultate. Aceste cheltuieli adăugate înseamnă aproximativ 35 de milioane de euro, sumă care, de fapt, nu se va mai putea regăsi în investiții. Pentru noi, 35 de milioane de euro este dublul bugetului pe care anul trecut l-am avut la dispoziție pentru drumuri județene. Mecanismele de împărțire a bugetelor sunt total lipsite de transparență și ne sunt refuzați toți indicatorii necesari creionării bugetului județean, înainte de adoptarea de către Parlament a Legii bugetului de stat, fără vreo șansă pentru amendamente. Practic, vom fi puși în fața faptului împlinit. Consider acest buget național ca fiind o răzbunare politică. De altfel, președintele PSD, Liviu Dragnea, a și inclus Clujul pe lista celor care nu mai merită bugete pentru dezvoltare. În această situație, fac apel la administrațiile publice locale care se regăsesc în situații similare nouă și le propun intrarea în GREVĂ ADMINISTRATIVĂ, ca reacție față de abuzurile noii Legi a bugetului de stat” – tună și fulgeră Tișe.

Viitorul sună bine, chiar foarte bine, dacă ne raportăm la un limbaj pompieristic. Sau pur politic. Săracii clujeni sunt în pragul disperării pentru că Mustăciosul de Teleorman le-a tăiat banii. Clujenii sunt nevoiți să ia bani de la investiții. Acest motor al economiei…. Durere! Și cu pur elan muncitoresc ne revoltăm și îndemnăm la grevă administrativă. Dar stai puțin…. ce e dincolo de cuvintele pompoase? Nimic! Formă fără fond. Sună bine, dar, vai, Împăratul e gol !
CJ Cluj e obligat la a cheltui 35 milioane euro, dublu față de bugetul avut anul trecut LA DISPOZIȚIE pentru drumuri județene. Sesizați, vă rog, expresia la dispoziție! Bun, și acum întrebare întrebătoare…Din acel buget de 17,5 milioane euro, CÂȚI BANI S-AU CHELTUIT pentru reparații drumuri județene? Plăți în valoare de cât AU FOST EFECTUATE ?! Una e să ai niște bani la dispoziție și alta e să îi cheltui. Bani la dispoziție nu înseamnă direct și automat investiții, locuri de muncă și dezvoltare pe verticală și orizontală a sectorului economic. Poți să ai la dispoziție niște milioane de euro și, din varii motive, să cheltui doar 1% din bani, investiția fiind apoi trecută la Multianuale! Și dacă doriți, atingem, tangențial, și problema motivului pentru care se cheltuie o sumă infimă: legislația care obligă acordarea unei licitații ofertantului cu prețul cel mai mic, legislația care leagă de mâini UAT–urile dacă executantul nu respectă graficele de execuție (penalizările sunt praf în ochi, existând mereu portița insolvenței sau falimentului!), și, nu în ultimul rând, dispariția de pe piață a firmelor autohtone, locale, în favoarea mastodonților internaționali. Or, un UAT cu greu are pârghii de constrângere în fața unui asemenea mastodont. Ca să nu mai vorbim de canale de comunicare. Și oare ce frici determină firmele autohtone să nu participe la licitații…
Poposind o clipită la Mustăciosul Bau Bau de Teleorman, acesta, spune Tișe, a și inclus Clujul pe lista celor care nu mai merită bugete pentru dezvoltare. Oare de ce ? Răzbunare politică? La adresa cui? A lui Tișe? Boc? A clujenilor în general ?! Să nu uităm că PSD în 2016 a obținut la Cluj un rezultat istoric. De mare ! Dar stai…. UAT Cluj Napoca a avut în ultimii patru ani un excedent (adică bani rămași, necheltuiți!) de 150 milioane €. Aproape 55 milioane € a fost excedentul din 2018. Bani necheltuiți….Tu ai mai da bani cuiva care nu i-a putut cheltui pe cei dați înainte?!
Revenind la bravul Tișe, anii trecuți a avut la dispoziție un buget confortabil. Care sunt realizările în aceste condiții? Un SMID/CMID, o pistă de aeroport…ceva ?! Vreo infrastructură? Vreun sediu cultural? Vreun parc industrial? Ceva…?!
Vorbim de abuzuri…absolut, e la modă cuvântul, ne place teribil să îl folosim. Dar, totuși, el presupune încălcarea unui act normativ. O faptă ilegală. Care o fi abuzul în acest caz? Poate că legea prevede acordarea de bani de la buget clujenilor și Mustăciosul Daddy a încălcat această prevedere. Sau o fi doar o figură de stil… o licență tișeiano-păuneliană.
Și, până la urmă, ce e greva administrativă? Greva fiscală, Ok, pricepem, e situația în care contribuabilul refuză să își plătească taxele. O gargară ieftină, întrucât statul, invariabil, va apela la forța coergitivă a sa, adică va lua măsuri împotriva contribuabilului – popriri, executări silite – și tot își va recupera creanța. Dar la ce îndeamă Tișe?! Ce e greva administrativă, totuși?! Media a îngurgitat comunicatul fără nici un efort de gândire…ce e greva administrativă? Administrația publică e formată din instituții și autorități publice, ce cuprind anumite structuri ale administrației și care realizează o activitate specifică, activitate ce permite organizarea executării în concret a legii. Adică executarea anumitor prestații către populație, o bună funcționare a serviciilor publice deci. La ce îndeamnă Tișe? Neasigurarea serviciilor publice către populație? O grevă a funcționarilor din adminstrația publică? O nesupunere în fața Legii a personalului din UAT –uri?! Mister….

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Petean 155 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ce îl recomandă pe acest Tise să stea în fruntea unui județ de atâta vreme? Blocul de 10 etaje care și l-a trântit obraznic, între altele, în centrul istoric al Clujului, în Pța Mihai Viteazul, viz-a-vis de cel al specialistului în mașini agricole și mașinațiuni de tot felul, aglomerând nepermis o zonă deja aglomerată a orașului, ca să nu mai întrebăm din ce bani?
    Județul arată sinistru. Vedeți intrarea în Cluj de pe Dealul Feleacului și tot traseul din satul Feleac. Horror!!

  2. Ce îl recomandă pe acest Tise să stea în fruntea unui județ de atâta vreme? Blocul de 10 etaje pe care și l-a trântit obraznic, între altele, în centrul istoric al Clujului, în Pța Mihai Viteazul, viz-a-vis de cel al specialistului în mașini agricole și mașinațiuni de tot felul, aglomerând nepermis o zonă deja aglomerată a orașului, ca să nu mai întrebăm din ce bani?
    Județul arată sinistru. Vedeți intrarea în Cluj de pe Dealul Feleacului și tot traseul din satul Feleac. Horror!!

  3. Domnule Petean, bau bau de Teleorman nu a adus banii la bugetul national de sub fusta Irinucai! Acesti bani sunt banii clujenilor, bucurestenilor, constantenilor, timisenilor si bihorenilor care contribuie la PIB, care au cetateni instariti ce isi permit sa plateasca taxe si impozite, nu al teleormanenilor! E absolut normal ca cei care contribuie mai mult la buget sa isi doreasca sa isi ia banii inapoi. E treaba lor ce fac cu ei , nu a dumneavoastra! Ei au facut banii, ei sa ii cheltuie nu bau bau cu pomeni electorale!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.