Hârtiile oficiale (6)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

  1. Hârtiile oficiale importante (doar) pentru întregul popor

Spre deosebire de hârtiile oficiale privind întreaga omenire, hârtiile oficiale importante (doar) pentru întregul popor legiferează şi legalizează strict glorioasa mândrie naţională, în contrast evident cu decadenţa – ca să nu spunem cu „barbaria“ – din jur.

De pildă, în decursul timpului, proprietatea privată a fost socotită sfântă în unele locuri şi doar o consecinţă a raptului în alte locuri. Ba mai mult, uneori în acelaşi spaţiu, dar în perioade diferite, proprietatea privată a fost privită total diferit. Aşa că regimurile hotărâte şi totalitare au emis hârtiile oficiale ce au venit să niveleze în spirit înalt democratic proprietatea privată, hârtii ce au adus la cunoştinţa ticăloşilor proprietari că din clipa aceea nu mai sunt proprietari, ci doar ticăloşi. (Iar ticăloşia, desigur, se penalizează. Prin intermediul unor hârtii oficiale. Tot desigur!)

Aşadar, hârtiile oficiale pentru întregul popor au putere absolută doar pentru un anumit întreg popor. Pentru alt popor, ele nu au nici o putere, deci nu există. De aici, deosebirile de nivel de trai, de nivel de conştiinţă, antagonismele de tot felul între un popor şi un alt popor. Fiind vorba de deosebiri, ele se evidenţiază în primul rând prin tradiţii. Care sunt sfinte! Cine nu le respectă – sunt şi dintre aceia, nu mulţi, dar sunt şi dintre aceia! – cine nu respectă tradiţiile este pedepsit. Lucru statuat prin hârtiile oficiale importante pentru întregul popor. Când cei ce emit hârtiile oficiale le modifică, uneori doar făcând din propoziţii afirmative propoziţii negative, alteori completându-le în virtutea progresului – care are o dinamică în spirală -, când cei ce emit hârtiile oficiale le modifică, atunci bineînţeles se modifică şi tradiţiile. Care venind din trecutul de aur, sunt sfinte. Şi cine se poate opune unor tradiţii sfinte fără a risca dă devină un zombi birocratic? (Aşa cum am precizat, nu uitaţi, murim treptat: fără certificatul de deces, argumentele cu ultima suflare şi dispariţia obiectelor dragi ale defunctului n-au nici o valoare!)

Nici în privinţa hârtiilor oficiale importante pentru întregul popor, destinatarii nu trebuie să-şi bată capul cu ele. Pentru formularea hârtiilor oficiale importante pentru întregul popor sunt suficienţi conducătorii mai mari şi, respectivi, mai mici. Dacă n-ar fi ei, n-ar exista nici hârtiile oficiale importante pentru întregul popor; Or, cum bine se ştie, nimic n-a fost creat fără rost. Nici măcar conducătorii mai mari şi, respectiv, conducătorii mai mici! Fără ei, n-ar fi decât haos.

  1. Hârtiile oficiale importante (doar) pentru noi, adică (doar) pentru o parte din popor

Chiar dacă facem parte din întregul popor, unele hârtii oficiale ne privesc doar pe noi, adică (doar) pe o parte din popor. În unele orânduiri nedrepte, multă lume nu avea statut de cetăţean cu drepturi egale, aşa că pentru acele categorii existau alte reglementări. Însă acele categorii, nefiind considerate ca făcând parte din popor, nu ne vom referi la astfel de situaţii. La fel cum nu ne vom referi nici la societăţile bazate pe càstele tradiţionale. Ne vom restrânge doar la o societate unde fiecare individ are drepturi egale cu ceilalţi indivizi, chiar dacă în mod concret o asemenea societate – Slavă Domnului! – încă nu există. Într-o societate unde fiecare individ are drepturi egale cu ceilalţi indivizi, avem reglementări valabile pentru toţi cetăţenii, indiferent de vârstă, naţionalitate, sex, stare socială etc. şi, în acelaşi timp, există reglementări doar pentru anumite categorii de cetăţeni. Toţi medicii posedând diploma de liber praxis pot să-şi exercite meseria pe care n-are voie s-o practice nici un inginer cu diplomă de inginer. Un judecător cu acte în regulă are voie să spună ce crede în sala de judecată, unde martorul, chiar dacă are trei doctorate diferite, n-are voie să vorbească decât atunci când este solicitat. Un călău are voie să omoare un om, dacă există hârtii oficiale în acest sens, dar frizerul n-are voie să omoare pe nimeni. Noi avem voie să călătorim unde vrem în Uniunea Europeană, un cetăţean african numai dacă are viză. (Din motive de securitate, se spune, chiar dacă eu, care am voie să mă plimb nestingherit prin Uniunea Europeană, sunt un derbedeu, iar africanul are o diplomă de doctor obţinută la o mare universitate europeană.) Toate astea se referă la orice fiinţă vie: nu este deloc indiferent nici pentru un câine dacă s-a născut în casa unui miliardar sau în ograda unui ţăran sărac din Mali.

După cum se vede, hârtiile oficiale importante (doar) pentru noi se interferează cu hârtiile oficiale (doar) pentru mine, cu precizarea că primele sunt emise pentru un grup de oameni, iar celelalte pentru fiecare individ în parte. (Mai nou, şi pentru o categorie de animale. Şi ce-i dacă animalul nu este conştient şi nu are habar de reglementările pe care trebuie să le respecte cu sfinţenie? Ce?! Parcă noi suntem conştienţi şi avem habar de toate reglementările pe care trebuie să le respectăm cu sfinţenie?) Ceea ce presupune un efort mult mai mare din partea Autorităţilor în privinţa unor documente atât de punctual eliberate. În democraţie, hârtiile oficiale (doar) pentru mine ţin locul hârtiilor oficiale (doar) pentru noi, întrucât acestea din urmă au stat la baza marilor discriminări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.