„Grupul Monaco” și dosarele sale penale

La cinci ani de la moartea unuia dintre cei mai grei membri ai Grupului de la Monaco, Dan Fischer, apropiații acestuia implicați în ultimul mare proiect dezvoltat de el în România au ajuns inculpați pe rolul Tribunalului București, într-un proces de evaziune fiscală de câteva milioane de euro.

Este vorba despre Silver Mountain, Poiana Brașov, care a fost iniţiat în 2008, iar planurile prevedeau o investiţie de 300 de milioane de euro pentru construirea unor blocuri cu apartamente de lux, un hotel Radisson, club de tenis și alte facilităţi.

După moartea lui Fischer proiectul a intrat în colaps, firma care gestiona afacerea intrând în insolvență și fiind ulterior vândută către un fond de investiții. Firma contractată să construiască inițial a fost Concefa de la Sibiu, deținută de Horațiu Cercel.

Un dosar penal pornit de la Parchetul Tribunalului București și ajuns într-un final la Parchetul General și în care cercetările vizau contracte fictive încheiate de compania grecească Intrarom i-a adus însă în fața procurorilor și pe cei implicați, într-un fel sau altul, în proiect. Astfel, Horațiu Cercel a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru o evaziune fiscală de 1.151.686 lei (echivalent a 272.372 euro). Anchetatorii spun că în perioada 2009-2011 Cercel a înregistrat în contabilitatea firmei Concefa cheltuieli fictive în baza unor facturi fiscale emise de o firmă-fantomă controlată de un anume Lucică Dumitrache. Acesta din urmă este personajul de la care a început investigația procurorilor, ei descoperind că Dumitrache controla o serie de firme folosite pentru a emite facturi necesare pentru înregistrarea de cheltuieli fictive.

Partenera lui Fischer, gaură la buget

În afara lui Horațiu Cercel, un alt nume important cu legături directe cu Dan Fischer, din dosarul aflat acum la Tribunalul București, este cel al Ancăi Rusu. Potrivit Parchetului General, Rusu a deținut funcții de conducere „în companii mari din activitatea IT și construcții: SC Intrarom SA, SC Siveco SA, SC Romsoft SRL, SC INR Management Real Estate SRL“. INR Management Real Estate este chiar societatea care trebuia să dezvolte proiectul Silver Mountain de la Poiana Brașov. Pe lângă aceste societăți, Anca Rusu a mai fost și administrator al Tehno Team Construct Silver, firmă deținută de asemenea de Dan Fischer. Și Tehno Team Construct Silver se află în vizorul procurorilor, aceștia formând un alt dosar în care vor verifica relațiile comerciale dintre firma lui Fischer și grecii de la Intrarom. În cazul lui Rusu, procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 47.373.767 lei. Banii provin din înregistrarea unor cheltuieli fictive pe SC Intrarom prin facturarea unor servicii care nu s-au efectuat, de fapt, niciodată, de către firme-fantomă.

Martor în dosarul Blejnar, inculpat alături de oamenii lui Fischer

Un alt inculpat important din dosarul amintit este Mihail Popazov, jucător important pe piața afacerilor din IT. Acestuia i s-a reținut o evaziune fiscală de 1.554.186,08 lei, prin aceeași metodă a facturării unor servicii fictive către firme-fantomă controlate de Lucică Dumitrache. Popazov este unul dintre martorii audiați de DNA Ploiești în dosarul în care procurorii l-au trimis în judecată pe fostul șef ANAF Sorin Blejnar. DNA susține că Blejnar a acceptat să primească drept comision 20% dintr-o serie de contracte încheiate de ANAF cu companii private, în special Romsys, unde era acționar Horațiu Berdilă, principalul denunțător din cauză.

Fischer a îngropat Concefa

Constructorul inițial al proiectului Silver Mountain, firma sibiană Concefa, a intrat în insolvență încă din 2011. Administratorul judiciar desemnat, Casa de Insolvență Transilvania, susținea în raportul privind cauzele prăbușirii că derularea contractului de la Poiana Brașov cu firma controlată de Dan Fischer este unul dintre motivele căderii societății de construcții. Asta, pentru că firma de construcții a ieșit în pagubă constând în pierdere operaţională pe lucrări realizate, dar neacceptate de către beneficiar, şi executarea unor garanţii constituite – valoarea cumulată a acestora ridicându-se la peste 20 mil. lei.

În 2014, Silver Mountain era preluat de BCR. Doi ani mai târziu, BCR desemna consultantul imobiliar Knight Frank România să facă demersurile necesare pentru a scoate la vânzare proiectul imobiliar de lux de la Poiana Brașov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristi Ciuperca 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.