Hârtiile oficiale (43)

3. Hârtiile oficiale provenite din comunicate amplu difuzate de către anumite foruri profesionale sau organizaţii civice (continuare)

Un alt capitol special îl reprezintă

Hârtiile oficiale din perioada campaniilor electorale

În lupta electorală, staff-urile candidaţilor se întrec în a transmite cât mai multe informaţii în sprijinul şefului lor. Aceste mesaje pot fi adresate întregului electorat, în special unui electorat ţintă, pot fi incluse „în treacăt“ în materiale aparent neutre şi pot fi replici acide la adresa contracandidaţilor. Autorii pot fi profesionişti în domeniu, membrii formaţiunii ori simplii simpatizanţi, precum şi candidaţii înşişi. Ele, hârtiile oficiale din perioada campaniilor electorale, vor conţine angajamente, promisiuni şi criticarea fără milă a rivalilor. Toate transmise pe suport de hârtie, pe suport electronic, prin emisiunile electorale, în banere afişate pe stâlpi, pe pereţii caselor, în vitrinele magazinelor, pe ferestrele simpatizanţilor, pe mijloacele de transport sau, subliminal, în toate acestea şi în multe alte locuri. În afară de propaganda electorală deschisă, nu trebuie uitate nici hârtiile oficiale ce ţin de strategia de partid, adică mesajele dintre diferitele structuri ale formaţiunii politice. Acestea nu sunt destinate publicului, sunt secrete şi păzite cu străşnicie. Pot fi totuşi considerate oficiale pentru că, dacă se descoperă o mânărie prin intermediul lor, asemenea acte pot deveni probe ale unui dosar penal.

Revenind la hârtiile destinate întregului electorat, trebuie spus că ele, deşi oficiale, nu e obligatoriu să aibă antet, număr de înregistrare, dată, titlu, conţinut – adică ce transmite – semnături (şi ştampilă, după caz). De pildă, fluturaşii distribuiţi pe stradă sau îndesaţi în cutiile poştale. Şi nici măcar în materialele de presă. Acestea descriu în tonuri cât se poate de favorabile aspecte din activitatea plină de abnegaţie a candidatului faţă de onor poporul. Aspecte şi – Slavă Domnului! – nu toată viaţa şi munca respectivului. Iată un amănunt nu lipsit de importanţă: nu trebuie spus tot, ci doar ceea ce este necesar! („Bine, veţi zice, pe bună dreptate, acesta este un adevăr indicat în orice împrejurare!“ Da, însă, veţi constata, în perioada electorală, lucrurile sunt mult mai accentuate.) Nici chiar într-un material ce depăşeşte dimensiunile unul clip, nu trebuie respectate toate regulile din presă. Să luăm, de pildă, „Regula celor 5 W + H“, obligatorie pentru ca o ştire să poată fi considerată validă (Who Where What When Why + How), dar deloc obligatorie în campania electorală. Şi nici măcar indicată! Iată şi câte un exemplu pentru fiecare caz:

  1. Un angajament electoral căruia îi lipseşte „Who“ („Cine“):

„… de asemenea, dată fiind realitatea că în cartierul 29 Februarie trăiesc, după datele furnizate de ultimul recensământ, un număr foarte mare de persoane în vârstă, se preconizează ca în următorii doi ani să se deschidă din fondurile Primăriei două centre de asistenţă pentru bătrâni. Acest lucru se va realiza printr-o asociere stat-privat, creându-se în acest scop o societate pe acţiuni.“

După ce domnul Ragnar Ionescu a reuşit să-l învingă într-un scrutin extrem de strâns pe domnul Filip I. Rusănescu şi au trecut cei doi ani fără a se auzi de vreun centru de asistenţă pentru vârstnici, opoziţia prin acelaşi domn Filip I. Rusănescu l-a atacat dur în presă pe domnul Ragnar Ionescu, reproducând pasajul de mai sus şi subliniind „încă o promisiune dintre cele multe ce n-au fost onorate“. Domnului Ragnar Ionescu nu i-a venit deloc greu să contraatace, cerând ca onor populaţia să citească exact textul cu pricina, unde nimeni nu va găsi vreodată scris că dânsul, adică domnul Ragnar Ionescu, s-ar fi angajat la ridicarea acelui centru de asistenţă, el doar amintind promisiunile neonorate de atâţia ani ale diferitelor administraţii. Dar domnul Ragnar Ionescu i-a mulţumit, totuşi, domnului Filip I. Rusănăscu că a ridicat această problemă şi a promis ca îndată ce se vor găsi fonduri, nimeni – absolut nimeni! – nu va putea împiedica ridicarea unei construcţii moderne, înzestrată cu toate utilităţile şi cu personal calificat menită să facă viaţa mai uşoară pentru seniorii , care prin sudoarea muncii lor au făcut posibil să avem astăzi măcar şi puţinul de care dispunem.

  1. Un angajament electoral căruia îi lipseşte „Where“ („Unde“):

„… de asemenea, dată fiind realitatea că, după datele furnizate de ultimul recensământ, avem un număr foarte mare de persoane în vârstă, se preconizează ca în următorii doi ani să se deschidă din fondurile Primăriei două centre de asistenţă pentru bătrâni. Acest lucru se va realiza printr-o asociere stat-privat, creându-se în acest scop o societate pe acţiuni.“

După ce domnul Ragnar Ionescu a reuşit să-l învingă într-un scrutin extrem de strâns pe domnul Filip I. Rusănescu şi au trecut cei doi ani fără a se auzi de vreun centru de asistenţă pentru vârstnici, opoziţia prin acelaşi domn Filip I. Rusănescu, l-a atacat dur în presă pe domnul Ragnar Ionescu, reproducând pasajul de mai sus şi subliniind „iarăşi o promisiune dintre cele multe ce n-au fost onorate“. Domnului Ragnar Ionescu nu i-a venit deloc greu să contraatace, cerând ca onor populaţia să citească exact textul cu pricina, unde nimeni nu va găsi vreodată scris că dânsul, adică domnul Ragnar Ionescu, s-ar fi angajat la ridicarea acelui centru de asistenţă tocmai în cartierul 29 Februarie, el doar amintind promisiunile neonorate de atâţia ani ale diferitelor administraţii referitoare la situaţia acelor persoane. Dar domnul Ragnar Ionescu i-a mulţumit totuşi domnului Filip I. Rusănăscu că a amintit această problemă şi a promis ca îndată ce se vor găsi fonduri, nimeni – absolut nimeni! – nu va putea împiedica ridicarea unei construcţii moderne, înzestrată cu toate utilităţile şi cu personal calificat menit să facă viaţa mai uşoară pentru seniorii care prin sudoarea muncii lor au făcut posibil să avem astăzi măcar şi puţinul de care dispunem.

  1. Un angajament electoral căruia îi lipseşte „What“ („Ce“)

„… de asemenea, dată fiind realitatea că în cartierul 29 Februarie trăiesc, după datele furnizate de ultimul recensământ, un număr foarte mare de persoane în vârstă, se preconizează ca în următorii doi ani să se deschidă din fondurile Primăriei numeroase facilităţi pentru bătrâni. Acest lucru se va realiza printr-o asociere stat-privat, creându-se în acest scop o societate pe acţiuni.“

După ce domnul Ragnar Ionescu a reuşit să-l învingă într-un scrutin extrem de strâns pe domnul Filip I. Resănescu şi au trecut cei doi ani fără a se auzi de vreun centru de asistenţă pentru vârstnici în cartierul 29 Februarie, opoziţia prin acelaşi domn Filip I. Rusănescu l-a atacat dur în presă pe domnul Ragnar Ionescu, reproducând pasajul de mai sus şi subliniind că „încă o promisiune dintre cele multe n-a fost onorată“. Domnului Ragnar Ionescu nu i-a venit deloc greu să contraatace, cerând ca onor populaţia să citească exact textul cu pricina, unde nimeni nu va găsi vreodată scris că dânsul, adică domnul Ragnar Ionescu, s-ar fi angajat punctual la ridicarea vreunui centru de asistenţă, el doar amintind promisiunile neonorate de atâţia ani ale diferitelor administraţii. Dar domnul Ragnar Ionescu i-a mulţumit totuşi domnului Filip I. Rusănăscu că a amintit această problemă şi a promis ca îndată ce se vor găsi fonduri nimeni – absolut nimeni! – nu va putea împiedica ridicarea unei construcţii moderne, înzestrată cu toate utilităţile şi cu personal calificat menit să facă viaţa mai uşoară pentru seniorii care prin sudoarea muncii lor au făcut posibil să avem astăzi măcar şi puţinul de care dispunem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.