Guvernul vrea din nou coplata serviciilor medicale

​​Guvernul se pregătește să introducă, din nou, coplata serviciilor medicale, „în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic” prin Ordonanță de Urgență. Proiectul este fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății și arată că „neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.”

În proiect nu se preciează despre ce sume este vorba – cât ar urma să coste coplata serviciilor medicale. De altfel, infopacienti.ro, portal de informații dedicat pacienților, scrie despre proiectul Ordonanței că „Textul nu este însă clar și lasă și impresia de a nu fi finalizat, ultima frază care trebuia să enumere lista serviciilor medicale, la care se poate adăuga contribuția personală a pacientului este terminată cu două puncte înainte de semnătura primului-ministru.

Textul care aduce modificarea art. 230 din legea 95/2006: ”să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.

Următorul paragraf ar trebui să clarifice care sunt serviciile medicale la care se poate adăuga contribuția personală a pacientului, însă lista nu este publicată, după se poate vedea mai jos.

 

Precizări de la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a emis o informare în care arată că „nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat”.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, „proiectul pus în dezbatere publică urmarește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publică.”

Adrian Wiener: „S-a ajuns la fundul sacului“

Intenția Guvernului de a reintroduce coplata e deja contestata.  Senatorul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad, a scris pe FB.

„Guvernarea PSD/ALDE reintroduce coplata în spitale; 
2 ani de guvernanță iresponsabilă, de decizii inepte, de incompetență și impostură a împins România în pragul falimentului. 
După ce, la sfârșitul anului trecut Teodorovici a rechiziționat taxa de viciu (1,6 mld lei) la bugetul consolidat după ce prin infama OUG 114 bugetul Sănătății mai pierde 2 mld (prin scutirea de CASS a încă 600.000 de angajați) iată că s-a ajuns la fundul sacului. 
“Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.” “

 PALMED salută inițiativă, dar critică termenul de „coplată“

PALMED salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a introduce în Legea Sănătăţii termenul de contribuţie personală, opţiune ce are drept scop, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.

Termenul de coplată folosit în ultimele două zile pentru a defini contribuţia personală este unul nepotrivit, întrucât sunt două situaţii distincte. Coplata este legiferată şi se aplică potrivit normelor actuale. În acest moment discutăm despre contribuţie personală ca aport absolut necesar pentru o funcţionare optimă a sistemului medical, în beneficiul pacienţilor. Subfinanţarea şi gestionarea ineficientă a banilor din sistemul medical sunt două aspecte care generează o dezbatere continuă cu privire la serviciile de sănătate. Apar şi se dezvoltă proceduri noi – investigaţii, tratamente, medicamente etc. – şi necesitatea de investiţii este constantă dacă vrem să servim obiectivul enunţat – un act medical de calitate. În acest context, presiunea pe buget este în creştere, iar soluţiile nu doar că sunt de dorit, ci este o nevoie urgentă de a fi identificate şi aplicate”, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

În practică, este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical. Acolo unde există diferenţe între costul decontat şi cel real, ele pot ajunge până la 70%. Vorbim despre analize de laborator, despre investigaţii de imagistică şi despre alte servicii medicale extrem de solicitate.

În sens strict, contribuţia personală este definită ca “parte cu care contribuie cineva la o acţiune sau la o cheltuială comună”. În fapt, contribuţia personală vine să acopere diferenţa argumentată anterior, existentă sau viitoare, cu scopul creşterii beneficiilor primite. În termeni specifici sectorului medical, contribuţia personală ar putea reprezenta o sumă plătită în mod direct pentru servicii medicale, tratament şi medicatie. Pentru sumele astfel încasate, furnizorii de servicii medicale şi medicamente eliberează facturi. Beneficiile unei astfel de reglementări sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, într-un sistem care răspunde tot mai greu nevoilor pacieţilor.

  1. Din perspectiva sistemului public. Bugetul public de asigurări  de sănătate ar putea fi degrevat de o parte a cheltuielilor pe care le are şi le-ar avea pentru servicii în lipsa contribuţiei personale. Serviciile ar putea fi asigurate printr-un act medical de o calitate în creştere constantă în condiţiile asumării costului real al serviciului medical şi ale reglementării atragerii de fonduri.
  2. Din perspectivă individuală. Asigurații pot avea un stimulent financiar imediat (deductibilitate fiscală) pentru sumele suplimentare pe care sunt dispuși să le plătească pentru servicii de o calitate superioară.

Textul care aduce modificarea art. 230 din legea 95/2006: ”să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”.

Următorul paragraf ar trebui să clarifice care sunt serviciile medicale la care se poate adăuga contribuția personală a pacientului, însă lista nu este publicată.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îşi exprimă disponibilitatea pentru un dialog constructiv privind introducerea contribuţiei personale. Ne exprimăm întreaga susţinere pentru realizarea scopului comun pe care îl avem împreună cu autorităţile din domeniu: acela de a oferi un serviciu medical de calitate populaţiei.

Coplata serviciilor medicale din spitale a mai fost introdusă în anul 2013, în mandatul de ministru al Sănătății al lui Eugen Nicolăescu, dar in timp s-a renunţat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Prostie. Altceva mai bun de facut nu au gasit. Se sifoneaza bani din sistem la greu. O simpla internare pentru o operatie de polipi cu 5-6 zile de internare 13000 de lei nota de plata la externare, adica vreo 3000 de euro. Hei aude cineva. Ce COPLATA? CO FURACIUNE. la medicamente, mafie, la dezinfectanti mafie etc

  2. Bre:
    Spitale: NU!
    Tratament eficient care sa vindece: NU!
    Medici cu bun dimt si omenosi: NU!
    Coplata: DA!
    Ce inseamna asta,socialistilor cu mentalitate si reforma de dreapta?

  3. Dragnea a investit in salariile bugetarilor,nu in autostrazi,ca autostrazile nu il voteaza!S-a ajuns ca medicii sa fie platiti mai mult decat onorabil,dar lacomia proverbiala nu poate fi eradicata!daca medici de mii de euro pe luna nu isi pot „permite” sa isi igienizeze cabinetul,e prea scump,ii costa 1 litru de vinaorm 8-10 lei!Prefera sa lucreze in niste conditii deplorabile,doar banul sa iasa …sa se ocupe statul sau primaria de curatenia care ar trebui sa fie permanenta in meseria asta..

  4. @ Contribuabilii nu obligația constituțională de plăti pentru serviciile medicale alte sume decât cele stabilite pentru organizarea asistenței medicale și a sistemului de asigurări sociale, conform articolelor 34 și 56 din Constituție ?

  5. Nu mai au bani sa fure borfasii trebuie sa faca economii de undeva.Baga coplata mumamumelor lor de borfasi nu ajunge ca sistemul e de lumea treia.Tara a cincea cea mai bogata din Europa daca nu a treia.Asa ii cand guverneaza idiotii,hotii,interlopii,banditii slugoi.Au si comit zi de zi un genocid asupra acestui popor.Romanul ar trebuii intr-o suflare sa puna mana pe furci benzina securi buldozere si sa ii rada de la judete la centru .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.