Horia Uioreanu a fost reținut

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus, miercuri, – conform unui comunicat de presă al structurii centrale a DNA – efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane: Uioreanu Horia și Pogăcean Vasile.

ACTUALIZARE:

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie. Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani. 

Alături de Uioreanu, a fost reținut și omul de afaceri Vasile Pogăceanu, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 2 acte materiale).

De asemenea, în acelaşi dosar a fost reţinut miercuri seară şi afaceristul Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care a realizat noua pistă a Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj. Bene este acuzat de procurori de dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participației improprii ca instigator potrivit (2 acte materiale pentru), spălare de bani.

Potrivit procurorilor,  există probe potrivit cărora preşedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogăcean şi alte persoane ar fi comis fapte de corupţie, „în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri seară de DNA, structura centrală. 

„Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri„, se arată în comunicatul DNA.

Conform procurorilor, după ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.
„Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.
Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei”, susțin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru toate aceste alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile i-ar fi dat mită lui Uioreanu 174.500 lei.

Cazul Uioreanu – afaceristul Bene. Ce acuzații aduc de procurori

În 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internațional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor și asocierea Scc Napoca SA — Sc Icco Systems Srl—SC Geo Arc Srl, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente” la un preț de peste 32,4 milioane euro, durata fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014, iar finanțarea investiției urma a fi asigurată din bugetul județului, precizează DNA într-un comunicat transmis joi.

Conform anchetatorilor, pe parcursul executării contractului acesta a fost adiționat cu un număr de 24 acte adiționale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane euro.

„Probațiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a președintelui CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări). Urmare a celor convenite, inculpatul Bene a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 și finalizată în luna martie 2014”, se arată în comunicatl citat.

De asemenea, susțin anchetatorii, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plățile efectuate la lucrările de la contract, precum și pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanțare de la bugetul județean, în perioada octombrie 2012—martie 2014, Ioan Bene i-ar fi dat lui Uioreanu suma de 278.000 lei, după cum urmează: în octombrie 2012 — 100.000 lei, în martie 2013 — 40.000 lei, în aprilie 2013 — 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), în 8 septembrie 2013 — 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), în 5 octombrie 2013—20.000 lei, în 6 martie 2014 — 10.000 lei.

De asemenea, în mai 2014, conform DNA, omul de afaceri i-ar mai fi dat președintelui CJ Cluj 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul județului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare.

„Probațiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu, la înțelegere cu Bene, a solicitat reprezentantului societății ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deținută de omul de afaceri, sens în care au fost întocmite în fals, contractul 1.8/12.05.2014 precum și factura fiscală 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenții între părți, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienței a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracțiunilor corelative de dare și luare de mită”, se mai spune în comunicatul DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii.

N.R:Prin precizarea din finalul comunicatului DNA reiese că Uioreanu, alături de Pogăcean, a ”picat pe tehnică”, conform jargonului serviciilor de informații. Adică, i-au fost ascultate telefoanele și, probabil, și celelalte mijloace de comunicare, cu ajutorul tehnicilor specifice serviciilor secrete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.