Guvernarea, transformată în teatrul absurdului

guvern-guvernare-ministri

Șeful statului Klaus Iohannis încearcă să se împotrivească modificărilor pe care alianța de guvernare vrea să le opereze pe legile justiției, însă fără prea multe argumente și apelând la diverse subterfugii.

Cu temele parțial nefăcute a fost prins șeful statului și în momentul în care i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă. Și asta, pentru că șeful statului nu are în prezent nicio pârghie constituţională prin care să poată demite premierul. Erorile lui Iohannis s-au transformat rapid în muniție oferită gratuit puterii. Ba mai mult, ideile președintelui au fost taxate până și de un lider al opoziției, enervat de planurile fără acoperire ale lui Iohannis. Fostul șef al statului Traian Băsescu a demontat public declarațiile pe care Klaus Iohannis le-a făcut referitor la legile justiției. Imediat, și din rândurile PSD s-au desprins mai multe voci care l-au criticat pe actualul șef al statului. Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiției, acuză că decizia lui Iohannis este una irațională, iar obiectivul său este cel de a bloca activitatea Parlamentului și a Curții Constituționale. În replică, liderii alianței de guvernare se pregătesc să boicoteze recepția dată de Președinție de Ziua Europei.

Relația instituțională sau poziționările publice?

Președintele Klaus Iohannis le-a trimis deja liderilor PSD și ALDE invitațiile pentru recepția de Ziua Europei, imediat după ce s-a poziționat, din nou, împotriva intențiilor puterii privind legile justiției. Supărați după incidentul solicitării demisiei premierului Dăncilă, liderii alianței, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, intenționează să-i dea o lecție șefului statului. Aceștia ar urma să refuze să meargă la Cotroceni, la recepția anuală organizată de Administrația Prezidențială. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a refuzat să precizeze, acum două zile, dacă va onora invitația, lăsând această chestiune în aer. „Haideţi să separăm lucrurile – una este relaţia instituţională, altele sunt atitudinile şi poziţionările de ordin politic. Le pun pe fiecare în căsuţa care trebuie. Eu sunt obligat să colaborez şi fiecare dintre noi este obligat să colaborăm instituţional. Avem această obligaţie care decurge din întreg cadrul constituţional şi legislativ. Sigur că acest lucru se va întâmpla. Ceea ce ţine de relaţia politică e într-un alt registru“, declara președintele Senatului. În ciuda faptului că Tăriceanu s-a ascuns în spatele vorbelor, spunând că va analiza oportunitatea participării la recepția de 9 mai, acesta nu are de gând să meargă la Președinție. Surse din interiorul Coaliției susțin că președintele Senatului le-ar fi cerut și miniștrilor ALDE să boicoteze evenimentul și să se poziționeze alături de Viorica Dăncilă și de colegii de la PSD.

Jocul lui Dragnea făcut de ALDE

Sfidarea lui Klaus Iohannis venită și din partea celor de la ALDE face parte din amplul război dintre Liviu Dragnea, președinte și PNL pe legile justiției. Modificările propuse de putere sunt acceptat de către liderul PMP, Traian Băsescu, pentru că acestea vor putea smulge din ghearele justiției mai mulți apropiați de-ai săi, printre care și Elena Udrea. Și o parte din liberali sunt favorizați de viitoarele modificări, însă li s-a spus în partid că, dacă sunt mulțumiți, mai bine să tacă și să își lase colegii fără niciun fel de problemă să vocifereze public. Conflictul izbucnit între Palatul Cotroceni, cel al Parlamentului și Palatul Victoria pe tema strămutării ambasadei din Israel este încă un motiv pentru care este puțin probabil ca reprezentanții PSD să accepte invitația președintelui Iohannis. Pentru liderul PSD Liviu Dragnea a devenit o tradiție să evite recepția de la Cotroceni. În 2016, Liviu Dragnea nu a fost invitat la celebrarea Zilei Europei. În schimb, anul trecut, liderul PSD a primit o astfel de invitație, dar nu i-a dat curs.

Comisia de la Veneția și calendarul salvator

Decizia președintelui privind trimiterea la Curtea Constituţională a întregului pachet de legi ale justiţiei şi sesizarea Comisiei de la Veneţia se vrea o soluție care să blocheze intențiile puterii. Klaus Iohannis încearcă să tărăgăneze lucrurile în limitele constituționale. Și asta, pentru că, potrivit programului organismului internațional, Comisia de la Veneția se întrunește abia în a doua jumătate a lunii iunie în ședință plenară. În cazul în care experții Comisiei de la Veneția vor  desființa modificările propuse de PSD, fie majoritatea guvernamentală va renunța la acest pachet de legi, fie CCR va fi nevoită să analizeze din nou legile justiției și să oblige Parlamentul să reia dezbaterea și să vină cu noi amendamente pentru a le pune în conformitatea cu standardele europene în domeniu. În prezent, două dintre cele trei legi ale justiției se află la Președinție pentru promulgare. Cea de-a treia mai are nevoie de câteva ajustări în Parlament, în conformitate cu ultima decizie a CCR înainte să ajungă la Cotroceni. Legile ­Justiţiei au fost contestate de două ori la Curte de către PNL, USR şi ÎCCJ. CCR a operat unele ajustări, eliminând din ­proiecte o parte din modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Articol tendentios, scris de un ” gurnalist „. De unde-ai aparut Dumitrescule? Sau nu te cheama asa?

  2. O analiza transformata in teatrul absurdului! Pentru ca titlul i se potrivea Anticonstitutionalului din Deal care a incalcat a mia
    oara Constitutia, nu a actionat ieri „la limita Constitutiei”, cum se afirma sibilinic in articol. Toate actiunile si declaratiile
    din acesti aproape 4 ani au incalcat grav Constitutia, iar sustinerea neconditionata a slugii lui Basescu, seful amandurora, arata
    o disperare animalica a capilor statului securist paralel! Insa grozavia a fost atinsa de doua declaratii halucinante, aceea privind
    pe EVREI, ca si cum am fi pe vremea GEG-ului, si amenintarea adresata CCR. Acesta este TEATRUL ABSURDULUI…

  3. Domnule laurentiu,va faceti prea multi ca nu intelegeti ca Iohannis „i-a cerut demisia”,nu ca „nu poate sa o demita”!Si dumneata poti cere public demisia gemenelor VV Dancila (Viorica respectiv Vasilica) dar doar parlamentul o poate demite ,daca gemenele refuza,stim toti asta ,banuiesc ca si Iohannis,!Dar trebuie sa traiesti si dumneata vorba aia „si popa traieste/din cate slujeste”!Mai departe:”Supărați după incidentul solicitării demisiei premierului Dăncilă, liderii alianței, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, intenționează să-i dea o lecție șefului statului. Aceștia ar urma să refuze să meargă la Cotroceni… „Ma faci sa rad cu lacrimi,ii se rupe lui Iohannis de prezenta penalilor!Ghiveci calugaresc nu articol!In loc sa detaliezi de ce vor penalii legislatia asta suprepermisiva,in deraderea furatului popor !

    • Domnule Booyaka, sunt foarte multi prosti in tara asta care nu inteleg ca cererea de demisie adresata Vioricai Dancila nu este institutionala ci ii cere o demisie de onoare, pentru ca desi Iohannis ca Presedinte i-a acordat o sansa investind-o in mod surprinzator Prim Ministru, aceasta a dezamagit o tara intreaga. Evident ca domnul Presedinte stie ca nu are parghiile constitutionale pentru a o destitui pe Viorica Dancila, doar are o intreaga echipa de consilieri de in jur, dar domnul Presedinte i-a batut obrazul in fata intregii lumi Primului Ministru caruia el personal i-a acordat incredere la investire, pentru porcariile pe care a fost capabila sa le faca intr-un timp atat de scurt. Cum pot unii oameni sa inteleaga si sa comenteze altceva, chiar si ziaristi fiind unii dintre ei, eu nu inteleg. De unde atata prostie? Parca romanii erau mai destepti. AAu fost suficienti 28 de ani de ciuma rosie pentru ca si oamenii sa se strice, nu doar economia sa dispara si datoriile sa reapara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.