Măsuri radicale după gripa porcină

Creşterea porcilor, sub semnul întrebării

Veşti proaste pe bandă rulantă pentru cei care au rămas fără porci după ce animalele au fost sacrificate din cauza gripei porcine.

Un document publicat  de Agrointeligenţa arată că „Gospodăriile în care au fost depistaţi porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice «fără posibilitatea repopulării»“.

 

Documentul prevede, între altele, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.

În urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate: 1 – depopularea în jurul fermelor; 2 – respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine”, arată documentul citat.

Potrivit înscrisului, pentru depopularea în jurul fermelor se propune depopularea pe raza a minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus. Potrivit Agrointeligenţa, documentul a fost elaborat şi aprobat în 29 august.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat marţi în judeţul Galaţi, în localitatea Tudor Vladimirescu, în extravilanul căreia, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost sacrificaţi 15 porci din cauza virusului. De data aceasta, pesta a apărut într-o gospodărie. Numărul porcilor sacrificaţi din cauza infestării cu virsurul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete, boala evoluând în 11 judeţe şi 190 de localităţi – 826 de focare, a anunţat, la începutul lunii septembrie, ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Eram cu totul si cu totul intamplator la o coada la un service gsm din zona Unirii, Bucuresti, si un tip mai brunetel, nu era arab, dar nici roman, spunea ceva de tarile nordice si fermele de crestere a porcilor, cum ca datorita masei mari de populatie islamica di aceste tari, se cere tot mai intens inchiderea fermelor de crestere a porcilor din acele tari, iar zvonul cu pesta porcina de acolo si-ar avea originile, urmand ca acele ferme sa se mute la noi in tara, unde si pesta va fi eradicata iar cresterea grasunilor se va face de catre suedezi si norvegieni. Poveste am auzit poveste v-am spus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.